5 vinkkiä: Näin huomioit lapsiasiakkaat ravintolassa

Simppeli Sormiruokakeittiö -yhteisön perustajan Marjut Ollilan mukaan lapset tulisi huomioida ravintolassa aikuisten lailla.

Vinkki 1: Puhuttele sekä lapsia että vanhempia

Koko pöytäseurueen huomioiminen on tärkeää. Lapsista tuntuu hyvälle, kun he eivät ole henkilökunnalle ilmaa vaan asiakkaita siinä missä muutkin. Katsekontaktin luominen ja lapsille suoraan puhuminen on pieni mutta merkityksellinen ele. Lapsen on myös hyvä antaa puhua rauhassa ja tilata itse, vaikka se kestäisikin muutaman minuutin kauemmin. Myötätuntoiset katseet vanhempien suuntaan oikealla hetkellä ovat myös tärkeitä. Moni vanhempi hermoilee ravintolassa syömistä pienokaistensa kanssa turhaan: missä lapset oppivat olemaan ravintolassa, jos eivät juuri siellä?

Vinkki 2: Muutakin kuin nauravia nakkeja

Lapset syövät yllättävän monipuolisesti, kunhan vaihtoehtoja vain on tarjolla. Voisiko lasten listaan käyttää luovuutta ja tarjoilla muutakin kuin nauravia nakkeja ja ranskalaisia? Moni perhe haluaa tutustuttaa jälkikasvunsa erilaisten makujen maailmaan varhaisessa vaiheessa. Puolikas annos ”aikuisten” listalta on monelle perheelle mieluisampi valinta kuin lasten listan ikiklassikot – ja keventää myös keittiön kuormaa, kun erilaisten annosten määrä pysyy maltillisena. Puolikkaat annokset toimivat varsinkin vähän isompien lasten kanssa. Lasten lautasille annoksen komponentit voi asetella erikseen, jolloin niitä on helppo¬ maistella. Pieni ekstra-koristelu ihastuttaa lapsiasiakkaita aina.

Vinkki 3: Lapsi on tärkeä asiakas

Useissa perheissä lapset ehdottavat ravintolaa, jossa koko perhe syö. Lapsilla on siis päätösvaltaa siihen, mitä ja missä syödään. Nuoret asiakkaat haluavat uudelleen paikkaan, josta on hyvät muistot ja kiva fiilis. Miellyttävään kokemukseen ei tarvita sirkusta: pienille asiakkaille pikkuasioilla on suuri merkitys. Huomioivalla peruspalvelulla selviää jo pitkälle. Lapsiperheen ravintolassa viihtymiseen liittyy yksi kriittinen vaihe: ruokien odottaminen. Miten voisit helpolla tavalla tehdä odotuksesta hauskaa? Lautasliinojen taittelu tai värikynät ja piirustuspaperi voivat kaikessa yksinkertaisuudessaan tehdä suuren vaikutuksen.

Lapsen on hyvä antaa puhua rauhassa ja tilata itse, vaikka se kestäisikin hieman kauemmin.

Vinkki 4: Ajoituksella on merkitystä

Tarjoillaanko koko pöytäseurueen ruoat samaan aikaan vai tuodaanko lasten annokset heti, kun ne ovat valmiita? Saisiko olla leipäkori? Juomat ensin vai vasta ruoan kanssa? Perheillä on monia tapoja ja toiveita. Jotta ravintolavierailu onnistuu ja ”nälkäkiukkuraivareilta” tai vatsan täyttämiseltä leivällä vältytään, kannattaa kysyä vanhempien mielipidettä. Myös hävikki pienenee, kun annokset jaksetaan syödä loppuun.

Vinkki 5: Käytä pelisilmää, vältä kiirettä

Onko ravintolassasi hiljaisia hetkiä, jolloin erityisesti lapsiperheet voisi kutsua syömään ja tutustumaan rauhassa ravintolakulttuuriin? Tuo rauhalliset ajankohdat esiin ravintolan markkinoinnissa. Myöhäinen lounas tai kenties muu kiireetön ajankohta mahdollistaa sen, että lapset voivat vaikkapa kurkistaa tarjoilijan kanssa keittiöön, varastoon tai viinikellariin. Tällaiset elämykset jäävät lapsien mieliin vuosiksi.

Teksti: Elisa Ojala, kuva: iStock

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä nro. 1/2022.

Lue lisää ajankohtaisista aiheista:

Pinnalla ammattikeittiössä
Miksi jokaisen ravintolan tulisi kiinnostua hyvikkiajattelusta?
Pinnalla ammattikeittiössä
Valio Aimo® tukun valikoima syntyy tiimityöllä
Pinnalla ammattikeittiössä
Taukohuone-palsta