Itsetehty jäätelö kruunaa juhlan

Kylmästä talvestamme huolimatta syömme henkeä kohden eniten jäätelöä Euroopassa. Jäätelö sopiikin juhlapöydän koristeeksi kaikkina vuodenaikoina.

Jäätelön valmistaminen ilman jäätelökonetta

Kauppojen pakastealtaissa on kesällä runsaudenpula erilaisista jäätelöistä, mutta jäädytettyjä herkkuja voi tehdä helposti myös itse. Jäätelökoneella jäätelön valmistus sujuu vaivatta; jäätelöä ei tarvitse itse sekoittaa valmistuksen välissä, jäätelö valmistuu 30-50 minuutissa ja lopputulos on kuohkea. Toisaalta jäätelökoneet voivat olla kovaäänisiä, vievät tilaa työtasolla ja jäätelökoneen jäähdytyselementti pitää muistaa laittaa hyvissä ajoin pakastimeen ennen jäätelön valmistuksen aloittamista. Yhtä hyvin jäätelöä voi valmistaa ilman konettakin. 

Kesäpäivän viilentäjiksi sopivat myös erilaiset jäädykkeet, sorbetit sekä mehujäät. Jäädyke voidaan myös valmistaa kuumentamatta, jolloin voit tehdä erilaisia variaatioita korvaamalla maidon esimerkiksi Valio Eila vanhan ajan vaniljakastikkeella tai Valio turkkilaisella jogurtilla. Aloita kokeilut mansikkaisella jogurttijäädykkeellä!

Perinteinen jäätelömassa valmistetaan kermasta ja maidosta, munankeltuaisista sekä sokerista. Mitä rasvaisempaa käyttämäsi maitotuote on, sitä täyteläisemmän makuista jäätelöstäsi tulee. Valmista jäätelömassa vaniljajäätelön ohjeella. 

"Jäätelön maustamisessa vain mielikuvitus on rajana."

Mausta jäätelö lempimauillasi

Jäätelön maustamisessa vain mielikuvitus on rajana. Vaniljajäätelön ohje toimii hyvänä pohjana eri mauille. Voit maustaa jäätelömassan esimerkiksi keksimuruilla, murskatuilla lempikarkeillasi, marengilla, kinuskikastikkeella tai tuoreilla marjoilla. Kokeile käyttää kerman sijaan Valio vaahtoutuvaa mansikka- tai suklaakermaa tai Valio vaahtoutuvaa vaniljakastiketta, kuten omena-inkiväärijäätelössä on tehty.

Jäätelömassa maustetaan ennen pakastamista, jotta maut sekoittuvat hyvin. Valmis, jääkaappikylmä jäätelömassa kaadetaan pakastuksenkestävään kulhoon ja laitetaan pakastimeen jäätymään. Jäätelöä kannattaa sekoittaa pariin otteeseen pakastamisen alkuvaiheessa, jotta jäätelön rakenteesta tulee ilmavaa. Jäätyminen kestää pakastimesta riippuen vähintään 4–6 tuntia. Valmis jäätelö kannattaa nostaa jääkaappiin pehmenemään puolisen tuntia ennen tarjoilua.

Muut viilentävät kesäherkut

Voit tehdä jäätelömassasta myös jäädykettä tai italialaistyyppistä semifreddoa, joka nimensä mukaan tarkoittaa puoliksi jäätynyttä. Tällöin massa kaadetaan jäädyke- tai kakkuvuokaan, eikä massaa sekoiteta jäätymisen aikana. Jäädyke on rakenteeltaan hieman jäätelöä tiiviimpää. Kokeile esimerkiksi raikasta punaherukka-mansikkajäädykettä, jäädytettyjä smoothietikkuja tai kuningatar-semifreddoa.

Sorbetit tehdään yleensä marja- tai hedelmämehuista. Valio Grandi® FRESH mehujuomat toimivatkin hyvin sorbeteissa sekä mehujäissä. Tarjoa kesävieraille tervetuliaistoivotuksena ice pops -jäätikkareita tai pyöräytä mehujuomasta viilentävä sorbetti.

Vinkit jäätelön ja jäädykkeiden tekoon

• Mitä rasvaisempia maitotuotteita käytät, sitä täyteläisemmän makuista jäätelöstä tai jäädykkeestäsi tulee.

• Jäätelö valmistuu sitä nopeammin, mitä kylmempiä raaka-aineet ovat.

• Jäädykkeen voi tehdä myös pieniin annosvuokiin, mikä nopeuttaa jäätymistä.

• Jäädykkeen saa helposti kumottua vuoasta kastamalla vuoan pohjan hetkeksi kuumaan veteen. 

• Itse tehty jäätelö säilyy pakastimessa, suljetussa astiassa, noin viikon.

• Älä pakasta uudelleen jo sulanutta jäätelöä.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos