Onko hiilineutraali ruokaketju sinunkin tavoitteesi? Hyvä, sillä silloin on Atrialla sama suunta – perille Atria pääsee vuoteen 2035 mennessä.
Teksti ja kuvat: Atria – hyvä ruoka, parempi mieli
Kaikkien elintarvikealan toimijoiden on kannettava yhteinen vastuunsa ja tehtävä kaikkensa ilmastomuutoksen torjumiseksi. Me Atrialla haluamme hoitaa oman osuutemme ja vielä vähän enemmän: pyrimme olemaan kokonaan hiilineutraali viimeistään vuonna 2035.
Tässä 4 syytä, miksi sinunkin kannattaa valita atrialaista kanaa keittiöösi!
Laskenta auttaa meitä ymmärtämään mistä päästöt syntyvät ja ennen kaikkea miten niitä voisi alentaa. Olemme laskeneet atrialaisen kanan hiilijalanjäljen yhteistyössä perhetilojemme sekä Envitecpolisin asiantuntijoiden kanssa. Pyrimme yhtenäistämään laskentaa edelleen Luonnonvarakeskuksen ja muiden alan toimijoiden kanssa.
Laskennan luotettavuuden varmistamiseksi olemme noudattaneet ISO 14040- ja ISO 14044 -standardeja sekä Product Environmental Footprint (PEF) -ohjeistusta.
Lisäksi alkutuotannon osalta hyödynsimme Cool Farm Tool -ohjelmaa – sen pohjana on IPCC-laskentametodologia ja kattava tutkimustieto.
Muihin kotieläintuotteisiin verrattuna kananlihalla on pienempi hiili- ja vesijalanjälki. Atrialaisen kanan hiilijalanjälki alenee entisestään, koska:
Tuotteiden vertailu on nyt helppoa, sillä olemme lisänneet jokaiseen pakkaukseen tiedon kanan hiilijalanjäljestä. Merkintä löytyy GN-pakatuista kanatuotteista ja valmiiksi kypsennetyistä sous vide -kanatuotteista.
Ensimmäinen välitavoitteemme oli 25 prosentin alennus hiilidioksidipäästöihin vuoden 2016 tasoon verrattuna – saavutimme tämän tavoitteen ja vähän päälle jo kaksi vuotta sitten! Olemme onnistuneet vähentämään päästöjämme esimerkiksi lisäämällä uusiutuvien energialähteiden käyttöä ja biopohjaisia polttoaineita lämmöntuotantoon.
Kypsä kanan reisileike on loistava raaka-aine erilaisille kanapadoille ja muille kanaruuille. Valmiiksi kypsennetty kanan reisileike on reilun kokoinen luuton pihvi kanasta. Mieto suolaus varmistaa mehevän lopputuloksen.
Ainekset: broilerin reisileike (92 %), vesi, jodioitu suola, stabilointiaineet (E 451, E 450), dekstroosi, sakeuttamisaine ksantaanikumi, Alkuperämaa: Suomi
Mexican-maustettu kanan kokonainen reisileike sopii erilaisiin patoihin tai esimerkiksi kastikkeen kanssa tarjoiltavaksi. Selkeä makumaailma helpottaa ja nopeuttaa valmistusta sekä riittää tarvittaessa maustamaan myös kastikkeen. Kypsän reisileikkeen käyttö on helppoa: lisää vain tacokastike ja tomaattimurska tai revi sellaisenaan leipien tai tortillojen täytteeksi.
Ainekset: broilerin reisiliha (82 %), vesi, mausteet (paprika, vihreä paprika, sipuli, chili, juustokumina, korianteri, jalapeno, oregano, lime), rypsiöljy, sokeri, jodioitu suola, maltodekstriini, aromit (mm. paprika), Alkuperämaa: Suomi