HKScanin Kariniemen tavoitteena olla paras ja vastuullisin vaihtoehto broilerinlihassa

HKScanin Kariniemen kotitilojen alkutuotannon läpinäkyvyys antaa syitä olla ylpeitä suomalaisesta ruoasta. Tiloilla ollaan mukana kehittämässä eläinten hyvinvoinnin seurantaa, ja samalla lisätään alkutuotannon läpinäkyvyyttä kuluttajille asti. Lisäksi ympäristövaikutuksia on pienennetty jo 2000-luvulta asti, ja tärkeä työ jatkuu ilmastoreseptin merkeissä. Ruokaa suojaavat, kierrätettävät pakkaukset ovat osa ekotekoja.

Eläinten hyvinvoinnista huolehtimalla varmistetaan tuotteiden turvallisuus

Kariniemen kotitiloilla on aina huolehdittu kananpoikien hyvinvoinnista ja terveydestä. Kananpojat saavat tepastella täysin vapaana puhtaalla pehkulla kuopsutellen. Ruokaa ja juomaa on vapaasti saatavilla ja lisäksi kanalasta löytyy erilaisia virikkeitä joilla touhuta. Kananpojat syövät ainoastaan Suomessa kasvatettua viljaa. Oman pellon kokojyväviljaa saa noin 90 % linnuista.

Hyvinvointiin ja turvallisuuteen kuuluu muun muassa se, että kotitiloilla ei käytetä antibiootteja ennaltaehkäisevästi. Turha antibioottien käyttö aiheuttaa antibioottiresistenssiä ja sitä kautta jatkuvaa superbakteerien uhkaa. Suomi on yksi antibioottikäytön mallimaista kotieläintuotannossa. Samoin suomalaisten kananpoikien salmonellavapaus on valtti, jota ihmetellään ulkomailla ja voimme olla siitä ylpeitä!

Tänä päivänä eläinten hyvinvoinnin seuraamiseen on otettu vahvasti teknologia mukaan. Sen lisäksi, että ihmissilmä valvoo ja tarkastuskäyntejä tehdään säännöllisesti, kananpoikien olosuhteita ja hyvinvointia tarkkaillaan valvontalaitteilla 24 tuntia vuorokaudessa. Uudet teknologiat tarjoavat mahdollisuuden ympärivuorokautiseen seurantaan - myös silloin kun tilallinen ei ole paikalla. Samalla tämä lisää alkutuotannon läpinäkyvyyttä kuluttajille asti.

Kariniemen® ilmastoreseptillä kohti hiilineutraalia ruoantuotantoa

Kariniemen kotitiloilla tuotantoketjua on kehitetty ja ympäristövaikutuksia pienennetty jo 2000-luvulta asti. Nyt tiloilla on aloitettu seuraava kehitysvaihe, jonka tavoitteena on viedä sopimustuotanto kohti entistä vastuullisempaa ruoantuotantoa — ilmastoreseptillä hiilineutraaliksi viimeistään 2040.

Tiloilla lasketaan hiilijalanjälki, joka kattaa broilerituotannon arvoketjun maatilalta emokanojen kasvatuksesta ja munista lähtien tuotantolaitoksen portille asti. Se sisältää kananpojan kasvatuksen aikaisen rehuntuotannon, lantajärjestelmän, energian, kuivikkeen ja kuljetusten ilmastovaikutukset. Hiilijalanjäljen laskenta perustuu kansainvälisiin ISO-standardeihin ja IPCC:n suosituksiin ja sen on laskenut VTT. Lisäksi kehitystyössä tilojen apuna ovat ekosysteemikumppanit, joiden avulla tiloille luodaan omat reseptit, joilla hiilijalanjälkeä edelleen pienennetään.

Pakkausten kierrätettävyys on tärkeä osa ympäristöystävällisyyttä

Pakkauksen tärkein tehtävä on varmistaa elintarvikkeen turvallisuus ja suojella sitä koko toimitusketjun ajan. Yhtä tärkeää on toimia aktiivisesti kiertotalouden edistämiseksi ja ehkäistä ruokahävikkiä. Kaikki Kariniemen pakkausmateriaalit voidaan lajitella muoveihin ja kartonkeihin. Rasiat valmistetaan polypropeiinista tai PET:istä (Polyesteri), jotka ovat kansainvälisesti parhaiten kierrätettyjä ja kiertäviä muovilaatuja.

Yksi suurimmista ekoteoista on kuitenkin käyttää aina koko pakkauksen sisältö – silloin tuotteen valmistukseen ja pakkaamiseen käytetty energia ei mene hukkaan.

Teksti ja kuvat: HKScan

Tutustu muihin tuotteisiin:

Lisätietoa tuotteista
Essity: Näytä asiakkaillesi, että välität - vastuullisuutta myös lautasliinavalinnoilla
Lisätietoa tuotteista
Orkla: Näin valitset vastuullisemmin tuotetun suklaan
Lisätietoa tuotteista
PNM Gourmet: Valrhona – vastuullista suklaata jo 100 vuoden ajan