Leivonnan trendit Europain 2020 -messuilla

Joka toinen vuosi järjestettävät Europain-messut ovat aina ammatillisesti kiinnostava tapahtuma täynnä kiinnostavia kohtaamisia. Messuilla saa hyvän katsauksen leivonnan trendeihin sekä runsaasti ideoita ja tietoa kaikesta leivontaan liittyvästä.

Ideoita omaan työhön

Messuosastoja kiertämällä saa paljon ideoita, jotka tukevat omaa kehitystyötä ja luovuutta – jopa ylenpalttisesti. Puhelimen muisti täytyy valokuvista. Kuviin palaamalla ideoihin on onneksi myös helppo palata, jopa vuosia myöhemmin.

Tarjolla on kiinnostavia seminaareja ja esityksiä ruokatrendeistä, ravitsemuksesta ja muista kiinnostavista aiheista, jotka vievät leipomogenreä eteenpäin. Jokainen vuosi on erilainen. Ranskassa kun ollaan monet esityksistä ovat ranskaksi, mutta kiinnostavaa ohjelmaa on tarjolla myös englanniksi.

Konditoria- ja leipomokilpailujen taitotyöt ovat myös aina mielenkiintoinen katsaus eri tekniikoiden käyttöön. Taitotöitä tehdään leipätaikinasta, sokerista ja suklaasta. Koulujen sarjassa näkyi ranskalaisten konditoriakoulujen ja koulutuksen korkea taso. Suomalaisväriäkin nähtiin, kun Kari Meltovaara Leipomo Rostenilta oli mukana tuomaroimassa leivonnan maailmancupin eli La Coupe de Mond de la Boulangerien osakilpailua.

Leivonnan trendit 2020

  1. Snack Attack Välipalaistuminen eli snacking-ilmiö oli messuilla edelleen hyvin voimakkaasti esillä ja pitää pintansa. Ideat ja sovellukset liittyivät esimerkiksi tuotteiden esillepanoon myymälöissä ja leipomoissa. Välipala- ja snack-tuotteistosta oli myös runsaasti maistatuksia.
  2. Tuoretta ja tuoksuvaa Take away - ja kahvilamyynnissä kiinnostavat selvästi eniten tuotteet, joita paistetaan pitkin päivää niin, että myynnissä on aina jotakin tuoretta ja tuoksuvaa. Esimerkiksi alsacelainen tarte flambee on tästä hyvä esimerkki. Pizza biancaa muistuttava liekkipiiras syntyy nopeasti muutamasta raaka-aineesta, houkuttelee tuoksullaan ja on helppo napata mukaan.
  3. Uudenlaiset esillepanot Vitriinissä runsaus on vuodesta toiseen todella tärkeää. Messuilla oli nähtävissä kiinnostavia ratkaisuja myös itse vitriineihin, joissa tuotteet saa selkeästi esiin. Messuilla nähtiin esimerkiksi vitriinimalleja, joissa tuotteet ovat esillä kuin kello- tai koruliikkeessä ja asiakas näkee tuotteet selkeästi ylhäältä päin. Tämä lisää valikoiman instagrammattavuutta ja tuo näkyvyyttä myös sosiaalisessa mediassa.
  4. Koristelussa selkeys Koristelussa luotetaan siihen, että tuotteen tekemisen taito ja raaka-aineet tulevat esiin. Koristelun ei kuitenkaan välttämättä tarvitse olla monimutkaista, se voi olla varsin minimalististakin. Kun ulkonäkö kertoo, miltä tuote maistuu, valitseminen on helppoa myös asiakkaalle. Konditoriatuotteiden lisäksi täytetyissä leivissä ja patongeissa on tärkeä näyttää houkuttelevalla tavalla, mitä tuote sisältää.
  5. Artesaanileivonta Hyvässä nosteessa ollut artesaanitrendi voimistuu edelleen. Taikinat saavat levätä pitkään, jolloin niiden makuun saadaan lempeän hienostunutta happamuutta. Rapeakuorinen, rakkaudella leivottu leipä säilyy hyvin leikkuupinta leikkuulautaa vasten eikä pusseja tarvita. Myös hapattaminen on nouseva trendi. Valion resepteissä artesaanileipien leivonnassa suosittelen käyttämään hapanmaitotuotteita luontaiseen happamoittamiseen. Näin pystytään voimistamaan leivän makua ja saadaan aikaan hienoja aromeja. Artesaanileivontaan liittyvät välineet ja menetelmät ovat rantautumassa myymäläleipomoihinkin, esimerkkeinä vaikkapa kohotuskorit ja menetelmä, jossa taikina leivotaan laatikkoon, jossa se saa levätä useita tunteja.

Kohtaamiset olennainen osa messuja

Tapaan messuilla paljon Valion kansainvälisiä yhteistyökumppaneita, jotka käyttävät omien tuotteidensa valmistuksessa esimerkiksi Valio voita tai maitojauheitamme. Tänä vuonna maistatimme messuosastollamme Valio voita ranskalaisen patongin kanssa. Voin maku teki selvästi vaikutuksen, ja sen hyvät ominaisuudet esimerkiksi laminaattorilla leivonnassa olivat monella tiedossa jo etukäteen.

Myös kotimaisten leipomoasiakkaiden kanssa tulee kierrettyä messuilla ja keskusteltua ratkaisuista. Tänä vuonna tutustuin asiakkaidemme kanssa esimerkiksi marketeissa myytävien leivonnaisten trendeihin. Ranskassa, missä konditoriakulttuuri on hyvin visuaalista, myös markettituotteiden houkuttelevuutta rakennetaan esillepanon avulla. Parhaita hetkiä ovat ne, kun yhdessä asiakkaan kanssa löydetään ideoita ja ratkaisuja, jotka vaikuttavat suoraan heidän liiketoimintaansa. Ratkaisut voivat liittyä esimerkiksi laitteisiin, tuotekehittelyyn tai esillepanoon.