Kauha ja kaulin

keittiömestarin ja leipurin vinkit

Voilà 3/2018 leivontareseptit tutuiksi

Vuoden viimeinen Voilà on jälleen kerran täynnä houkuttelevia leivonnaisia, joista on helppo ottaa ideoita ja reseptejä suoraan käytettäväksi. Syksyyn ja talvikauden sesonkeihin suunnitellut tuotteet antavat inspiraatiota, jota meistä jokainen aina kaipaa valikoimaa ja listoja suunnitellessa. Pelkät kuvat saavat kyllä jo veden kielelle, mutta oikeasti näitä kannattaa leipoa ja tarjota asiakkailleen, sillä nyt on todella herkullisia makuja luvassa.

Helppo mutta näyttävä juhlakranssi

Lehden kantta koristava Eclair-kranssi on juhlava ja näyttävän näköinen. Sen täyte on valmistettu vain kolmesta raaka-aineesta ja maku on talveen sopiva kirsikka. Valion kirsikkatäyte sopii erinomaisesti sellaisenaan, mutta kermavaahtoon lisättynä siitä tulee kuohkea, täyteläinen, kauniin värinen mousse. Pinnan hienostunut kraklee syntyy murotaikinasta, joka on värjätty punaiseksi. Kranssi tuo mieleen jouluna ovia koristavat seppeleet ja näin ollen tämä sopiikin erinomaisesti vaikkapa pikkujoulun ja talven juhliin. Kranssi on helppo tarjoilla, sillä sen pursotuksissa tehdyt kuviot toimivat annoksina tarjoilussa. Lisäksi tätä reseptiä on helppo muokata erikokoisiksi tilauksien ja tarpeen mukaan. Toimivathan nämä eclairit myös yksittäisinäkin palloina, jos niin haluat tarjoilla.

Käsintehtyjä konvehteja ja juhlavampaa briossia

Konvehdit vaativat jonkin verran ammattitaitoa, mutta kun niitä alkaa valmistamaan, niin yllättävän nopeasti saa paljon valmista aikaiseksi. Lisäksi ne ovat säilyviä tuotteita, joita voit tehdä hyvissä ajoin. Näissä konvehdeissa olen käyttänyt Valion valmiita täytteitä, joista pienellä tuunauksella saa herkullisia ja persoonallisia. Täyte onkin konvehdissa tärkein ja siihen kannattaa panostaa.  Suklaan käsittelyssä kannattaa muistaa huolellinen temperointi, jotta tuotteet säilyttävät kauniin kiillon ja ovat houkuttelevan näköisiä pitkään.

Tuliaisena Pariisin messuilta sain idean tehdä croissant-taikinasta briossiaihioita, joista tähän lehteen tein näitä kermatäytteisenä. Valion mansikkatäyte runsas ja tuoreet marjat tekevät houkuttelevan leivonnaisen, josta ei todellakaan puutu täyteläisyyttä ja rapeutta. Sama pohja sopii myös suolaisiin tuotteisiin kuten hampurilaisiin tai täytetyiksi vitriinisämpylöiksi. Mielikuvitus on vain rajana. Takuuherkullista saat kaikista versioista.

Joulun suolaiset juhlaleivonnaiset

Jouluna herkutellaan juustojen parissa ja siihen tuo uutta ilmettä vaalea herkutteluleipä, johon on leivottu valkosuklaata ja kuivattuja karpaloita. Karpalo-valkosuklaaleipä on myös hieno tuliaisleipä vaikkapa lisättynä hyvän viiniin ja Valio juustojen kera lahjakoriin.

Juhlafocaccia on moderni versio voileipäkakusta. Tässä kakussa leivän tuoreus on esiarvoista, sillä sitä ei kostuteta. Täytteen määrä sekä koristelun runsaus houkuttelevat asiakkaasi nauttimaan sen alta aikayksikön. Tällä tuotteella luot herkullisuutta helposti ja muunneltavuus on helppoa, teet sitten oman version lihatäytteellä tai kasviksilla.

Toivon antoisia leivontahetkiä ja inspiraatiota Voilá-lehden parissa. Näillä eväillä pääset pitkälle!