Jouluisia tunnelmia 2019 myyntinäyttelystä ja viime hetken vinkit jouluvalmisteluihin Vuoden Kokilta

Perinteisessä myyntinäyttelyssämme järjestettiin tänä vuonna juhlat yhdessä pöydässä jouluisissa tunnelmissa. Mukana juhlimassa oli asiakkaidemme lisäksi Vuoden Kokki, Perhon oppilaat, Valio Koekeittiö ja tietenkin koko Valio Food Solutions jengi. Lue myös Vuoden Kokin vinkit jouluun.

Tunnelma myyntinäyttelyissä oli uteliaan innostunut viidellä paikkakunnalla, ja pelkästään Helsingissä kävi yli 200 vierasta. Ammattilaisasiakkaamme pääsivät tutustumaan syksyn ja joulusesongin uutuustuotteisiin ja me saimme tavata kumppaneitamme mukavissa joulutunnelmissa.

Tänä vuonna kutsuimme asiakkaat viettämään kanssamme "Juhlat Yhdessä Pöydässä”, ja uutuustuotteista luotiin herkullinen joulubuffet. Koekeittiön reseptiikassa hyödynnettiin uutuus- ja sesonkituotteita, jotta asiakkaat pääsivät konkreettisesti maistamaan tuotteita ja kokeilemaan, toimivatko nämä heidän tarkoituksiinsa.

Inspiraatiota jouluun ja arkeen ammattikeittiöissä

Juhlasesongin herkkupöydän antimien lisäksi asiakkaat pääsivät tutustumaan tuotteisiin tuoteständeillä, joissa vaihdettiin vilkkaasti ajatuksia suoraan myynnin ja tuoteasiantuntijoiden kanssa. Leipomokonsultti Mika Parviainen oli myös paikalla tarjoamassa vinkkejä sesongin kakkujen ja leivonnaisten tuunaamiseen. Hänen vinkeistä moni sai inspiroivia ideoita helpottamaan päivittäistä työtä ja joulun pahimpia kiirehuippuja.

Lisäksi asiakkaat olivat iloisia päästessään kuulemaan tämän hetken kuumimmista ruokatrendeistä meillä ja maailmalla, kun Valion vanhempi kuluttajanäkemyksen asiantuntija Kaisu Vuokko piti trendiseminaarin tapahtuman vierailijoille. Erilaiset dieetit kiinnostavat asiakkaita, ja puhetta oli mm. Fodmap-ruokatrendistä sekä suolan vähentämisen tarpeesta, mitkä puhututtavat kuluttajia.

Paikalla oli myös Vuoden Kokki 2019 Mikko Kaukonen, jonka juustopöydässä oli tarjolla hänen luomia hedelmäisiä hillokkeita juustojen makupareiksi. Poimi reseptit tämän artikkelin lopusta.

Viime hetken vinkkejä jouluun Vuoden Kokki Mikko Kaukoselta

Pääsimme kyselemään Vuoden Kokki 2019 -tittelin voittaneelta Mikko Kaukoselta jouluvinkkejä lokakuussa, kun myyntinäyttely järjestettiin Helsingissä. Tuolloin jouluvalmistelut olivat jo hyvällä alulla Mikon työpaikalla Food Camp Finlandissa. Kyselyjä pikkujouluista, joululounaista ja tarjouspyyntöjä oli jo alkanut satelemaan. Cateringissä suunniteltiin jo uusia menukokonaisuuksia joulua ajatellen. Miten joulu näkyy Food Campin ruokalistalla konkreettisesti?

– Uskon vahvasti, että Suomessa joulua vietetään hyvin perinteisin tavoin. Suomalainen asiakas on jouluasioissa aika konservatiivinen. Ravintolassamme pyrimme toki lisäämään kasviksien käyttöä ja kalat kuuluvat olennaisesti jouluun. Lisäksi tarjoilemme äyriäisiä ja rapuja.

Aivan perinteisistä perinteisimpiä laatikoita harvemmin on tarjolla, vaan kasviksia tuunataan modernimmalla otteella ja esimerkiksi tarjoillaan paahdettua punajuurta ja lanttua. Tuomalla makuja ja mausteita klassikoihin saadaan jotain uutta perinteisiin joulupöytiin.

— Tärkein vinkki on varmistaa, että joulun aikaan on tarpeeksi käsiä tekemässä. Joulu on kiireistä aikaa ravintolassa ja kuitenkin joulupöydissä tulee olla tarpeeksi tarjoiltavaa, joten varmista hyvissä ajoin tarpeeksi henkilökuntaa täyttämään pöytiä sekä keittiössä että ravintolan puolella.

Miten saadaan aikaan näyttävä juustopöytä?

Mikko Kaukosella on yksinkertainen vinkki juhlavaan juustopöytään: panosta näyttäviin tarjoiluastioihin. Juustopöydässä pääroolissa loistavat juustot ja niiden kanssa tarjoiltavat lisukkeet, mutta kattaukseen kannattaa panostaa. Erilaisilla tarjoiluastioilla ja visuaalisilla elementeillä saadaan aikaan juhlava kokonaisuus.

Tärkein vinkki on varmistaa, että joulun aikaan on tarpeeksi käsiä tekemässä.

Mikko Kaukosen hillokkeet jouluiseen juustopöytään

Mikko Kaukonen suunnitteli Juhlat yhdessä pöydässä tapahtumaan lisukkeita Valio juustojen kanssa tarjoiltavaksi. Omenahilloke on hieman happamampi ja sopii erityisen hyvin kermaiselle rasvaisemmalle juustolle, mutta kaikki hillokkeet toimivat monelle juustolle. Makean hillokkeen ja suolaisen juuston liitto on aina herkullinen.

Tyrni-porkkanahilloke

 • 3000 g porkkanaraastetta
 • 300 g tyrnimehua
 • 1200 g hillosokeria
 • 3 kpl vaniljatanko
 • 6 kpl kanelitanko

Keitä hilloketta noin 15min, kunnes porkkana on kypsä.

Piimä omena

 • 80 kpl omenaa
 • 7l Valion AB piimä
 • 2 kg kondenssimaitoa

Aseta 12 kpl omenia vakuumiin ja 1l piimää. Kypsennä 80C höyryssä 12h. Kuori omenat ja leikkaa paloiksi. Keitä kondenssimaito purkkeja 3h ja jäähdytä. Poraa kondenssikinuskin joukkoon piimästä erottunut ”juusto” ja mausta omenat kinuskilla.

Hehku luumut

 • 5000g luumuja
 • 2 l Valion hehku glögiä
 • 1 kg hillosokeria
 • 15 g pektiiniä
 • 5 kpl tähtianista
 • 3 kpl kanelitankoa

Poista luumuista kivet, laita kaikki ainekset kattilaan ja keitä noin 5min, kunnes luumut ovat kypsiä. Poista luumut liemestä ja keitä lientä 15min ja kaada huoneenlämpöinen liemi luumujen päälle ja siirrä kylmään.

Siemennäkkäri

 • 2 dl maissijauhoja
 • ½ dl paahdettuja fenkolinsiemeniä
 • 1 dl seesaminsiemeniä
 • 1½ dl pellavansiemeniä
 • 1½ dl auringonkukansiemeniä
 • ½ dl rypsiöljyä
 • 1 rkl suolaa
 • 2½ dl kuumaa vettä

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita keskenään maissijauhot, fenkolin- seesamin-, auringonkukan- ja pellavansiemenet sekä öljy ja suola. Lisää vesi ja sekoita tasaiseksi. Siirrä taikina leivinpaperin päälle ja laita toinen paperi päälle. Painele tai kauli taikina ohueksi pellin kokoiseksi levyksi. Ripottele loppu suola pinnalle. Paista uunissa 40–45 minuuttia, kunnes näkkäri on kullanruskeaa ja rapeaa. Jäähdytä kunnolla ja taita paloja.

Kiitos myyntinäyttelyyn osallistuneille vieraille ja vieraileville tähdille!