Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Puuropäivän ja joulun pelastus

Lokakuun 10. päivä on hyvä tilaisuus ottaa varaslähtö riisipuurokauteen. Riisipuuron keittäminen voi vaikuttaa työläältä ja aikaa vievältä puuhalta, mutta nyt käytössäsi on uusi Valio valmisriisipuuro, jonka pohjaan palamista ei tarvitse pelätä. Tämä puuropäivän ajanpelastaja toimii lämmitettynä sellaisenaan, mutta soveltuu erinomaisesti myös leivontaan ja jälkiruokiin.

Lämmitystä vaille valmis riisipuuro

Valmiiksi kypsennetyn riisipuuron hyödyt ovat monipuoliset. Vakuumiin pakatun puuron voi lämmittää uunin höyrytoiminnolla, joten keittiöhenkilökunnan työtunnit vähenevät suoraan kypsennyksen seuraamisesta ja kippikattilan pesusta. Hävikkiä on helpompi arvioida ja minimoida kahden kilon vakuumipussien koon puolesta. Jatkojalostaminen jälkiruoaksi tai esim. karjalapiirakoiden täytteeksi on hyvä tapa käyttää ylimääräisenä sulatetut puuropussit.

Tuunaamalla riisipuurosta tulee herkullinen jälkiruoka

Sulatetun riisipuuron voi käyttää ilman lämmitystä tai lisäkypsennystä kylmiin tarjottaviin, kuten jälkiruokiin. Afroditen riisi on superherkullinen ja -nopea jälkiruoka, jossa riisipuuroon sekoitetaan kuohkeutta kermavaahdolla ja makua appelsiininkuorella, sokerilla, vaniljalla, suklaalla ja mantelilla.

Kypsän riisipuuron tuunaus jälkiruoaksi vaatii vain hitusen mielikuvitusta - esimerkiksi suklaapuuro kaakaosta ja suklaarouheesta, tai pähkinäinen herkkupuuro maapähkinävoista ja vaahterasiirapista taittuvat kädenkäänteessä ja maistuvat taatusti asiakkaan aterianpäätteeksi. Valion täytteet ja marmeladit, maustetut jogurtit ja rahkat, sekä tietysti kuohkeutta antava vispikerma tarjoavat hyvät lähtöasetelmat riisipuuron jälkiruokatuunauksiin.

Riisipuuroa voi tarjoilla pitkin syksyä

Riisipuuro toimii myös rahkabaarin lisukkeena hillojen, rahkojen ja muiden lisukkeiden kanssa erinomaisesti. Puuropäivän lisäksi riisipuuro kuuluu toki myös joulupöytään, mutta varsinkin syksy- ja talvikuukausina riisipuuro maistuu päivänä minä hyvänsä.