Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Ammattikeittiön kiireettömämpi joulu

Ammattikeittiöissä joulunalusaika on yhtä vilskettä ja vipinää, josta joulurauha voi olla kaukana. Valmiilla ratkaisuilla helpotat keittiön tonttujen touhuja.

Joulu on taas piakkoin ovella ja kansakunta alkaa hiljalleen siirtyä villasukkamoodiin lämpimän takkatulen ja höyryävän glögilasin ääreen. Joulu on rennon kanssakäymisen ja herkuttelun aikaa, jolloin ainoa kiireenhäivä syntyy halusta nopeuttaa joulukinkun turhauttavan pitkää paistoaikaa. Ammattikeittiössä joulun kiireettömyys kuitenkin harvoin näkyy ennen kuin viimeinenkin asiakas on jo villasukat jalassa köllöttelemässä kotisohvallaan. Mitä jos tämä joulu hoituisi keittiössä hieman helpommin?

Valion valmiit joulutuotteet ovat kiireisen keittiön pelastus

Valion valmiit joululaatikot ovat vuosi toisensa jälkeen pitäneet asiakkaat tyytyväisinä, voittaneet makunsa puolesta raateja ja helpottaneet useiden keittiöiden henkilökuntaa ajanjaksona, jolloin jokainen haluaisi kiireenvilkkaan päästä kotiin rentoutumaan. Kun herkullinen porkkanalaatikko viimeistellään muutamalla nokareella voita ja laitetaan uuniin lämpiämään, säästytään keittiössä usean tunnin riisipuuron keittelyltä, porkkanoiden soseuttamiselta ja kattiloiden pesemiseltä.

Joulutorttujen uudet täytteet

Valio tähtitorttuaihion kanssa onnistut lisämyynnissä, kokous- ja kahvitarjoiluissa ja joululounaan jälkiruoassa, pelkän täyttämisen ja paistamisen voimin. Täytevaihtoehdoista perinteisin lienee luumumarmeladi, mutta vaihtelua joulutorttuihin tuo esimerkiksi kirsikka-, viikuna tai lemon curd -täyte.

Riisipuuro kuuluu myös ehdottomasti joulunaikaan, joten mikäpä sen kiireettömämpää kuin lämmittää valmiiksi kypsennetty riisipuuro ja lisätä halutessasi sekaan vain se yksi kuoreton manteli, jonka asiakkaat toivovat puuron seasta löytyvän. Valmis riisipuuro soveltuu myös sesongin mukaisiin kylmiin jälkiruokiin, joista lisävinkkejä löydät aikaisemmasta blogista.

Tehdään yhdessä joulusta hitusen kiireettömämpi edesmenneen kirjailijan, Kalle Väänäsen, sanoin: 

”Elä kiireellä immeinen ihtees pilloo,

hermos jos männöö, onko siitä illoo?

Elä pikajunan vaahtia hössötä aena,

vuan päevälläkkii joskus piäs pehkuu paena.

Toppuuta joskus tuo tulinen tahti.

Kokkeele mittee on tuo ruokalevon mahti!

Kohta jo huomoot kuinka oes sommoo,

katkasta virta, antoo hermoille lommoo!”

-Savolaesta sanarrieskoo, 1924

Hyvvee joulua!