Ujo kerma

Valion ruokablogi

Luumuja  -  nauti, leivo ja hilloa

Luumuja - nauti, leivo ja hilloa

Nyt on taas aika nauttia luumusadosta. Eilen sain kotipihan toisesta luumupuusta poimia jo ensimmäiset kypsyneet, mehukkaat luumut. 

Vaikka joskus vanhaan omakotitaloon muuttaminen ikuisuusremonttiprojekteineen harmittaa, loiventavat nämä vanhat luumupuut remonttiväsymystä mukavasti.

Kahden lajikkeen onni

Pihallamme on kaksi luumupuuta. Mitään hajua niiden lajikkeista tai iästä ei ole, mutta eri lajikkeita ne ainakin ovat ( - en siis todellakaan ole mikään viherpeukalo).  Toisen luumupuun satoa voimme korjata jo näin elokuun lopussa, kun taas toinen puu roikottaa isompia, mutta vielä aivan vihreitä hedelmiä oksillaan. Saman lajin, mutta eri lajikkeiden käyttö onkin kotipuutarhassa oikeastaan aikamoisen hyvä idea. Etenkin sellaisille kotitalouksille, jotka haluavat nauttia tuoreista hedelmistä mahdollisimman paljon pidemmän ajanjakson. Eri aikaan kypsyvien lajikkeiden valinta kannattaa laittaa harkintahattuun, jos luumu- ja omenapuiden istutus on suunnitelmissa.

Luumuista on moneksi

Kahdestakin puusta tulee luumuja riittämiin nelihenkisen perheen riemuksi. Yleensä niitä riittää jakoon vielä sukulaisille, naapureille ja työpaikalle. Luumuvati on ruokapöydällämme esillä jatkuvasti, sillä luumut ovat hyvä välipala, alkupala, iltapala, namupala, aamupala, suupala… taisi siis tulla asia selväksi. Ne sopivat siis napsittavaksi melkein aina ja vielä terveellisesti! Luumuista tulee kotona tehtyä piirakkaa ja hilloa. Nyt on pakko myöntää, että luumuhilloja tuli viimevuonna niin paljon, että niitä on yhä jäljellä, mutta teen uusia silti. Ne ovat olleet usein pelastava vieminen kyläreissulle tai illanistujaisiin. Pala hyvää juustoa ja kirpsakkaa luumuhilloa. Mmm…

Hyvän luumupiirakan ohjeeseen voinkin tässä samalla vinkata, sillä kehittelemme syksyyn juuri luumujen satokautta ajatellen herkullisen Luumupiirakka –ohjeen, nimenomaan tuoreista luumuista valmistettuna. Siinä käytetään syyskuun alussa kauppoihin tulevaa rommi-rusinarahkaa. Jos tuoreet luumut ovat kortilla, voi ohjeeseen käyttää myös kuivattuja luumuja tai vaikkapa omenoita.

Luumupiirakka
TTytt
b
3
h
427
o
1h

Luumupiirakka

Valmistusaineet

Pohja
100  g Valio Eila® voita
1  dl sokeria
muna
2  dl vehnäjauhoja
2  rkl kauraleseitä
1  tl leivinjauhetta
Täyte
150  g tuoreita, kypsiä luumuja
2  prk  (à 200 g) Valio maustettua rahkaa vanilja
1  prk  (200 g) Valio Eila® kermaviiliä
muna
1  rkl sokeria
1  tl vaniljasokeria

Valmistusohje

Pohja
  • Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Sekoita joukkoon muna.

  • Lisää kuivat aineet seoksena.

  • Taputtele taikina piirakkavuoan (Ø 27 cm) pohjalle ja reunoille.

Täyte
  • Halkaise luumut. Poista kivet. Leikkaa ohuiksi lohkoiksi.

  • Levitä rahka piirakkapohjalle. Lisää päälle luumulohkot. (Voit käyttää luumun tilalla myös hapahkoa omenaa. Mausta ohuet omenaviipaleet 1 tl:lla kanelia.)

  • Sekoita kermaviili, muna ja sokerit tasaiseksi seokseksi. Kaada se luumujen päälle.

  • Paista uunin alimmalla tasolla 175 asteessa n. 40 min tai kunnes kypsä.

  • Jäähdytä hyvin ennen tarjoilua.

PIIRAKKA KUIVATUISTA LUUMUISTA
  • Korvaa tuoreet luumut kuivatuilla, kivettömillä luumuilla. Mittaa 15 kpl ( 1 dl/ 100 g) luumuja ja 1 dl Valio omenatäysmehua pieneen kattilaan. Anna kiehua hiljalleen sen aikaa, kun valmistat pohjan ja täytteen (n. 10 min). Leikkaa keitetyt ja hiukan jäähtyneet luumut saksilla suikaleiksi neljään osaan. Yhdistä ne rahkan joukkoon. Levitä seos piirakkapohjalle. Lisää päälle kermaviiliseos. Paista kuten Luumupiirakka.

Siirry reseptin sivulle >

Luumuhillo - vaivan väärti

Luumuhillon  tekemiseen sanoisin, että soveltakaa hillosokerin kyljessä olevaa perusohjetta. Viime vuonna säilöin luumuja sen mukaan hilloksi ja heitin mukaan halkaistun vaniljatangon. Tuli aikasteen hyvää. Varsinaisen hillon tekeminenhän ei ole työlästä. Aikaa menee enemmänkin purkkien pesemiseeen, niiden käärimiseen sanomalehtiin ja kuumentamiseen uunissa sekä kansien keittämiseen ja purkitukseen etiketteineen. Se kuitenkin kannattaa tehdä huolella, sillä mikään ei harmita niin paljon, kuin se, että ensin työstää luumut hilloksi ja kun purkit sitten avaa, onkin homekerros kansien alla vastassa.

Itse tein luumuhillot viimeksi äitini kanssa ja yhdessätekeminen oli oikein mukavaa, vaikka myöhäisille tunneille menikin. Arvatkaapa siis kuka tulee yökylään viikonloppuna – luumupalkalla :-)  ?

Luumunmakuisin terveisin,

 

Avaa/sulje Kommentit ()

Kommentit ()

Kirjoita oma kommenttisi

Kiitos!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

Sinun kommenttisi

Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

Miltä maistui?

Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi