Fazerin kakkurasiat tehdään kierrätyspulloista - ensimmäinen 100-prosenttisesti kierrätysmuovista valmistettu ruokapakkaus Suomessa

Fazer toi kauppoihin ensimmäisenä Suomessa 100-prosenttisesta kierrätysmuovista tehdyn ruokapakkauksen. Kakkurullapakkauksien uudistus tarkoittaa, että jopa 1,2 miljoonaa kierrätyspulloa saa vuosittain uuden elämän. Muutoksen ansiosta yhtiö käyttää 24 000 kiloa vähemmän uutta muovia joka vuosi. Pakkausuudistus on osa Fazerin vastuullisen pakkaamisen ohjelmaa.

Fazer lopettaa uuden muovin käytön kakkurullapakkauksissaan ja ottaa Suomessa ensimmäisenä käyttöön sataprosenttisesti kierrätysmuovista valmistetun ruokapakkauksen.

Auringonpaiste, Marianne, Mansikkapaikka, Ihana hetki, Illan hehku ja Taikayö-tuotteet pakataan nyt kierrätyspulloista valmistettuihin muovipakkauksiin. Suomessa on valmistettu tähän mennessä 100-prosenttisesta kierrätysmuovista vain pulloja juomateollisuuden käyttöön sekä osia muihin elintarvikepakkauksiin.

”Annamme vuosittain 1,2 miljoonalle juomapullolle uuden elämän kierrättämällä niitä kakkurasioissamme. On ensimmäinen kerta, kun käytämme pakkauksessa vain kierrätyspulloista saatavaa muovia. Kierrätysmuovi on vähän uutta muovia kalliimpaa, mutta haluamme mennä tässäkin ekologisempaan suuntaan. Tämä pakkausuudistus on merkittävä askel meille – olemme edelläkävijä ja näytämme suuntaa koko elintarvikealalla niin Suomessa kuin kansainvälisestikin”, sanoo Fazer-konsernin pakkauskehitysjohtaja Piia Soininen-Tengvall.

Pakkausta on usein pidetty välttämättömänä pahana, turhakkeena, joka jää kuluttajan käteen, kun tuote on nautittu. Ilman pakkausta elintarvike ei kuitenkaan säilyisi yhtä hyvin, ja syntyisi paljon enemmän ruokahävikkiä.
Fazer-konsernin pakkauskehitysjohtaja Piia Soininen-Tengvall

Uudet kakkurullapakkaukset on valmistettu palautuspulloista saatavasta rPET-muovista eli kierrätetystä polyeteenitereftalaatista, jota syntyy erilaisten erotus-, rouhinta-, pesu- ja laadunvarmistusprosessien jälkeen. Tämä prosessi vie vähemmän energiaa kuin kokonaan uuden muovin valmistaminen. Yhteen kakkurasiaan käytetään noin kaksi puolen litran kierrätyspulloa, eikä muuta materiaalia tarvita.

Vaikka materiaali vaihtuu, näyttää kakkurullapakkauksen muovirasia samalta kuin ennenkin. Uudesta materiaalista kertoo pakkauksen etiketissä oleva pullon kuva. Siinä kerrotaan pakkausmateriaalin olevan muovinkeräykseen lajiteltavaa sataprosenttista kierrätysmuovia.

Muovin käyttöä vähennetty yli 52 miljoonan leipäpussin verran

Fazerilla käynnistettiin vuonna 2018 vastuullisen pakkaamisen ohjelma, jonka myötä Fazer Leipomoilla pakkausmuovia on vähennetty yli 52 miljoonan leipäpussin verran. Ohjelman tavoitteena oli vähentää 20 prosenttia muovia vuoden 2018 tasosta vuoteen 2025 mennessä. Tämä tavoite saavutetaan kuitenkin jo etuajassa.

”Ohjelman aikana olemme käyneet kaikki Fazer Leipomoiden tuotteet pakkaus pakkaukselta läpi. Muovia on vähennetty ja ohennettu aina, kun se on ollut mahdollista. Olemme vähentäneet kolmessa vuodessa muovin käyttöä 131 000 kiloa”, Soininen-Tengvall iloitsee. Kehitystyön ansiosta 99 prosenttia pakkauksista voidaan nykyisin lajitella kierrätettäväksi.

”Toivon, että tulevaisuudessa voimme valmistaa leipäpusseja kierrätetystä muovista. Hyvää esimerkkiä voidaan hakea pulloille kehitetystä palautusjärjestelmästä, joka takaa kierrätysmateriaalin turvallisen käytön. Maailmalla on pilottiasteella tutkimuksia niin kutsutusta kemiallisesta kierrätyksestä, mikä toteutuessaan mahdollistaisi lain sallimaa kierrätysmuovia myös leipäpusseille”, Soininen-Tengvall sanoo.

”Kannustamme kaikkia lajittelemaan pakkaukset kierrätykseen. Fazer Leipomoiden pakkauksista löytyy selkokieliset kierrätysohjeet suomeksi ja ruotsiksi. Jotta leipäpussimme voidaan hyödyntää kierrätyksessä parhaalla mahdollisella tavalla, käytämme niissä yhä enemmän kierrätysarvoltaan hyvää LDPE-muovilaatua.”

Teksti ja kuvat: Fazer

Tutustu muihin tuotteisiin:

Lisätietoa tuotteista
Nordqvist: Suomen ensimmäinen hiilineutraali teesarja
Lisätietoa tuotteista
Vöner - Herkullinen matkasi vastuullisuuteen
Lisätietoa tuotteista
Gold & Green - kasvipohjaiseen ruoanlaittoon