Perinteiset lusikkaleivät

Valio Koekeittiö
Koekeittiö
Perinteiset lusikkaleivät

Huomioithan, että vaihtaessasi annosmäärää raaka-aineet ja kypsennysajat eivät muutu samassa suhteessa. Lue lisää annosmäärien muuttamisesta.
Palaa takaisin alkuperäiseen kokoon.

Valmistusaineet

200  g Valio voita Valitse tuote
1 1/2  dl sokeria
2  tl vaniljasokeria
4 1/2  dl vehnäjauhoja
1  tl soodaa

Väliin

n. 1 dl omenamarmeladia tai vadelmamarmeladia

Pinnalle

hienoa sokeria

Valmistusohje

Mittaa voi teräskattilaan. Anna voin sulaa ja kiehahtaa. Sekoita. Keitä voisulaa hyvin alhaisella lämmöllä 10 - 15 min. Sekoita välillä. Voisula ei saa palaa, tarkkaile sen väriä.
Kun voisula alkaa punertua / saada hiukan väriä, nosta kattila levyltä.
Mittaa sokerit voisulan päälle. Sekoita. Anna jäähtyä haaleaksi. Yhdistä jauhot ja sooda. Lisää siivilän läpi voi-sokeriseokseen, sekoita.
Ota taikinaa teelusikkaan, painele se tasaiseksi, irrota ja aseta leivinpaperille pellille 1 cm:n välein kupera puoli ylöspäin. Paras lusikkamalli on pesältään syvä.
Paista uunin keski- / yläosassa 175 asteessa vaaleanruskeiksi, 10 - 12 min.
Levitä jäähtyneiden pikkuleipien tasaiselle pinnalle marmeladia. Paina vastakkain toisen puolikkaan kanssa.
Kierittele lusikkaleivät hienossa sokerissa.

VINKKI

* Lusikkaleipiin saadaan herkullinen maku, kun voin annetaan hiljalleen poreilla kattilassa vielä sulamisen jälkeen. Teräskattilassa punertavan värin oikea sävy on helpompi havaita, kuin esim. tummassa teflonkattilassa. Jos voisula pääsee palamaan, se muuttuu maultaan kitkeräksi.
* Pikkulusikan koko vaikuttaa siihen, kuinka monta valmista lusikkaleipää ohjeella saadaan.
* Lusikkaleivät voi pakastaa. Pakkaa ne kannelliseen rasiaan, laita kerrosten väliin leivinpaperia. Lusikkaleivät sulavat melko nopeasti. Ota ne huoneenlämpöön n. 1 t ennen tarjoilua.
*Lusikkaleipien leipomisessa voi käyttää myös Valio Oivariini® rasvaa (rasvapitoisuus 75%). Huomioi kuitenkin, että se on rakenteeltaan hiukan voita pehmeämpää. Siitä tehty taikina on aavistuksen pehmeämpää / murenevampaa kuin voilla tehty taikina.
  • Käyttäjien kommentit (30)

  • Nimetön
    | 25.2.2012 kello 12:44
    Ilmoita asiaton viesti

    Tämä on se klassikko; näitä olen tehnyt omien lasten ristiäisiin, rippijuhliin, lapsenlapsen ristiäisiin jne. ja joka kerran vannonnut "ei nää koskaan". Aina ne on kuitenkin onnistuneet ja herättäneet ihastusta MUTTA lusikan muoto mielestäni se kohtalon kysymys! Joskus on ollut todella vaikeaa saada niitä ehjänä vedettyä lusikasta.... Mutta maku on ihana ja nostalginen; ehkä sittenkin teen vielä mahdollisiin tuleviin ristiäisiin ja rippijuhliin....

  • Nimetön
    | 19.3.2012 kello 11:19
    Ilmoita asiaton viesti

    Kannattaa hyödyntää talviaika ja tehdä vaikka kesäjuhlia varten jo pakkaseen odottamaan. Lusikkaleivät on paljon helpompi täyttää kun antaa niiden hetken aikaa jäähtyä/kovettua kunnolla esim. ulkona.

  • Valio Koekeittiö
    | 21.3.2012 kello 12:15
    Ilmoita asiaton viesti

    Lusikan muoto ON todellakin tärkeä. Vanhanaikainen, syväpesäinen teelusikka on paras, sillä syntyy kauniin muotoisia lusikkaleipiä.
    Toinen tärkeä asia on taikinan lämpötila siinä vaiheessa, kun taikinaa painellaan lusikkaan; kylmäksi jäähtynyt taikina on hankalampi irrottaa lusikasta, ja se myös murenee helpommin kuin pehmeä, vielä aavistuksen lämmin, vastavalmistettu taikina.
    Erittäin hyvä on myös kommentti pakastamisesta. Juuri sillä lailla ennakoiden säästää paljon aikaa ja vaivaa. Lusikkaleipiä on helppo ottaa kerralla tarvittava määrä sulamaan pakastimen kätköistä .

  • Nimetön
    | 24.5.2012 kello 16:07
    Ilmoita asiaton viesti

    Voiko lusikkaleivät sokeroidakin valmiiksi ennen pakastamista? ...eli sulaako sokeri pois pinnalta sitten kun ottaa pakasimesta pois?

  • Nimetön
    | 29.5.2012 kello 9:45
    Ilmoita asiaton viesti

    Tuo sokeroinnin ajoitus minuakin mietityttää. Toivottavasti joku vastaisi pian :)...

  • Nimetön
    | 30.5.2012 kello 8:31
    Ilmoita asiaton viesti

    Kannattaa sokeroida vasta sulattamisen jälkeen :)

  • Valio Koekeittiö
    | 31.5.2012 kello 9:52
    Ilmoita asiaton viesti

    Hei!

    Lusikkaleivät voi hyvin sokeroida ennen pakastamista, sokeri ei sula pikkuleipien pinnalta pois sulatettaessa.
    Huomioi, että sulatuspaikka on suojassa suoralta auringonpaisteelta ja kosteudelta.

    Leipomisen iloa!

  • Nimetön
    | 30.6.2012 kello 6:42
    Ilmoita asiaton viesti

    Hei, leivoin tällä ohjeella ensimmäiset lusikkaleipäni. Taikina oli ihan pehmeää heti valmistamisen jälkeen eikä pysynyt muodossaan. Jäähdytin sen sitten jääkaapissa ja kylmänä sain sen pysymään paremmin muodossaan kun sain sen lusikasta pois. Pikkuleivät kuitenkin levisivät uunissa...Mitä tein väärin?

  • Valio Koekeittiö
    | 4.7.2012 kello 16:40
    Ilmoita asiaton viesti

    Kaikkien pikkuleipien valmistuksessa on tärkeää seurata ohjetta tarkasti ja mitata ainekset mahdollisimman oikein. Jos ainesten suhteet muuttuvat suuntaan tai toiseen, voi leivonnainen käyttäytyä uunissa ei-toivotulla tavalla.

    Jos taikina on levinnyt uunissa, jauhoja ei ehkä ole ollut tarpeeksi (4 ½ dl ) tai voin määrä on saattanut olla suurempi kuin 200 g.

    Suosittelemme kaikille kotileipureille (ja myös kotikokeille!) muovista mittasarjaa, jolla saa ainekset helposti mitattua. Mittaa ainekset aina tasamittoina.

    Hyvää leivontaonnea toivottaen!

  • Nimetön
    | 13.7.2012 kello 9:39
    Ilmoita asiaton viesti

    Keittelin voita lusikkaleipiin hiljalleen kymmenisen minuuttia, ja voista irtosi hera. Voinko käyttää tämän "seoksen" silti, erotanko heran vai keittelenkö uuden voin?

  • Pekka Valiolta
    | 17.7.2012 kello 16:19
    Ilmoita asiaton viesti

    Hei! Voi käyttää, kunhan voisula ei ole palanutta. Hiukan punertava voisula maistuu ihanalta. Siinä on ihan oma, hyvä arominsa, mikä antaa hyvän maun ruokiin ja leivonnaisiin. Lusikkaleivät voi tehdä myös vain sulatetusta voista. Sekin onnistuu, voisulan punertuminen vaikuttaa lähinnä vain makua parantavasti.

  • Nimetön
    | 8.8.2012 kello 15:08
    Ilmoita asiaton viesti

    Hei! Säilyvätkö lusikkaleivät jääkaapissa hyvänä seuraavaan päivään? Onko parempi säilyttää täyttämättömänä vai valmiina hilloineen?

  • Valio Koekeittiö
    | 13.8.2012 kello 10:12
    Ilmoita asiaton viesti

    Lusikkaleivät säilyvät hyvin seuraavaan päivään huoneenlämmössä esimerkiksi kannellisessa rasiassa. Ne voi säilyttää joko täytettyinä tai täyttämättöminä.

    Pidempään säilytettäessä lusikkaleivät kannattaa pakastaa.

    Pikkuleivät ja keksit kostuvat helposti jääkaapissa.

  • hpv
    | 31.10.2012 kello 8:36
    Ilmoita asiaton viesti

    Taas on satsi tulossa synttäreitä ja itsenäisyyspäivää varten. Pakkasessa säilyy hyvin jos ei tule syötyä ennen juhlia. Jouluksi pitää vielä tehdä satsi. Olen tehnyt 45kpl eriä samalla vaivalla. IHANIA!!

  • Nimetön
    | 10.11.2012 kello 18:44
    Ilmoita asiaton viesti

    Helppo - ja mielenkiintoinen leivonnainen juhlapöytään .
    Olen leiponut häihin -ja muihin kutsuihin .
    Juhlapöydän erikoinen .

  • Nimetön
    | 1.12.2012 kello 19:56
    Ilmoita asiaton viesti

    Hyviä hyviä.
    Olen tehnyt paljon näitä juhliin ja häihin monelle hääparille.

  • Nimetön
    | 9.12.2012 kello 20:03
    Ilmoita asiaton viesti

    Sokerikokki
    Kapeapesäisellä Carelia-glögilusikalla tulee ihanan kapeita,silti
    kauniita ja sukkulamaisia. Jauhoja kannattaa lisätä vähitellen,
    ettei tule liian murenevaista

  • Nimetön
    | 9.12.2012 kello 20:10
    Ilmoita asiaton viesti

    Kapeapesäisellä Carelia-glögilusikalla tulee ihanan kapeita silti
    kauniita ja sukkulamaisia. Jauhoja kannattaa lisätä vähitellen,
    ettei tule liian murenevaisia.

  • pille
    | 17.12.2012 kello 14:15
    Ilmoita asiaton viesti

    Tuli kauniita ja hyvänmakuisia herkkuja 43 kappaletta. Taikinan koostumus oli hyvä, liukuivat hyvin lusikasta pellille. Tätä reseptiä käytän jatkossa.

  • Nimetön
    | 19.12.2012 kello 22:01
    Ilmoita asiaton viesti

    Miksi lusikkaleipiin tulee pilkkuja paistettaessa, rasva ei palanut, käytän kohottamisaineena leivinjauhetta

  • Valio Koekeittiö
    | 9.1.2013 kello 15:21
    Ilmoita asiaton viesti

    Joissain aidoissa vaniljasokereissa on tummia pilkkuja, jotka näkyvät taikinassa. Ne ovat jauhettua vaniljatankoa.

  • Nimetön
    | 26.1.2013 kello 18:11
    Ilmoita asiaton viesti

    En käyttänyt vaniljasokeria.

  • Nimetön
    | 17.3.2013 kello 10:18
    Ilmoita asiaton viesti

    Lapsille näitä voi tarjota karkkien sijaan. Näitä väsäämällä voi harrastaa myös yhdessä tekemistä lasten kanssa ja oppiihan siinä samalla. Muodosta viis, käytäntö opettaa. Aivan ihanan makuisia. Yhden lapsenlapseni suosikkeja myös, täytteeksi haluaa vain mansikkamarmeladia muutakin voi laittaa. Nam!

  • Nimetön
    | 17.4.2013 kello 17:19
    Ilmoita asiaton viesti

    mie luulin, että näitä ois helppo tehdä. tosi vaikeita! lusikalla vaikea muotoilla muuta kuin epämääräisiä soikeita röpelöisiä räpellyksiä. ja paistamisen jälkeen todella murenevaisia. hyvä kun uskalsi käsitellä. ei todellakaan mikään "leipaisempa parit keksit"-juttu. :(

  • Nimetön
    | 25.5.2013 kello 12:02
    Ilmoita asiaton viesti

    Olen leiponut ko pikkuleipiä jo vuosien ajan ja onnistunut aina erittäin hyvin. Joskus on vähän vaikeampi irroittaa lusikastsa joskus taas tosi helppoa. Eri vuosien jauhot ovat vähän erilailla käyttäytyviä siitä nämä erot. Nyt kuitenkin ensimmäisen kerran leivoin jonkun muun tekemästä tekemästä voista, kuin Valion voista. (Maitomaan normaalisuolainen) Jostain syystä se ei alkanut punertamaan vaikka keitin sitä 20 minuuttia. Hyviä niistä tuli kumminkin, mutta eri makuisia.

  • Nimetön
    | 10.6.2013 kello 8:28
    Ilmoita asiaton viesti

    Aina kannattaa paistaa koekeksi. Jos se leviää uunissa voi vielä lisätä jauhoja. Jauhot pitää olla puolikarkeita, muuten tulee liian mureita ja keksit hajoavat. Tai sitten jauhoja on liikaa.

  • Nimetön
    | 11.8.2013 kello 21:41
    Ilmoita asiaton viesti

    Olen aina aikaisemmin keittänyt voin valurautapannussa ja nyt käytin teräskattilaa ja sillä en saanut voihin sitä lusikkaleipien tyypillistä paahteista makua. Sen sijaan vinkki lämpimästä taikinasta oli hyvä ja muovailu onnistui sukkelaan. Ja mitää design lättänä lusikoita ei kannata tosiaankaan käyttää.

  • Nimetön
    | 28.11.2013 kello 11:15
    Ilmoita asiaton viesti

    On tosi mureita lusikkaleipiä

  • vega
    | 30.12.2013 kello 11:56
    Ilmoita asiaton viesti

    Loistavan hyviä!

  • Nimetön
    | 16.4.2014 kello 19:14
    Ilmoita asiaton viesti

    Leivoin eka kerran tällä Valion ohjeella, voi oli laktoositonta. Keitin voita vaikka kuinka kauan ja pienellä lämmöllä, mitään punerrusta ei ilmennyt. Johtuuko se laktoosittomasta voista? Miksi sokeri ei mielestäni sulanut voiseokseen, vakka kuinka sekoitin. Muuten leipominen sujui vaivatta. Maussa myös tuntui rakeita, mitä ne ovat? Päälle en laittanut sokeria, halusin jättää ne ilman. Muuten maksu suussa sulava, teinkö jotakin väärin?

  • Kiitos!

    Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla kommenttisi julkaistaan.

    1 2 3 4 5 0 tähteä

    Osoitetta käytetään kommentin vahvistamiseen, sitä ei näytetä palvelussa.

053,2
30
Lusikkaleivät ovat pikkuleipien aatelia. Niitä leivotaan ympäri vuoden erilaisiin juhliin: itsenäisyyspäivän vastaanotolle, joulukahvipöytään, pääsiäisen kunniaksi. Niiden hienostuneen maun salaisuus piilee voissa, joka ensin sulatetaan ja jonka annetaan sitten hiljaa poreillen kiehua aromikkaaksi ja väriltään aavistuksen punertavaksi.
2h+ +uunissa / pellillinen 10min.
Vaikeustaso: keskitaso
100g 437 kcal

Huom! Ravintotietoja ei ole kaikista aineksista.

Kirjaudu tai luo tunnukset
Kirjaudu sisään
Virheellinen sähköpostiosoite.
Antamasi käyttäjätunnus ja salasana eivät täsmää. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Kirjautuminen epäonnistui teknisen vian takia.
Antamasi käyttäjätunnus on poistettu. Ole hyvä ja ota yhteyttä kuluttajapalveluun.
Muista minut
Unohtunut salasana

Anna sähköpostiosoitteesi niin lähetämme Sinulle linkin jolla pääset vaihtamaan salasanasi

Virheellinen sähköpostiosoite.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin, jota klikkaamalla pääset vaihtamaan salasanasi.

Jatka
Luo uusi tunnus
Rekisteröityminen ei ole sallittu tästä sähköpostiosoitteesta.
Sähköpostin lähetys epäonnistui.
Antamasi sähköpostiosoite on jo käytössä.
Virheellinen sähköpostiosoite.
Rekisteröityminen on toistaiseksi estetty sivustolla.
Kiitos,
tarkista sähköpostisi!

Lähetämme sinulle sähköpostilla linkin jota klikkaamalla pääset jatkamaan palvelun käyttämistä normaalisti.

Jatka
Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Voit kirjautua sisään valio.fi-palveluun liitetyillä Facebook-tunnuksillasi. Voit myös rekisteröityä uudeksi
käyttäjäksi suoraan Facebook-tunnuksillasi.

Kirjaudu Facebook-tunnuksillasi

Oma kauppalista

muokkaaTyhjennä lista

    Kauppalistasi on tyhjä

    Lisää ainekset suoraan resepteistä. Voit myös lisätä muita aineksia tai muistiinpanoja.

      Lisää tuotteita kauppalistalle

      Lisää
      Tyhjennä lista

        Kauppalista on myös matkapuhelimessasi osoitteessa m.valio.fi

        sulje

        Esikatselu

        Jaa kauppalista

        Jaa kauppalista ystävillesi käyttämällä sähköpostiosoitetta tai valio.fi-käyttäjän omaa käyttäjätunnusta.

        Lisää vastaanottaja

        Vastaanota jaettu kauppalista

         haluaa jakaa kanssasi kauppalistan “”.

        Vastaanota lista

        Kun vastaanotat listan, lisäät kauppalistan “” omiin kauppalistoihisi.

        Kieltäydy
        KAUPPALISTAT

          Oma keittokirja

          Reseptit
          Kaikki reseptit
          Ateriat

          Kaikki reseptit

          muokkaa
          LISÄÄ
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Digitaalinen leikekirja keittiösi aarteille

          • Oma keittokirja on sinun sähköinen arkistosi, jonne voit tallettaa kaikki suosikkisi. Luo kansioita, joiden alle saat helposti lajiteltua reseptit ja ideat teemoittain.
          • Seuraa, mitä muut käyttäjät resepteistäsi kommentoivat (jos olet antanut ne julkiseen käyttöön).
          • Toisin sanottuna Valio tarjoaa nyt jokaiselle kotiruoanlaittajalle digitaalisen leikekirjan keittiön aarteille. Luo tunnukset ja rakenna omasi!
          Mikäli haluat että Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit tallentuvat, tulee sinun kirjautua palveluun >

          Mikäli sinulla ei ole vielä Valion tunnuksia voit tallentaa Omaan Keittokirjaan lisäämäsi reseptit luomalla tunnukset tästä antamalla sähköpostiosoitteesi.

            Tallenna työsi tilaamalla itsellesi oma tunnus
            Oma ruokalista
            Kalorilaskuri
            • Edellinen
            • Päivä
            • Viikko
            • Seuraava

            Koekeittiön ehdotukset tälle viikolle

            Kokeile tällä viikolla myös

            Ilmoitus ei onnistunut

            Jos haluat ilmoittaa asiattoman viestin, sinun täytyy ensin kirjautua palveluun.

            Sulje
            sulje

            Huomio!

            Poista resepti Peruuta

            Huomio!

            Poista viikon reseptit Peruuta
            Vastaa kyselyyn!

            Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

            Osallistu Ei kiitos
            Valitse mille päivälle haluat lisätä reseptin.
            Sulje

            Päivän ravintosisältö

            • Energia
              (kcal)
            • Hiilihydraatti
              (g)
            • Proteiini
              (g)
            • Rasva
              (g)
            • Kalsium
              (mg)
            • Kuidut
              (g)
            • D-vitamiini
              (µg)
            Ruokavalio on hyvä rakentua monipuolisista valinnoista (lisää tuote kauppalistaan klikkaamalla)
            Sulje
            Lisää tietosi
            kalorilaskuria varten