Espoo Catering maistatti uusia kalaruokia

Fisuhaaste-tapahtuma haastoi yläkoululaiset ja lukiolaiset maistelemaan uusia kalaruokia Espoon Tapiolassa. Espoo Catering ja Valio Aimo kehittivät yhteistyössä ruokia, jotka saivat erityiskiitosta mausteisuudestaan.

Tapiolan koulun ja lukion keittiössä käy kuhina, kuten aina tähän aikaan aamupäivästä. Nyt ilmassa on kuitenkin suuren urheilujuhlan tuntua: päivän sankari on kala, josta Espoo Catering ja Valio Aimo ovat loihtineet aivan uudenlaisia kouluruokia.

Päivää on odotettu puolin ja toisin. Ruokalan seiniä koristavat kuvaamataidon tunnilla syntyneet kalapotretit ja musiikkipainotteisen koulun oppilaat virittelevät soittimiaan. Tänään syödään kuvataiteen ja elävän musiikin keskellä.

”Järjestämme tämäntyyppisen teemapäivän Espoon kouluissa nyt kolmatta kertaa. Tavoitteena on yhdessä tavarantoimittajiemme kanssa tarjota koululaisille uusia ruokia ja saada heiltä arvokasta palautetta. Ehkä joku tai jotkut tämänpäiväisistäkin ruoista nähdään jatkossa kiertävällä listallamme”, sanoo Espoo Cateringin hankinta- ja kehityspäällikkö Regina Ekroos.

Espoo Cateringin hankinta- ja kehityspäällikkö Regina Ekroos iloitsee, että koululaiset antavat ruoista arvokasta palautetta.

Valio Aimo® asiakas

Espoo Catering Oy tarjoaa ateriapalveluita Espoon kouluissa, päiväkodeissa, lounasravintoloissa sekä seniori- ja hoivapalveluissa. Päivittäin se valmistaa noin 80 000 ateriaa, joista 30 000 on kouluissa tarjoiltavia lounasannoksia.

Aikaisemmat teemapäivät ovat keskittyneet klassikkoannosten uudistamisen ja kasvisten ympärille. Nyt haaviin on jäänyt kala, eikä syyttä.

”Kalan terveysvaikutukset ovat kiistattomat ja sen käyttöä tulisi lisätä. Siksi uusia makuja haetaan tällä kertaa nimenomaan tämän raaka-aineen ympäriltä”, ruokalistasuunnittelija Essi Mikkonen toteaa.

Asiakaspäällikkö Mari Blomqvistin mukaan lapset ja nuoret ovat toivoneet koulun ruokalistalle lisää vaihtelua juuri uusien kalaruokien muodossa. ”Kalapuikot ovat olleet pitkään kouluruokalistojen suosikki. Nyt niiden rinnalle haetaan uusia lempiruokia.”

Espoo Cateringin asiakaspäällikkö Mari Blomqvist kertoo, että juuri uusia kalaruokia on toivottu.

Ruokalajien makumaailma on kansainvälinen

Valio Aimo tukun ruokapalvelujen asiantuntija Petri Nuutinen on kehittänyt Espoo Cateringin väen kanssa viisi uutta ruokalajia, joiden maistuvuutta Fisuhaasteessa testataan.

Välimeren uunikala uiskentelee basilikalla, oreganolla ja persiljalla maustetussa kerma-tomaattikastikkeessa, kermaisen lime-inkiväärikalan makumaailmaan on haettu puolestaan aasialaisia vaikutteita. Molempien kalojen kaverina nautitaan perunamuusia.

”Kalana käytämme alaskanseitin pyrstöpalaa, josta valmistamme paljon muitakin kalaruokia. Sitä on helppo käsitellä ja se sopii kouluruokailun budjettiin. Tulevaisuutta silmällä pitäen huolta aiheuttaa kuitenkin saatavuus – siinä alkaa olla maailmantilanteen vuoksi haastetta”, kertoo Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen.

Kasvisruokana tarjoillaan viipaleperunasta, Mifu-jauhiksesta ja kasviksista koostuvaa BBQ-kasvispaistosta. Salaattipöydästä taas löytyy kaalista, kurkusta, turkkilaisesta jogurtista, valkosipulista ja yrteistä tehty tsatsikisalaatti.

Espoo Cateringin tuotekehittäjä Ville Kivinen ja ruokalistasuunnittelija Essi Mikkonen ovat olleet mukana kehittämässä uusia ruokalajeja.

Tarjolla oli kaiken kaikkiaan viisi uutta ruokalajia, joista kaksi oli kalaa: välimeren uunikala ja lime-inkiväärikala.

”Julkisen puolen keittiöt ovat aikamoisia taikureita.”

Petri Nuutisen mukaan tuotekehityksessä on huomioitu uudenlainen, perinteistä kouluruokaa voimakkaampi ja kansainvälisempi makumaailma.

”Olemme miettineet, mitkä maut houkuttelisivat nuoria ja saisivat heidät rohkeasti maistamaan uutta. Esimerkiksi kaali ei trendaa sellaisenaan, mutta on silti edullista ja ravitsevaa lähiruokaa parhaimmillaan.”

Samaan kastiin kuuluu nuorison unohtama piimä. Jälkiruokaa ei kouluruokailuun päivittäin kuulu, mutta tänään palanpainikkeeksi nautitaan piimäpohjaista mustikkavanukasta.

Kylmävalmistus toi vaihtelua arkeen

Yhden koulu-ruoka-annoksen raaka-ainekulu on valtakunnallisesti yhden euron kieppeillä. Fiksujen raaka-ainevalintojen lisäksi kustannustehokkuutta saadaan esimerkiksi kylmävalmistuksesta, jota hyödynnetään kaikissa Fisuhaaste-päivän ruokalajeissa. Se on tuonut uutena valmistustapana kiinnostavaa vaihtelua Tapiolan koulun ja lukion vastuukokkina työskentelevän Tuija Forstenin arkeen.

”Myös limen ja inkiväärin kaltaisia mausteita on meillä harvoin tarjolla. On kiva laittaa lapsille ja nuorille uusia makuja, mutta Petrin suunnittelemien reseptien kanssa saa olla tarkkana. Niihin ei voikaan perinteiseen tapaan tehdä omia muutoksia.” Petri Nuutisella riittää kehuja Forstenille ja tämän kollegoille.

”Kouluruokaa on helppo arvostella, mutta kyllähän nämä julkisen puolen keittiöt ovat aikamoisia taikureita. Heidän haasteenaan on tehdä pienellä rahalla ja tarkoilla tuotantomenetelmillä ravitsemuksellisesti laadukasta ruokaa, jota lapset ja nuoret vieläpä syövät.”

Nuutinen muistuttaa Suomen olevan yksi niistä harvoista maista, joissa kaikille tarjotaan maksutonta kouluruokaa. ”Silti valtakunnallisesti noin kolmasosa yläkoulujen oppilaista jättää kouluruoan syömättä.” Ehkä Fisuhaaste ja siitä saatu palaute osaltaan auttavat korjaamaan tilannetta.

Valio Aimo tukun ruokapalvelujen asiantuntija Petri Nuutinen ja Tapiolan koulun ja lukion vastuukokki Tuija Forsten iloitsivat yhteistyöstä.

Makuraati toivoi: ”Lisää kalaa ja mausteita”

Teemapäivän uusia ruokalajeja kokoontui maistelemaan yläkoulun ja lukion oppilaista koostuva 12 hengen makuraati.

”Hyvää”, kuuluivat spontaanit kommentit ensimmäisten haarukallisten jälkeen.

Aterioinnin edetessä päästiin tarkempiinkin analyyseihin. Erityisen paljon kiitosta sai ruokien mausteisuus, joka poikkesi tavanomaisesta.

”Mausteita on myös käytetty riittävästi – esimerkiksi lime-inkiväärikala todella maistuu limeltä ja inkivääriltä.”

Molemmat kalaruoat katosivat nopeasti lautasilta ja lisääkin haettiin. Tasaväkisen kisan hienoiseksi suosikiksi selviytyi Välimeren uunikala.

”Kalaruokia on tarjolla kerran viikossa. Saisi olla enemmänkin”, raadista todettiin.

Syöjiin upposi myös valkosipulilla ja yrteillä maustettu tsatsikisalaatti.

”Tosi kivaa vaihtelua tavalliseen salaattiin”, raati kiitteli.

BBQ-kasvispaistoksen maku miellytti, mutta vetisenä pidetty koostumus jätti jonkin verran toivomisen varaa.

”Koulun kasvisruoka kaipaa vielä monipuolisuutensa osalta kehittämistä, mutta kokonaisuutena se on mennyt koko ajan parempaan suuntaan”, raadin kasvissyöjä iloitsi.

Piimävanukasta kehuttiin miedoksi, pehmeäksi, raikkaaksi ja kivan kevyeksi jälkiruoaksi.

”Se ei ollut liian makea, eikä toisaalta rahkamaisen paksu”, kuului myönteinen tuomio.

Makuraadin lisäksi palautetta antoivat kaikki lähes 300 kouluravintolassa ruokaillutta oppilasta, joilta kysyttiin, miltä kouluruoka tänään maistui. Vastaukset annettiin neliportaisella hymynaama-asteikolla varustetun palautelaitteen nappeja painamalla. Lukiolaisista 91 prosenttia antoi ruoalle arvosanan erittäin hyvä tai hyvä. Kriittisempinä tunnetuilla yläkoululaisilla vastaava tulos oli 72 prosenttia.

Teksti Terhi Pääskylä-Malmström, kuvat Antti Vettenranta

Lue muita mielenkiintoisia asiakastarinoita

Asiakasjutut
Teerenpeli yhtiöt hyödyntää mäskiä leivän valmistuksessa
Asiakasjutut
Scandic Helsinki Hub on hotelli modernin matkailijan makuun
Asiakasjutut
Brunbergin laktoosittomalle suklaalle on kysyntää