Koekeittiö
Kreikkalainen moussaka

Huomioithan, että vaihtaessasi annosmäärää raaka-aineet ja kypsennysajat eivät muutu samassa suhteessa. Lue lisää annosmäärien muuttamisesta.
Palaa takaisin alkuperäiseen kokoon.

Valmistusaineet

2  pientä  (600 - 700 g) munakoisoa
2 - 4 (450 g) jauhoista perunaa , esim. Rosamunda

Jauhelihakastike

400  g vähärasvaista naudan jauhelihaa
2  rkl Valio Oivariini® juoksevaa
3   (350 g) sipulia
2 - 3 valkosipulin kynttä
1  tlk  (500 g) paseerattua tomaattia
liha-juuresliemikuutio
1  tl pippurisekoitusta
3/4  tl suolaa
1  tl sokeria
1  rkl oreganoa
1/5  tl kanelia ( 1 maustemitallinen)

Juustokastike

1  dl vehnäjauhoja
6  dl Valio Eila® Laktoositon maitojuomaa 3% tai Valio täysmaitoa
2 1/2  dl  (125 g) Valio Polar® 15% raastetta
1/2  tl suolaa
1/5  tl muskottia (1 maustemitallinen)

Pinnalle

1/2  dl  (25 g) Valio Polar® 15% raastetta

Leikkaa munakoisot max. 1/2 cm:n viipaleiksi. Kuori perunat. Leikkaa ne ohuiksi, n. 3 mm:n viipaleiksi.
Ruskista jauheliha Oivariini rasvassa. Lisää hienonnetut sipulit ja valkosipuli, sekoittele ja kuumenna. Lisää tomaattisäilyke, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen 2 - 3 min.
Valmista juustokastike: Mittaa jauhot kattilaan. Kaada joukkoon maito muutamassa erässä, sekoita vispilällä aina välillä tasaiseksi. Anna kiehua hiljalleen pari min. Lisää juustoraaste. Sekoita ja kuumenna kunnes juusto sulaa. Mausta.
Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain jauhelihakastiketta, munakoiso- ja perunaviipaleita ja juustokastiketta. Ripottele pinnalle juustoraaste.
Kypsennä uunin alaosassa 175 asteessa 45 - 50 min. Tarkista kypsyys. Nosta vuoka uunista. Peitä alumiinifoliolla ja anna makujen tasoittua hetken ennen tarjoilua.

VINKKI

* Peitä paiston loppuvaiheessa leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa.
* Lisää halutessasi jauhelihakastikkeeseen 1 dl punaviiniä. Anna kiehua hetken yhdessä muiden aineiden kanssa.
* Joskus munakoison maussa voi olla kitkeryyttä. Sitä voi poistaa suolakäsittelyllä. Levitä viipaleet leivinpaperille kahteen kerrokseen. Ripottele pinnalle ja väliin suolaa. Anna suolautua hetki. Pyyhi pinnalle noussut neste talouspaperilla. Miedonmakuisia, pieniä munakoisoja ei tarvitse "itkettää".
  • Käyttäjien kommentit (16)

  • Nimetön
    | 27.10.2011 kello 6:35
    Ilmoita asiaton viesti

    On tää vaan niin ihana safka!

  • Nimetön
    | 29.1.2012 kello 21:38
    Ilmoita asiaton viesti

    Tämä on kyllä äärettömän onnistunut resepti! Omaehtoisesti lisäsin vähän enemmän muskottia ja kanelia, eikä ainakaan pilalle mennyt.. Mutta yhtäkaikki, oikein toimiva ruoka. Parhaita moussaka-reseptejä tähän asti.

  • Nimetön
    | 3.7.2012 kello 20:07
    Ilmoita asiaton viesti

    Moussaka pitää itkettää mutta myös paahtaa kuumalla parilalla niin että viipaleet saavat vähän väriä. Hyv'ää tulee...

  • Herkkusuu6
    | 18.8.2012 kello 17:43
    Ilmoita asiaton viesti

    Kokeilin tätä reseptiä. Hyvää oli, suosittelen!

  • Nimetön
    | 13.1.2013 kello 14:56
    Ilmoita asiaton viesti

    Olisi varmaan joo hyvää, mutta 1,5h oli uunissa ja RAAKAA. Heitin hermostuksissani takaisin uuniin, olkoon 2 tuntia vielä.

  • Nimetön
    | 21.1.2013 kello 17:02
    Ilmoita asiaton viesti

    Muuten hyvä resepti, mutta munakoison esikypsennys ohjeesta puuttuu. Ilman sitä moussaka jäi tuolla paistoajalla ihan raa'aksi eikä edes parin tunnin lisähaudutus paljoa pelastanut. No ens kerralla viisaampana liikkeellä.

  • Nimetön
    | 21.2.2013 kello 22:25
    Ilmoita asiaton viesti

    voihan- vv valio, juuri ehdin siis laittaa uuniin ennen kuin luin kommentit, että munakoisot pitää paistaa ensin. no, jatkossa ei valion ohjeilla.. kt

  • Nimetön
    | 25.5.2013 kello 16:35
    Ilmoita asiaton viesti

    En koskaan ole itkettänyt enkä kypsentänyt, ja aina onnistunut.

  • Eepokki
    | 5.7.2013 kello 11:45
    Ilmoita asiaton viesti

    Todella hyvä resepti.

  • Nimetön
    | 5.7.2013 kello 15:01
    Ilmoita asiaton viesti

    itkettämisellä ei tunnu olevan mitään merkitystä mutta raakaa tästä tulee jos ei esikypsytä ainakin munakoisoa. Muuten hyvä ja helppo resepti.

  • Nimetön
    | 17.7.2013 kello 15:27
    Ilmoita asiaton viesti

    En ole esikypsentänyt enkä itkettänyt munakoisoja, ja silti olen kypsän ruuan saanut. Munakoisosta kannattaa leikata ohukaisia kiekkoja.

  • Nimetön
    | 5.10.2013 kello 20:17
    Ilmoita asiaton viesti

    HUONO HOMMA, ehdottomasti pitää munakoiso esikypsentää. Mulla ruoka on ollut uunissa nyt 90 minuuttia, ja edelleen on raakaa. :(

  • Nimetön
    | 22.11.2013 kello 18:01
    Ilmoita asiaton viesti

    ei tarvitse freesata jos on puolisenttisiä huoneenlämpöisiä siivuja. Paras resepti ikinä

  • Nimetön
    | 29.3.2014 kello 15:28
    Ilmoita asiaton viesti

    Voi itku. Tein ekaa kertaa, ja ruoka on nyt ollut uunissa puolitoista tuntia, ja perunat ovat edelleen kovia ja raakoja. Muuttakaa nyt ihmeessä valiolaiset tuota ohjetta!

  • Nimetön
    | 31.3.2014 kello 3:16
    Ilmoita asiaton viesti

    Ette te suomalaiset vaan osaa


    t.Kreikkalainen

  • Valio Koekeittiö
    | 1.4.2014 kello 16:16
    Ilmoita asiaton viesti

    Kiitos palautteista!

    Ohjeessa käytetään kaksi pientä = nuorta munakoisoa, ne eivät tarvitse itkettämistä, koska ovat miedon makuisia (ks. vinkki).

    Yleensä vanhat, isokokoiset munakoisot voivat olla kitkeriä, johon voi auttaa suolakäsittely eli ns. itketys, joka tehdään näin: Levitä viipaleet leivinpaperille kahteen kerrokseen. Ripottele pinnalle ja väliin suolaa. Anna suolautua hetki. Pyyhi pinnat talouspaperilla.

    Eräs tärkeä asia: munakoisot pitää leikata max. ½ cm:n paksuisiksi viipaleiksi ja perunat ohuiksi, n. 3 mm:n paksuisiksi viipaleiksi, kuten ohjeessa sanotaan. Muuten ne eivät kypsy.

    Uunien lämpötiloissa / termostaateissa voi olla heittoa jopa 50 astetta ylä- tai alakanttiin. Siksi on paikallaan tarkistaa ruoan kypsyys ennen sen ottamista uunista.

  • Kiitos!

    Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

    1 2 3 4 5 0 tähteä

    Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

052,9
16
Moussakaa valmistetaan Kreikan lisäksi monessa Lähi-Idän maassa. Sen perusraaka-aineita ovat munakoiso ja jauheliha. Moussakan maku paranee säilytyksessä eli sen voi valmistaa jo tarjoilua edeltävänä päivänä. Kuumenna ruoka tällöin kunnolla ennen tarjoilua.
n. 60 min +uunissa 45min.
Vaikeustaso: keskitaso
100g 77 kcal

Huom! Ravintotietoja ei ole kaikista aineksista.

Kirjaudu tai luo tunnukset
Kirjaudu sisään
Virheellinen sähköpostiosoite.
Antamasi käyttäjätunnus ja salasana eivät täsmää. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kirjautuminen epäonnistui teknisen vian takia.
Antamasi käyttäjätunnus on poistettu. Ole hyvä ja ota yhteyttä kuluttajapalveluun.
Muista minut
Unohtunut salasana

Anna sähköpostiosoitteesi niin lähetämme Sinulle linkin jolla pääset vaihtamaan salasanasi

Virheellinen sähköpostiosoite.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla pääset vaihtamaan salasanasi.

Jatka
Luo uusi tunnus
Rekisteröityminen ei ole sallittu tästä sähköpostiosoitteesta.
Sähköpostin lähetys epäonnistui.
Antamasi sähköpostiosoite on jo käytössä.
Virheellinen sähköpostiosoite.
Rekisteröityminen on toistaiseksi estetty sivustolla.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin jota klikkaamalla pääset jatkamaan palvelun käyttämistä normaalisti.

Jatka
Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Voit kirjautua sisään valio.fi-palveluun liitetyillä Facebook-tunnuksillasi. Voit myös rekisteröityä uudeksi
käyttäjäksi suoraan Facebook-tunnuksillasi.

Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Oma kauppalista

muokkaaTyhjennä lista

    Kauppalistasi on tyhjä

    Lisää ainekset suoraan resepteistä. Voit myös lisätä muita aineksia tai muistiinpanoja.

      Lisää tuotteita kauppalistalle

      Lisää
      Tyhjennä lista

        Kauppalista on myös matkapuhelimessasi osoitteessa m.valio.fi

        sulje

        Esikatselu

        Jaa kauppalista

        Jaa kauppalista ystävillesi käyttämällä sähköpostiosoitetta tai valio.fi-käyttäjän omaa käyttäjätunnusta.

        Lisää vastaanottaja

        Vastaanota jaettu kauppalista

         haluaa jakaa kanssasi kauppalistan “”.

        Vastaanota lista

        Kun vastaanotat listan, lisäät kauppalistan “” omiin kauppalistoihisi.

        Kieltäydy
        KAUPPALISTAT

          Oma keittokirja

          Reseptit
          Kaikki reseptit
          Ateriat

          Kaikki reseptit

          muokkaa
          LISÄÄ
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Digitaalinen leikekirja keittiösi aarteille

          • Oma keittokirja on sinun sähköinen arkistosi, jonne voit tallettaa kaikki suosikkisi. Luo kansioita, joiden alle saat helposti lajiteltua reseptit ja ideat teemoittain.
          • Seuraa, mitä muut käyttäjät resepteistäsi kommentoivat (jos olet antanut ne julkiseen käyttöön).
          • Toisin sanottuna Valio tarjoaa nyt jokaiselle kotiruoanlaittajalle digitaalisen leikekirjan keittiön aarteille. Luo tunnukset ja rakenna omasi!
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Mikäli sinulla ei ole vielä Valion tunnuksia voit tallentaa Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit luomalla tunnukset tästä antamalla sähköpostiosoitteesi.

            Tallenna työsi tilaamalla itsellesi oma tunnus
            Oma ruokalista
            Kalorilaskuri
            • Edellinen
            • Päivä
            • Viikko
            • Seuraava

            Koekeittiön ehdotukset tälle viikolle

            Kokeile tällä viikolla myös

            Ilmoitus ei onnistunut

            Jos haluat ilmoittaa asiattoman viestin, sinun täytyy ensin kirjautua palveluun.

            Sulje
            sulje

            Huomio!

            Poista resepti Peruuta

            Huomio!

            Poista viikon reseptit Peruuta
            Vastaa kyselyyn!

            Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

            Osallistu Ei kiitos
            Valitse mille päivälle haluat lisätä reseptin.
            Sulje

            Päivän ravintosisältö

            • Energia
              (kcal)
            • Hiilihydraatti
              (g)
            • Proteiini
              (g)
            • Rasva
              (g)
            • Kalsium
              (mg)
            • Kuidut
              (g)
            • D-vitamiini
              (µg)
            Ruokavalio on hyvä rakentua monipuolisista valinnoista (lisää tuote kauppalistaan klikkaamalla)
            Sulje
            Lisää tietosi
            kalorilaskuria varten