Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Maukasta leipää

Leipä on ruokavaliomme kulmakiviä. Erityisesti kokojyväleivän terveellisyys ja ravitsemuksellisuus ovat niitä tärkeitä syitä, miksi leivän asemaa kannattaa puolustaa. Kaiken lisäksi leipä on ennen kaikkea herkullista. Enpä osaisi kuvitella hyvää ateriaa ilman leipää. Leipä toimii mainiosti vaikka keiton kanssa ja ihan vain itsenäisenä välipalana. Täytetyt, kuorrutetut leivät toimivat jo sellaisenaan täytenä ateriana. Ja mitäpä olisi eväsretki ilman herkullisia eväsleipiä!

Terveellistä ja herkullista

Leivästä saa helposti energiaa, hyviä ravintoaineita sekä kuituja.  Siinä on tasapainoisessa suhteessa kaikkia energiaravintoaineita sekä lisäksi runsaasti kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Leipää valmistettaessa ja valitessa on kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota vilja- ja jauholaatuihin. Terveellisintä ja maukkainta leipää saa tietysti täysjyvälaaduista.  Leipä kuuluu ehdottomasti monipuoliseen ruokavalioon.

Hapanmaitotuotteiden, kuten piimän, rahkan ja jogurtin lisääminen taikinaan saa aikaan hienoja makuelämyksiä ja lisää säilyvyyttä. Leivän pH:n lasku lisää säilyvyyttä ja antaa luontaisen tavan parantaa leivän hyllyikää. Laktoositon piimäleipä on hyvä esimerkki hapanmaitotuotteen soveltuvuudesta leipään.

Leipäviikkoa vietetään tänä vuonna 11.-17.9.

Perinteinen leipäviikko on hyvä ottaa huomioon leivän myynnissä. Vuonna 2017 sitä vietetään viikolla 37 ja teemana tuodaan esiin erityisesti täysjyväruisleipää, joka onkin meidän kansallisruokaa. Ruisleivän syönti ylläpitää hyvää verensokeritasapainoa ja siinä on runsaasti B-ryhmän vitamiineja, kuitua sekä rautaa.

Leipäviikko on oiva tilaisuus viestiä leivän terveellisyydestä ja markkinoida leivän asemaa myös leipäperinteen näkökulmasta. Nyt kannattaa siis leipoa hyllyyn niin rakastettuja, vanhoja klassikoita kuin tuoda nostetta uutuuksille.

Lisukkeilla lisää makua

Leivän kanssa tarjottavien lisukkeiden valikoima on rajaton. Erilaiset juustot, leikkeleet, yrtit, salaatit ja tuorejuustot tuovat runsaan makumaailman meheviin voileipiin. Mielestäni tuore leipä ei kyllä kaipaa muuta kuin reilun sipaisun tuoretta Valio voita, joka sulaessaan antaa aromaattisen silauksen makunautinnolle.

Vastaleivotun leivän tuoksu, lämpö ja maku ovat niin vastustamattomia ja saavat varmasti jokaisella veden kielelle.