Folkhälsanin Vindängen-ravintola on palvelutalon sydän

Millaista on olla töissä palvelutalon ravintolassa, mitä työntekijöiltä vaaditaan ja millaista ruokaa ravintolassa tarjotaan? Espoon Folkhälsan-talon keittiöpäällikkö Karolin Ahlgren kertoo.

Millaista asiakaskuntaa Vindängen-ravintola palvelee?

”Meillä ruokailee Folkhälsan-talon asukkaita, ja lounaalle ovat erittäin tervetulleita myös talon ulkopuoliset asiakkaat. Lisäksi meillä on tässä vieressä ruotsinkielinen päiväkoti ja ala-aste, joille teemme aamiaiset, lounaat ja välipalat. Valmistamme päivittäin noin 500 annosta.”

Miten aterioita suunnitellaan?

”Lähtökohtana on maukas kotiruoka, jonka suunnittelua ohjaavat hyvät ravintoarvot, sesongit ja juhlapyhät. Riittävä energian, proteiinin ja kuidun saanti on tärkeää erityisesti vanhuksille.

Hauskinta on ollut huomata, että senioreilla ja koululaisilla on aika lailla sama maku. Kun listalla on makaronilaatikkoa tai kalakeittoa, menestys on taattu. Vanhempi väki tykkää myös sosekeitoista ja sillistä. Suosikkeihin nousevat lisäksi järvikalapullat, itse tehdyt kala- ja lihamurekkeet sekä kasvispihvit.

Raaka-aineissa suosimme suomalaista lihaa ja kalaa. Talvella käytämme paljon juureksia, kesää kohti listoille nousevat varhaisperunat ja kesän kasvikset sekä kotimaiset kurkut ja tomaatit.

Juhlapyhät ovat asiakkaillemme tärkeitä. Pääsiäisenä herkuttelimme lampaanviululla, vappuna itse paistetuilla munkeilla. Juhannuksen alla pidämme grilli-illan. Juhlistamme keskikesää tietysti myös mansikkakakulla.”

Millaisia taitoja keittiöhenkilökunnalta vaaditaan?

”Me Folkhälsanilla ajattelemme, että rakkaus ruokaan ja sen valmistamiseen on tärkeää. Palvelutaloissakin keittiö on omalla tavallaan kodin sydän. Ravintolamme on asiakkaille tosi tärkeä paikka.

Työkielemme on ruotsi, ja kiinnostus ruotsin kieltä kohtaan on plussaa. Kaikkea ei tarvitse osata heti, sillä lisää oppii varmasti työn kautta. Ravintolassa henkilökunnan työtehtäviin kuuluvat ruoan valmistaminen, jakelu, pakkaaminen ja astiahuolto. Myös kassatyöskentely ja asiakaspalvelu ovat olennainen osa työtä. Vaihtelevan työnkuvan kautta pystymme tarjoamaan mielekkäitä ja osaamista kehittäviä tehtäviä.”

Hauskinta on ollut huomata, että senioreilla ja koululaisilla on aika lailla sama maku ruoassa.

Millainen yhteishenki täällä on?

”Meillä työskentelee kiva, iloinen ja positiivinen porukka, jolla on hyvä tekemisen meininki. Tehdään kovasti töitä – niin kuin kaikissa keittiöissä – mutta pidetään samalla hauskaa.

Myös yhteiset kahvihetket ovat tärkeitä ryhmähengen kohottajia. Niissä käydään läpi päivän puuhat ja muut mielen päällä olevat jutut.”

Miten henkilökunnan viihtymisestä huolehditaan?

”Sujuvalla arjella on työssä suuri merkitys. Kun osaaminen sekä työolosuhteet ja -välineet ovat kunnossa, päästään jo pitkälle.

Toinen hyvä juttu täällä meillä on säännöllinen työaika, sillä teemme töitä pääsääntöisesti vain arkisin kello 7–16.

Myös tietynlainen vapaus ja luovuus sekä mahdollisuus vaikuttaa esimerkiksi ruokalistoihin, resepteihin ja käytettyihin raaka-aineisiin tuovat päiviin ja työtehtäviin mielekkyyttä.”

Entäpä työhyvinvointi ja koulutus?

”Olemme perheystävällinen työpaikka ja terveyttä edistävä organisaatio, joten myös työntekijöidemme hyvinvointi on meille tärkeä asia. Koitamme tukea sitä monin tavoin pienellä virkistystoiminnalla, erilaisten tyky-ideoiden rahoittamisella, digitaalisilla ergonomiaohjelmilla sekä liikunta- ja kulttuurieduin. Käytössä on myös varsin kattava työterveyshuolto.

Ja nyt kun saamme kohdata toisiamme vähän vapaammin, pienet, kivat juhlallisuudet ja tapahtumat on jälleen otettu mukaan repertuaariin. Inspiraatiota ja ideoita olemme vuosien saatossa hakeneet messuilta ja erilaisista koulutuksista, kuten kasvisruoka- ja leivontakursseilta. Kasvisruokaideat tulivatkin myöhemmin tarpeeseen, sillä asiakkaiden pyynnöstä tarjoamme nyt kasvisruokaa joka päivä!”

Millaiset mahdollisuudet Folkhälsan tarjoaa urakehitykseen?

”Osaavan ja ammattitaitoisen henkilökunnan merkitys korostuu erityisesti nyt, kun koronan vuoksi osa ammattilaisista on vaihtanut alaa. Meillä on toimipisteitä ja keittiöitä ympäri Suomea, joten työtä ja mahdollisuuksia löytyy monelta paikkakunnalta oman elämäntilanteen mukaan, kokista päällikkö-tasolle asti.

Omaa osaamista ja koulutustaustaa voi hyödyntää myös hallinnollisissa tehtävissä, ja jopa alan vaihtaminen organisaation sisällä on mahdollista.”

Vindängen-ravintola / Folkhälsan

Mitä: Maukasta kotiruokaa palvelutalon ravintolassa.
Missä: Espoon Tapiolassa, Tuulikuja 6.
Milloin: Aukioloajat ma–pe klo 8–14, lounas klo 11.30–13.30.
Yritys: Folkhälsan on yleishyödyllinen sosiaali- ja terveysalan organisaatio, jolla on 14 ravintolaa Etelä-Suomessa sekä eri puolilla ruotsinkielistä Suomea: folkhalsan.fi.

Teksti: Kati Laszka
Kuvat: Kirsi-Marja Savola

Asiakasjutut
Scandic Helsinki Hub on hotelli modernin matkailijan makuun
Asiakasjutut
Brunbergin laktoosittomalle suklaalle on kysyntää
Asiakasjutut
Espoo Catering maistatti uusia kalaruokia