Valion maitotölkeissä on uusiutuva korkki

Yhä useammassa Valion maito- ja piimätölkissä on nyt korkki, joka helpottaa pakkauksen käyttöä ja säilytystä. Harjakattoisten maito- ja piimäpakkausten korkit ja niiden kaulaosat on valmistettu uusiutuvasta, kasvipohjaisesta materiaalista. Uusiutuva korkki on askel kohti kokonaan uusiutuvasta materiaalista valmistettua maitotölkkiä.

Tavoitteena kokonaan uusiutuva pakkaus

Valio otti ensimmäisenä maailmassa käyttöön 100-prosenttisesti uusiutuvista raaka-aineista valmistetut maitotölkit. Ne ovat ensi alkuun käytössä Valio Luomu™ maidoissa ja piimissä. Valion tavoitteena on, että tulevaisuudessa Valio voisi käyttää laajamittaisesti kokonaan uusiutuvia maitotölkkejä myös muissa kuin luomumaidoissa.

– Tällä hetkellä Valio Luomu™ maitoja lukuun ottamatta Valion harjakattoiset, korkilliset maitotölkit on valmistettu 88-prosenttisesti uusiutuvasta materiaalista. Noin neljä viidesosaa pakkauksesta on kartonkia. Loppuosa on uusiutuvaa tai öljypohjaista muovia, Valion pakkausteknologiapäällikkö Tanja Virtanen-Leppä summaa.

Uusiutuvasta muovista valmistetaan maitotölkkien korkit ja niiden kaulaosat. Uusiutuvan muovin saatavuus on vielä rajallista, minkä vuoksi maito- ja piimäpakkauksissa käytetään yhä myös öljystä valmistettua muovia. Harjakattoisissa maito- ja piimätölkeissä öljypohjaisesta muovista valmistetaan kartonkiaihiossa olevat ohuet muovikerrokset, jotka tekevät pakkauksesta nestetiiviin.

– Haluamme lisätä uusiutuvan materiaalin osuutta pakkausmateriaaleissa. Tavoitteenamme on, että tulevaisuudessa koko Valion maitotölkki on uusiutuvista raaka-aineista valmistettu, Tanja Virtanen-Leppä sanoo.

“Haluamme lisätä uusiutuvan materiaalin osuutta pakkausmateriaaleissa.”

Uusiutuva tarkoittaa kasveista valmistettua

Uusiutuvat korkit valmistetaan kasvipohjaisesta raaka-aineesta, kasvietanolista. Uusiutuvat korkit Valiolle toimittaa Tetra Pak, ja korkit valmistetaan pääasiassa Ruotsissa.

Tekniikka, jolla kasvietanolista valmistetaan uusiutuvaa muovia, on brasilialaisen yrityksen kehittämä ja patentoima. Kasvietanoli valmistetaan sokeriruokoteollisuuden sivuvirrasta. Raaka-aine korkkeihin tulee Brasiliasta pääosin São Paulon osavaltiosta, joka sijaitsee yli 2 000 kilometrin päässä Amazonin sademetsistä. Amazonin alueella ei saa kasvattaa sokeriruokoa, eikä alue edes sovi sokeriruo’on tuotantoon. 

– Brasilialainen yhteistyökumppanimme on sitoutunut koko toimitusketjunsa osalta vastuullisen toimintatavan periaatteisiin, jotka liittyvät esimerkiksi luonnon monimuotoisuuteen, ympäristöasioihin ja sosiaalisen vastuun kysymyksiin, Tetra Pakin viestintä- ja ympäristöpäällikkö Sari Hassi kertoo.

Sokeriruo’on tuotanto on lisääntynyt Brasiliassa aiheuttamatta elintarviketuotannon laskua. Brasiliassa on riittävästi maata sekä elintarviketuotantoon että teolliseen käyttöön, ja sokeriruo’on tuotantoa voitaisiin vielä kasvattaa ilman, että viedään tilaa ravintokasveilta tai vahingoitetaan ekosysteemiä. Suurin osa sokeriruo’osta kasvatetaan vähempiarvoisilla viljelysmailla, joten tuotanto ei kilpaile uudesta maasta tai muista kasveista.

– Valio toivoo, että uusiutuvan muovimateriaalin toimitusketjua voitaisiin tulevaisuudessa lyhentää ja korkkien kasvipohjainen raaka-aine saataisiin lähempää Pohjoismaista, Tanja Virtanen-Leppä lisää.

“Kun uusiutuvia korkkeja ei valmisteta öljystä, säästetään luonnonvaroja.”

Uusiutuva säästää luonnonvaroja

Kun uusiutuvia korkkeja ei valmisteta öljystä, säästetään luonnonvaroja. Siksi kasvipohjaisesta materiaalista valmistettu korkki on kestävän kehityksen näkökulmasta öljypohjaista korkkia parempi vaihtoehto. Maailmanlaajuisena tavoitteena on vähentää riippuvuutta fossiilisista polttoaineista siirtymällä uusiutuviin energia- ja raaka-ainevaihtoehtoihin. 

– Kaikki Valion korkkipakkaukset voi kierrättää samalla tavalla kuin korkittomat pakkaukset. Korkin voi jättää paikoilleen tai irrottaa ja hävittää erikseen energiajätteenä. Uusituvan muovimateriaalin voi kierrättää samaan tapaan kuin öljypohjaisen muovin, Tanja Virtanen-Leppä selvittää.

– Uusiutuva korkki ei siis ole biohajoava, hän täsmentää.


Vastaa kyselyyn!

Auta meitä kehittämään Valio.fi-verkkopalvelua vastaamalla lyhyeen kyselyyn.

Osallistu Ei kiitos

Energiatarpeesi