Valio Koekeittiön kuulumiset -ruokablogi

Tervetuloa Valio Koekeittiön ruokablogiin, jota kirjoittavat Marke, Ilona, Petteri ja Jani, eli Valio Koekeittiön porukka. Blogissa sukelletaan ruoanlaiton maailmaan vinkkien, sesonkiherkkujen ja muiden ajankohtaisten aiheiden kautta.

Katso kaikki kuulumiset
29.8.2012Valio Koekeittiö

Luumuja - nauti, leivo ja hilloa

2 kommenttia

Nyt on taas aika nauttia luumusadosta. Eilen sain kotipihan toisesta luumupuusta poimia jo ensimmäiset kypsyneet, mehukkaat luumut. 

Vaikka joskus vanhaan omakotitaloon muuttaminen ikuisuusremonttiprojekteineen harmittaa, loiventavat nämä vanhat luumupuut remonttiväsymystä mukavasti.

Kahden lajikkeen onni

Pihallamme on kaksi luumupuuta. Mitään hajua niiden lajikkeista tai iästä ei ole, mutta eri lajikkeita ne ainakin ovat ( - en siis todellakaan ole mikään viherpeukalo).  Toisen luumupuun satoa voimme korjata jo näin elokuun lopussa, kun taas toinen puu roikottaa isompia, mutta vielä aivan vihreitä hedelmiä oksillaan. Saman lajin, mutta eri lajikkeiden käyttö onkin kotipuutarhassa oikeastaan aikamoisen hyvä idea. Etenkin sellaisille kotitalouksille, jotka haluavat nauttia tuoreista hedelmistä mahdollisimman paljon pidemmän ajanjakson. Eri aikaan kypsyvien lajikkeiden valinta kannattaa laittaa harkintahattuun, jos luumu- ja omenapuiden istutus on suunnitelmissa.

Luumuista on moneksi

Kahdestakin puusta tulee luumuja riittämiin nelihenkisen perheen riemuksi. Yleensä niitä riittää jakoon vielä sukulaisille, naapureille ja työpaikalle. Luumuvati on ruokapöydällämme esillä jatkuvasti, sillä luumut ovat hyvä välipala, alkupala, iltapala, namupala, aamupala, suupala… taisi siis tulla asia selväksi. Ne sopivat siis napsittavaksi melkein aina ja vielä terveellisesti! Luumuista tulee kotona tehtyä piirakkaa ja hilloa. Nyt on pakko myöntää, että luumuhilloja tuli viimevuonna niin paljon, että niitä on yhä jäljellä, mutta teen uusia silti. Ne ovat olleet usein pelastava vieminen kyläreissulle tai illanistujaisiin. Pala hyvää juustoa ja kirpsakkaa luumuhilloa. Mmm…

Hyvän luumupiirakan ohjeeseen voinkin tässä samalla vinkata, sillä kehittelemme syksyyn juuri luumujen satokautta ajatellen herkullisen Luumupiirakka –ohjeen, nimenomaan tuoreista luumuista valmistettuna. Siinä käytetään syyskuun alussa kauppoihin tulevaa rommi-rusinarahkaa. Jos tuoreet luumut ovat kortilla, voi ohjeeseen käyttää myös kuivattuja luumuja tai vaikkapa omenoita.

Luumupiirakka

Pohja

100  g   Valio Eila® Laktoositon voita
1  dl   sokeria
1    muna
2  dl   vehnäjauhoja
2  rkl   kauraleseitä
1  tl   leivinjauhetta

Täyte

150  g   tuoreita, kypsiä luumuja
2  prk (à 200 g)   Valio maustettua rahkaa vanilja
1  prk (200 g)   Valio Eila® Laktoositon kermaviiliä
1    muna
1  rkl   sokeria
1  tl   vaniljasokeria

n. 20 min + uunissa 40min.

keskitaso

Luumuhillo - vaivan väärti

Luumuhillon  tekemiseen sanoisin, että soveltakaa hillosokerin kyljessä olevaa perusohjetta. Viime vuonna säilöin luumuja sen mukaan hilloksi ja heitin mukaan halkaistun vaniljatangon. Tuli aikasteen hyvää. Varsinaisen hillon tekeminenhän ei ole työlästä. Aikaa menee enemmänkin purkkien pesemiseeen, niiden käärimiseen sanomalehtiin ja kuumentamiseen uunissa sekä kansien keittämiseen ja purkitukseen etiketteineen. Se kuitenkin kannattaa tehdä huolella, sillä mikään ei harmita niin paljon, kuin se, että ensin työstää luumut hilloksi ja kun purkit sitten avaa, onkin homekerros kansien alla vastassa.

Itse tein luumuhillot viimeksi äitini kanssa ja yhdessätekeminen oli oikein mukavaa, vaikka myöhäisille tunneille menikin. Arvatkaapa siis kuka tulee yökylään viikonloppuna – luumupalkalla :-)  ?

 

Luumunmakuisin terveisin,
Ilona
 

  • Käyttäjien kommentit (2)

  • Nimetön
    | 25.9.2013 kello 8:41
    Ilmoita asiaton viesti

    Millä saa luumusoseen väkevän maun hävytettyä, sokerin lisääminen ei sitä poista. Kokeilin puolet raparperia, puolet luumuja ja puolet määrästä hillosokeria sekä loraus sitruunamehua. Hieman väkevä sivumaku hävisi, mutta mitä muita konsteja on? Luumusoseessa sellaisenaan on aika katkera sivumaku.

  • Valio Koekeittiö
    | 1.10.2013 kello 11:53
    Ilmoita asiaton viesti

    Hei!

    Olen huomannut saman asian, meillä on mökillä luumupuu ja välillä on havaittavissa hiukan karvasta makua etenkin hedelmien keskellä kiven ympärillä. Voisin kuvitella, että tuo on myös luumulajikkeesta ja luumujen kypsyydestä johtuva seikka. Mitä kypsempi, sitä makeampi, noin periaatteessa.

    Käytännössä voisi tehdä näin:
    a) Kun poistaa kiviä, ei ota mukaan kivessä kiinni olevaa tai sen vieressä olevaa hedelmälihaa vaan jättää sen pois.
    b) Häivyttää karvautta pois miedommalla maulla, esim. makealla omenasoseella.
    c) Poimii luumut vasta täysin kypsinä.

    Toivottavasti tästä on sinulle apua!

    - Marke Koekeittiöltä

  • Kiitos!

    Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

    1 2 3 4 5 0 tähteä

    Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Kirjoittajat

Ilonaa innostaa ruoanlaitossa uusien raaka-aineyhdistelmien ja valmistustapojen kokeilu. Ruoanlaitossa voi olla luova ja vähän hullukin! Mielessä on kuitenkin vahvana äidin kultainen neuvo, ettei ruoalla pidä leikkiä. Suosikkiraaka-aineita ovat rahka ja pähkinät sekä yrteistä korianteri.

Marken mielestä leivontareseptiikan kehittely on yksi antoisimmista työn osa-alueista. Lisäksi se on ihanan rentouttavaa. Toisaalta ruoan maailmassa parasta on myös kaikki se mitä ruoka symboloi: vieraanvaraisuutta, ystävyyttä, huolenpitoa, rakkautta, terveyttä, juhlaa & arkea, sesonkeja ja suomalaisuutta

Petteriä kiinnostaa ruoanlaitto intohimoisesti nyt, ja on kiinnostanut aina. Hän on jo pikkupoikana päättänyt mikä hänestä tulee isona, eli Kokki isolla K:lla. Koska ruoanlaitto on käsityöammatti, juuri sen luovuus tuo mielenkiinnon työhön.

Jani arvostaa ja kunnioittaa puhtaita raaka-aineita: niistä syntyy oikea maku. Ja maku on aina tärkein! Rohkea kokeilija rakastaa ruokaa - sekä syömistä että valmistamista.

Ajankohtaista


Kirjaudu tai luo tunnukset
Kirjaudu sisään
Virheellinen sähköpostiosoite.
Antamasi käyttäjätunnus ja salasana eivät täsmää. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kirjautuminen epäonnistui teknisen vian takia.
Antamasi käyttäjätunnus on poistettu. Ole hyvä ja ota yhteyttä kuluttajapalveluun.
Muista minut
Unohtunut salasana

Anna sähköpostiosoitteesi niin lähetämme Sinulle linkin jolla pääset vaihtamaan salasanasi

Virheellinen sähköpostiosoite.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla pääset vaihtamaan salasanasi.

Jatka
Luo uusi tunnus
Rekisteröityminen ei ole sallittu tästä sähköpostiosoitteesta.
Sähköpostin lähetys epäonnistui.
Antamasi sähköpostiosoite on jo käytössä.
Virheellinen sähköpostiosoite.
Rekisteröityminen on toistaiseksi estetty sivustolla.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin jota klikkaamalla pääset jatkamaan palvelun käyttämistä normaalisti.

Jatka
Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Voit kirjautua sisään valio.fi-palveluun liitetyillä Facebook-tunnuksillasi. Voit myös rekisteröityä uudeksi
käyttäjäksi suoraan Facebook-tunnuksillasi.

Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Oma kauppalista

muokkaaTyhjennä lista

    Kauppalistasi on tyhjä

    Lisää ainekset suoraan resepteistä. Voit myös lisätä muita aineksia tai muistiinpanoja.

      Lisää tuotteita kauppalistalle

      Lisää
      Tyhjennä lista

        Kauppalista on myös matkapuhelimessasi osoitteessa m.valio.fi

        sulje

        Esikatselu

        Jaa kauppalista

        Jaa kauppalista ystävillesi käyttämällä sähköpostiosoitetta tai valio.fi-käyttäjän omaa käyttäjätunnusta.

        Lisää vastaanottaja

        Vastaanota jaettu kauppalista

         haluaa jakaa kanssasi kauppalistan “”.

        Vastaanota lista

        Kun vastaanotat listan, lisäät kauppalistan “” omiin kauppalistoihisi.

        Kieltäydy
        KAUPPALISTAT

          Oma keittokirja

          Reseptit
          Kaikki reseptit
          Ateriat

          Kaikki reseptit

          muokkaa
          LISÄÄ
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Digitaalinen leikekirja keittiösi aarteille

          • Oma keittokirja on sinun sähköinen arkistosi, jonne voit tallettaa kaikki suosikkisi. Luo kansioita, joiden alle saat helposti lajiteltua reseptit ja ideat teemoittain.
          • Seuraa, mitä muut käyttäjät resepteistäsi kommentoivat (jos olet antanut ne julkiseen käyttöön).
          • Toisin sanottuna Valio tarjoaa nyt jokaiselle kotiruoanlaittajalle digitaalisen leikekirjan keittiön aarteille. Luo tunnukset ja rakenna omasi!
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Mikäli sinulla ei ole vielä Valion tunnuksia voit tallentaa Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit luomalla tunnukset tästä antamalla sähköpostiosoitteesi.

            Tallenna työsi tilaamalla itsellesi oma tunnus
            Oma ruokalista
            Kalorilaskuri
            • Edellinen
            • Päivä
            • Viikko
            • Seuraava

            Koekeittiön ehdotukset tälle viikolle

            Kokeile tällä viikolla myös

            Ilmoitus ei onnistunut

            Jos haluat ilmoittaa asiattoman viestin, sinun täytyy ensin kirjautua palveluun.

            Sulje
            sulje

            Huomio!

            Poista resepti Peruuta

            Huomio!

            Poista viikon reseptit Peruuta
            Vastaa kyselyyn!

            Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

            Osallistu Ei kiitos
            Valitse mille päivälle haluat lisätä reseptin.
            Sulje

            Päivän ravintosisältö

            • Energia
              (kcal)
            • Hiilihydraatti
              (g)
            • Proteiini
              (g)
            • Rasva
              (g)
            • Kalsium
              (mg)
            • Kuidut
              (g)
            • D-vitamiini
              (µg)
            Ruokavalio on hyvä rakentua monipuolisista valinnoista (lisää tuote kauppalistaan klikkaamalla)
            Sulje
            Lisää tietosi
            kalorilaskuria varten