Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Blinisesongin ajansäästäjä

Privet! Sen aika on jälleen koittanut! Se naapurimaamme runsasvoinen lahja maailmalle, josta Suomessakin on jo vuosisatojen ajan nautittu, eli blini. Yllättävää kyllä, sadoista vuosista huolimatta varsinaiset blinisesongit suomalaisissa ravintoloissa ovat alkaneet yleistyä vasta 1990-luvulla. Mutta siitä eteenpäin tuota suussa sulavaa herkkua on himoittu kuppiloissa joka tammikuu.

Venäjällä bliniperinne on vuosien myötä hieman muuttunut, eikä sikäläisistä ravintoloista löydy suomalaisten rakastamaa voisulaan upotettua, paksunkuohkeaa kakkua välttämättä lainkaan. Sen sijaan blinit saattavat löytyä lautaseltasi ohuempina lettuina, tarjoiltuna makean täytteen kanssa ja koristeltuna unikonsiemenillä. (Nimimerkillä: kokemusta on.)

Blinejä on siis monenlaisia, mutta niin on myös tekijöitä. Joku vaihtelee jauhoyhdistelmiä, toinen nesteitä ja joku kolmas nostatusaikaa. Yksi asia ei kuitenkaan muutu - blinien teko on aikaa vievää puuhaa. Mitä jos tänä vuonna et pyyhkisikään pölyjä pienten valurautapannujen päältä, vaan jättäisit pannut hellan alle odottamaan seuraavaa käyttökertaa? Kiireinen pikkujoulukausi on juuri selätetty, joten nyt voi olla oikea hetki ottaa blinisesongin ajansäästäjä käyttöön. Kyseessä on tietenkin juuri Sinun arkesi helpottamiseksi paistetut valmiit Valio blinit.

Laajenna blininpäällisvalikoimaa

Hellan äärellä seisomisen sijaan voit hyödyntää ylimääräisen ajan lisukkeiden suunnitteluun. Jos perinteisen mädin, smetanan ja punasipulin lisäksi haluat säväyttää asiakkaitasi muilla täytteillä, niin kokeile esimerkiksi lohitäytettä, raputäytettä tai muita tarjoiluvaihtoehtoja. Kaivatessasi hieman erilaista kulmaa tarjoilutapaan voit tarjota blinit cocktailpaloina.

Alkuruokablinillä aloitettu lounas tai illallinen saa arvoisensa päätöksen, kun aterian ympyrä sulkeutuu makeaan bliniin. Tarjoa jälkiruoaksi blinejä ohukaisten tapaan omena-kinuskitäytteellä, eksoottisella hedelmäkombolla tai marjaisella rahkatäytteellä.

Blinisesonki on jälleen koittanut, tällä kertaa vain astetta huolettomammin. Uuni lämpenemään, voi kattilaan sulamaan ja valikoima täyteen herkullisia blininpäällisiä, niin tammikuun asiakkaat ovat tyytyväisiä ilman rasvan käryä. Tällä kertaa kerkeät itsekin istahtaa alas ja nauttia blinin jos toisen.

Nazdarovije!