20 asiaa, joita kannattaa miettiä ennen avaamista

Se on aika kutkuttava tunne, kun avataan toimipiste taas lyhyemmän tai pidemmän tauon jälkeen. Valion Koekeittiöltä Ville ja Tuomas löivät viisaat päät yhteen ja listasi asioita mitä kannattaa tehdä ja muistaa ennen kuin ovet avataan ravintolasulun jälkeen. Toivottavasti tästä on sinulle hyötyä. Onnea matkaan!

  1. Analysoi ja laske auki uuden alun oletetut asiakasmäärät ja huolehdi, että saliin ja keittiöön varattu riittävät resurssit henkilökunnan ja raaka-aineiden osalta. Budjetoi pitkällä aikavälillä parasta tietoasi käyttäen tulevat menoerät, jotta voit kustannustehokkaasti johtaa toimintaa.
  2. Onko jotain, joka on häirinnyt tai mietittänyt konseptissasi ennen ravintoloiden sulkua? Nyt on loistava tilaisuus aloittaa puhtaalta pöydältä. Käy läpi asiakaspolku ja työpisteet, voidaanko toimintaa uudistaa, tehostaa tai parantaa?
  3. Uudistu ja muuntaudu rohkeasti. Asiakaskunta voi olla hieman vaihtunut, heidän tarpeensa ja halunsa ovat saattaneet muuttua. Tutustutaan uudelleen ja myydään sitä mikä liikkuu.
  4. Ravintola-elämys. Asiakkaat rakastavat elämyksiä ja ovat valmiita panostamaan niihin. Koronan helpottaessa jokainen ravintolakäynti voi olla luksusta, mutta vain parhaimmat elämykset kykenevät jatkamaan kilpaillussa markkinassa. Varmista, että asiakkaillesi jää sinun ravintolasi elämys mieleen, jotta hän ja esimerkiksi hänen ystävänsä tekevät uusintakäyntejä. Elämyksien elämänkaari on ajoittain melko lyhyt ravintolamaailmassa, on hyvä olla pitkän tähtäimen suunnitelma, jossa huomioituna mahdolliset konseptien uudistumiset ja muutokset toimenpiteineen, jotta kiinnostus säilyy läpi vuosien.
  5. Rekrytoinnit: Huolehdi mahdollisesti muuttuneen henkilökunnan valmius uuteen alkuun esimerkiksi ravintolan liikeidean mukaisesti. Varmista selkeät ruoka-, tilaus- ja misalistat.
  6. Tarkista pakastimet, onko jotain mitä voidaan vielä hyödyntää ravintolasulun jälkeen? Rakenna ensimmäisen viikon ruokalista sen pohjalta mitä löytyy kaapeista ja varastoista jo valmiiksi. Siivoa kaikki vanhentuneet tuotteet pois.
  7. Laadi myös ensimmäisten viikkojen ruokalistat niin, että voit hyödyntää raaka-aineita seuraavana päivänä, jos menekki ei olekaan odotettua. Valmista lounas ns. komponenteittain.
  8. Puolivalmisteet ja esivalmistellut raaka-aineet ovat oiva tapa helpottaa uudelleenavaamisen taakkaa. Vähemmän käsityötä, enemmän panostusta makuun. Paahda, marinoi, pikkelöi, grillaa, hiillosta tai valmista tahnoja salaattipöytään ja lisukkeiksi. Tuunaa ja täytä täytteillä, hilloilla tai kerma- ja makuvaahdoilla pullat, piirakat, wienerit ja croissantit, jälkiruoiksi tai vitriiniin.
  9. Yksinkertaista tarvittaessa, mutta panosta makuun. Laatu ratkaisee, joten tarjoa aina parasta. Asiakaskunta harkitsee entistä enemmän ruokapaikan valintaa sen tarjonnan perusteella.
  10. Palveluun panostaminen, huonoon palveluun ei ole varaa. Varmista että liikeidean mukainen palvelumalli on tiedossa erityisesti salihenkilökunnalla, tehokkaan huomaamaton, mutta huomaavainen palvelu jää asiakkaan mieleen.
  11. Kommunikointi ravintolassa. Huolehdi että sali ja keittiö keskustelevat ja yhteinen ymmärrys löytyy. Epävarmojen aikojen jälkeinen työntekijöiden ruosteisuus on luonnollista, tutut ja helposti ymmärrettävät toimintatavat päämäärineen luovat rutiinia, jonka avulla voidaan saavuttaa esimerkiksi tehokkuutta sali- ja keittiötoiminnassa
  12. Elämme vahvaa digiaikaa, ravintolan nettisivut ovat ensimmäinen käyntikortti useassa tapauksessa. Pitämällä nettisivut mielenkiintoisena ja erityisesti ajan tasalla, luot varmuutta asiakkaillesi toiminnastasi ja saat varmasti käyntejä lisää
  13. Astiastot ja työvälineet, tarvitaanko päivitystä, olisiko syytä esimerkiksi vaihtaa take-away vaihtoehdot kaikki pahvisiin vaihtoehtoihin, onko veitset tikissä, löytyykö riittävästi punaviinilaseja ja valkoisia pöytäliinoja?
  14. Ravintolan tilat, onko siistiä, tarvitsevatko kalusteet huoltoa tai uusimista? Toimiiko saniteettitilat? Onko kylmiöt ja pakastimet valmiudessa, toimiiko tiskikoneet, kuumeneeko parilat ja lämpeneekö uunit yms.?
  15. Siivous ja jätehuolto, varmista että mahdolliset ulkoiset siivoojat ja jätehuolto on valjastettu jälleen käyttöösi tarpeen vaatiessa.
  16. Varmista omavalvonnan ajantasaisuus ja tarvittavat toimenpiteet.
  17. Huomioi mahdollisten koronasäädösten vaikutus ihmisten välisessä toiminnassa varaamalla esimerkiksi pesuaineita, desinfiointiaineita, kertakäyttöhanskoja ja kasvosuojia riittävästi
  18. Valion VALO –tilauspalvelusta saat Valion ja muiden kumppaneiden tuotteet helposti, nopeasti ja nopeallakin toimitusajalla.
  19. Markkinoi ja tule esille houkuttelevalla avajaiskampanjalla! Kerro kaikelle kansalle, että olette auki. Kysy asiakkailta mitä he haluaisivat ja mitä he odottavat ravintolaltasi, vastaamalla toiveisiin teet asiakaslähtöisesti työtäsi ja siitähän asiakkaat luonnollisesti pitävät.
  20. Kokeile ensin pienemmällä/yksinkertaisemmalla konseptilla “jäätä”, jos aloitus isolla kaavalla aluksi jännittää.

Muista tarkistaa uudet “pelisäännöt” viranomaisilta:

AVI – Ohje ravintoloiden toiminnan rajoittamisesta ja valvonnasta: https://avi.fi/asioi/henkiloasiakas/ohjaus-ja-neuvonta/ravintolat-ja-koronavirus

Ruokavirasto – Ravintoloiden usein kysytyt kysymykset: https://www.ruokavirasto.fi/yritykset/elintarvikeala/elintarvikealan-yhteiset-vaatimukset/usein-kysyttya-covid-19-koronaviruksesta--elintarvikealan-yrityksille/ravintolat-ja-kaupat/

MaRan korona-aiheiset jäsenohjeet ja lomakkeet: https://www.mara.fi/ajankohtaista/uutiset/kaikki-maran-korona-aiheiset-jasenohjeet-ja-lomakkeet