Hyvien munkkien salaisuus

Kun munkit valmistetaan hyvällä reseptillä, niistä tulee maukkaita ja rakenteeltaan kuohkeita ja ilmavia. Raaka-aineilla ja niiden suhteilla on munkkien valmistuksessa oleellinen merkitys.

Raaka-aineiden vaikutus

Maitojauhe parantaa munkkien rakennetta; se tuo sisukseen pehmeyttä ja tasahuokoisuutta sekä auttaa taikinan nostatuksessa. Maitojauheen käyttö myös vähentää paistorasvan imeytymistä tuotteen sisään. Voi tuo munkkeihin puolestaan hyvää makua. Se myös lisää munkkien tuoreena säilymistä ja sisuksen pehmeyttä. Valio Eila® maitojauheella ja Valio Eila® voilla syntyy laktoositon munkkitaikina, joka tekee tuotteesta laajemmalle käyttäjäkunnalle sopivan.

Mikan vinkit kahden raaka-aineen käytöstä munkeissa

Sokeri

  • Sokeria käytetään munkkitaikinassa noin 300 g/l.
  • Munkit yleensä sokeroidaan paiston jälkeen, jolloin ne saavat lisää makeutta.
  • Varo liikaa sokeria taikinassa, sillä silloin munkit ruskistuvat paistettaessa liian nopeasti ja jäävät helposti keskeltä raa’aksi.

Kananmuna

  • Kananmuna lisää munkkien tilavuutta ja parantaa sisuksen pehmeyttä.
  • Runsas kananmunien käyttö myös vähentää paistorasvan imeytymistä tuotteeseen.

Munkkirinkilä, possu tai perinteinen hillomunkki

Munkista on helppoa luoda erilaisia variaatioita. Perinteinen rinkelimunkki ei esittelyjä kaipaa, ja pitää pintansa suosikkina ympäri vuoden, mutta erityisesti vapun aikaan. Hillomunkit voi leipoa munkkipossuiksi tai perinteiseen pyöreään muotoon, ja niihin voi tuoda makuvariaatioita erilaisilla Valion hilloilla ja täytteillä. Aina suosittujen, vadelmalla tai sekamarjoilla täytettyjen munkkien rinnalla voi tarjota vaikkapa omenavaihtoehtoa. Omenamunkki valmistetaan omenakuutioista ja sen ulkonäkö erottuu mukavasti munkkirivistöstä. Näyttävyydellä erottuu myös kermamunkki, joka on todellinen herkuttelijan valinta.

Täyte on se joka ratkaisee

Munkista on helppoa luoda erilaisia variaatioita muodoilla ja täytteillä. Valion hilloilla ja täytteillä saat helposti esiin eri makuvariaatioita. Mika Parviaisen täytetyistä vappumunkeista näkee jo päältä, minkä hillosydämen ne kätkevät. Kermaviiliä sisältävä esitaikina tekee munkeista meheviä, ja sisällä piisaa herkullista täytettä.

Vappumunkit täytteillä

Trendikäs cronutti

Cronut on croissantin ja donitsin yhdistelmä. Taikina on croissantilta, muoto ja uppopaistokypsennys puolestaan donitsilta eli suomalaisittain munkilta. Cronut lanseerattiin New Yorkissa toukokuun 18. päivänä 2013. Sen jälkeen pehmeiden, lehtevien ja herkullisten cronuttien voittokulku on edennyt maasta maahan. Tuotteen kehitystyöhön kului sen keksijältä, leipomonomistaja Dominic Anselilta, kaksi kuukautta ennen kuin oikea muoto ja maku löytyi. Tavoitteena oli yhdistää ranskalaista ja amerikkalaista ruokakulttuuria – ja tässä Ansel onnistui cronuttien suosion perusteella ilmeisen hyvin.

Cronutin valmistaminen

Wienermunkkirinkilän ohjeella valmistat cronutit tarjolle lähestyvään vappusesonkiin ja saat oman osasi tämän keksinnön menestyksestä.

Katso resepti