Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Omenasadon parhaat palat

Omena on todellinen joka paikan hedelmä. Maailmalla kerätään yli 5 miljoonaa tonnin omenasato vuosittain ja 7500 erilaisen omenalajikkeen ansiosta omenaa voidaan käyttää monella tapaa. Ruoanlaittoon sopivat parhaiten happamammat lajikkeet, kun taas tuoreeltaan syötävät ovat usein makeampia. Omenaa on käytetty ruoanlaitossa ja leivonnassa, jalostettu siideriksi, hilloiksi ja mehuiksi sekä tietenkin naposteltu sellaisenaan jo vuosituhansien ajan. Omena levisi maailmalle Keski-Aasiasta ja se on koettu myyttiseksi hedelmäksi monessa kulttuurissa. Tunnetuin omena länsimaissa lienee Raamatun omena, taisipa Lumikkikin puraista omenaa. Eikä pidä unohtaa omenan terveellisiä ominaisuuksia! Jo muinoin Pohjolan pakanakulttuurissa omena oli ikuisen nuoruuden lähde ja vielä tänäkin päivänä sanotaan, että omena päivässä pitää lääkärin loitolla.

Omenaa monella tapaa


Omenan herkullinen maku ja rakenne ovat suurin syy siihen, miksi se on niin laajalle levinnyt ja monipuolinen raaka-aine ruoanlaitossa ja leivonnassa.

Omenaa alkuruoaksi: Broilerisalaattia mangokastikkeella
Omenaa pääruoaksi: Omenaista potkaa
Omenaa jälkiruoaksi: Omenaa ja AURA crumblea
Omenaa lihalle: Omenaista karjalanpaistia
Omenaa kalalle: Omenakastiketta kalan kanssa
Omenaa leivontaan: Ritarin omenapiirasta
Omenaa jouluun: Jouluomenakiisseliä ja neilikkakermaa
Omenaa pääsiäiseen: Omenapashaa

Omena näyttelee vahvaa roolia siitä valmistetuissa ruoissa, mutta sitä voi myös käyttää ruokien maustamisessa. Omenahillo sopii loistavasti tuomaan makua ja makeutta kastikkeisiin vaikkapa possulle.
 

Omenasato valmiissa muodossa

Valiolla omenamehua on myös luomuna ja LGG® maitohappobakteereilla höystettynä, jotka maistuvat erityisesti aamiais- ja lounastarjoilussa. Omena maustaa myös herkullisia jogurttisia tuorepuuroja, viilejä ja paistovalmiita leivonnaisia, jotka sopivat hyvin syksyiseen vitriiniin ja välipalatarjoiluun.


Kuten huomaat, omenasta on moneksi ja se on ollut suomalaisten suosikki aina. Nyt kun kotimainen omena alkaa olla taas kaikkien huulilla, niin sitä kannattaa käyttää monipuolisesti. Muista itsekin nauttia syksyn sadosta, sillä uunituore omenapiirakka
ja kylmä maito... onko parempaa loppukesän makua olemassa?