Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Koekeittiön omat suosikkijouluherkut

Joulunaika on nyt hektisimmillään, mutta kyllä se aattokin sieltä vielä tulee. Vuoden suurin sesonki ja ruokajuhla näkyy keittiöissä joka vuosi aina vain aikaisemmin ja aikaisemmin. Uusia ideoita kehitellään ja toteutetaan, mutta samalla myös halutaan pitää perinteistäkin huolta. Näiden tapojen ja tottumusten ”tuunaaminen” onkin ollut hyvä haaste meille Koekeittiössä, ja samalla on tullut käytyä läpi omatkin tottumukset ja joulupöydän suosikit. Mika, Tuomas ja allekirjoittanut kokosimme yhteen omat herkkumme joulupöydästä. Siis tässä ruoat, jotka saavat meiltä arvostusta joulupöydässä.sillisalaatissa ja piparjuurisilakoissaMikalle joulun kalat ja mädit ovat se juttu, jotka otetaan pöydästä mukaan lautaselle. Kala on edelleen myös suomalaisten suosikki joulupöydän aloittajana. Jouluisessa sillisalaatissa ja piparjuurisilakoissa kohtaavat joulun perinteiset maut. Alkuun kaloja ”tukemaan” on hyvä tarjota myös muitakin vaihtoehtoja. Maalaispatee vadelmavinegrettellä ja savuporo jouluhalko maistuvat myös rosollin kanssa.Savuporo jouluhalkoTuomakselle kinkku on kuitenkin se joulupöydän kunkku, vaikkakin kuulemma savolaisuus velvoittaa myös perinteiseen kalakukkoonkin panostamaan –jopa joulupöydässä.

Itselleni perinteiset laatikot imelletystä perunalaatikosta lanttulaatikkoon ja porkkanalaatikkoon tulee löytyä pöydästä. Jälkiruokana maistuu tietenkin makea esimerkiksi joulupäärynät, mutta joulunaikana tulee myös syödä paljon juustoja ja suklaata.

Oikein hyvää joulua ja vauhdikasta uuttavuotta!
Toivottaa Mika, Tuomas ja Petteri Koekeittiöltä