Tukustamme löytyy hedelmiä ja vihanneksia joka lähtöön, mutta miten niitä saisi hyödynnettyä parhaalla mahdollisella tavalla? Valio Aimo® tukun hedelmä- ja vihannesosaston hoitaja Taneli Salovaara neuvoo kysymään raaka-aineista ja niiden hankinnasta ammattilaisilta.
Kasvissyönti on iso trendi, jonka merkitys ei ole ainakaan vähenemässä. Kasviproteiinituotteiden kysyntä on kovassa kasvussa, mutta välillä katseen voisi kääntää myös takaisin perinteiselle hevi-osastolle.
Löytyisikö sieltä uusia kasviksia tai vanhoja tuttuja, joita voisi käyttää uudella tavalla kasvisruoassa? Tarvitseeko kasvishampurilaisessa olla pihvinä lihajäljitelmä vai voisiko välissä olla portobello-pihvi tai jotakin vielä innovatiivisempaa?
Kasvata kokeilunhalua ja kurkkaa välillä oman keittiön ulkopuolelle. Mitä kaikkea vihannesosastolta voikaan löytyä!
Kasvisten sesonkien huomioiminen on jo automaatio monissa ravintoloissa, mutta aina on parantamisen varaa. Sesongit kulkevat vuodesta toiseen melko samalla kaavalla. Säät vaikuttavat jonkin verran satoihin, puhutaanhan luonnon tuotteista, mutta sesonkeihin voi luottaa hyvin. Joka vuosi keväällä alkaa parsan satokausi, ja kesällä nostetaan ensimmäiset kotimaiset uudet perunat.
Käynnissä oleva kasvissesonki näkyy paitsi tuotteiden hyvänä laatuna ja makuna myös hinnassa. Sesonkikasvikset ovat yleensä edullisia, ja myös siksi niitä kannattaa käyttää.
Varaudu siihen, että joskus tuoretavaran saaminen voi kestää. Maanantaisin tukkujen hyllyissä saattaa olla puutteita, tiistaisin on monesti viikon paras päivä. Hevi-tuotteet tulevat välillä kaukaakin. Kotimaiset kasvikset voi saada nopeasti perille, Euroopasta tilaus kulkee noin kaksi päivää. Sesonkikasvisten huomioiminen auttaa tässäkin. Niitä on yleensä hyvin ja nopeasti saatavilla.
Kannattaa varata aikaa kasvistilausten suunnitteluun ja tiedostaa, etteivät asiat tapahdu heti. Kaikkea kyllä saadaan, mutta ei välttämättä huomenna.
Laadukkaista kasviksista ja hedelmistä syntyy vähemmän hävikkiä kuin huonoista.
Kaikkia harvinaisimpia raaka-aineita ei välttämättä löydy tukunkaan hyllystä, mikä ei tarkoita, etteikö niitä voi saada. Kasviksia on turha pitää hyllyssä nahistumassa, mutta hyvällä yhteistyöllä hevi-ammattilaisten kanssa lähes kaikkea tarvitsemaasi on kuitenkin mahdollista hankkia.
Joskus eksymällä voi löytää hyviä tuotteita, mutta kysymällä säästät aikaa sekä voit oppia uutta ja saada vieläpä hyödyllisiä vinkkejä esimerkiksi vihannesten käyttöön, säilytykseen ja tuoreena pysymiseen tai neuvoja järkeviin tilausmääriin ja hävikin torjuntaan. Ammattilaiset jakavat tietojaan mielellään.
Laatu ja hävikki kulkevat käsi kädessä. Laadukkaista kasviksista ja hedelmistä syntyy vähemmän hävikkiä kuin huonoista niin tukussa, ruokakaupassa kuin ravintola- tai kotikeittiöissäkin eli ihan kaikkialla.
On viisasta varoa hävikkiä. Järjetöntä sen sijaan on maksaa huonolaatuisesta tavarasta, sen siirtelystä, kuljetuksista ja vielä pois heitetyistä raaka-aineista nopeasti täyttyneen roska-astiankin tyhjennyksestä.
Kasvisten laadulla on ratkaiseva merkitys hävikin ja kulujen vähentämisessä, kuten myös tietenkin ruoan herkullisuudessa, ulkonäössä ja houkuttelevuudessa.
Teksti: Elisa Ojala, Kuva: iStock
Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä nro. 2/2022.