Juomatrendit ravintoloissa: viinin väri on vaihtumassa

Ravintoloissa laseissa on ruoan kanssa yhä useammin valkoviiniä, roseeta tai samppanjaa, kertovat PRO-gaalan sommelier/hovimestari-sarjan voittaja Santeri Lankinen sekä finalistit Seidi Gyllströn ja Inga Anttila.

Suomalainen ravintolakulttuuri on kehittynyt kymmenen viime vuoden aikana harppauksin, ja uusia paikkoja on auennut koronasta huolimatta hurjaa tahtia.

”Helsinkiläinen ravintolakulttuuri on mennyt valovuosia eteenpäin, ja kaupunki on täynnä hyviä ravintoloita”, -ravintola Finnjävelin sommelier Santeri Lankinen sanoo.

Lankinen palkittiin huhtikuussa ravintola-alan ammattilaisten PRO-palkinnolla Valio Aimo® tukun sponsoroimassa sommelier/hovimestari-sarjassa. Finaalissa Lankisen kanssa tunnustuksesta kilpailivat Lily Lee -ravintolan Seidi Gyllström ja Vinkkelin Inga Anttila. Kaikki kolme ovat työskennelleet ravintola-alalla yli kymmenen vuotta ja nähneet muutoksen.

”Edelleen viini- ja ravintolatrendit tulevat Suomeen viiveellä. Mikä on nyt iso juttu maailmalla, on sitä Suomessa parin vuoden päästä”, Lankinen sanoo.

”Ehkä me suomalaiset vähän tykkäämmetutusta ja turvallisesta. Emme hyppää samalla tavalla uusiin juttuihin mukaan”, Gyllström komppaa.

Samppanja on suosituin aperitiivi

Ravintolaillallisilla suomalaiset ovat perinteisesti valinneet ”pullon täyteläistä punaviiniä”. Väri on kuitenkin hitaasti vaihtumassa.

”Nyt ollaan valmiimpia sijoittamaan myös valkoviiniin. Se ei ole enää vain punaviinin pikkuveli. Varsinkin nuoret haluavat juoda kevyempiä viinejä ylipäätään, ei enää uutteista ja täyteläistä meininkiä”, Lankinen kertoo havaitsemastaan trendistä.

Myös roseeviinit ovat kovassa nosteessa, ja niitä kysytään jo ympäri vuoden. ”Aikaisemmin ajateltiin roseeviinin olevan yksinkertaistettuna valkoista ja punaista sekaisin. Tämä on muuttunut, ja roseeviini maistuu yhä useammalle. Liputan roseeviinin puolesta, se sopii hyvin ruoan kanssa”, Gyllström sanoo.

Kolmas suomalaisten nouseva viinisuosikki on samppanja.

”Meillä Vinkkelissä samppanja on ehdottomasti suosituin aperitiivi ja alkujuoma. Ja onhan se kiva, juhlava juoma, joka sopii myös nautittavaksi läpi aterian”, Inga Anttila kertoo. ”Samppanja maistuu myös meidän asiakkaillemme. Veikkaan samppanjasta ja roseeviinistä kesän hittijuomia”, Gyllström sanoo.

Rohkeutta ja vaihtelua juomavalintoihin

Myös cocktailit ovat nyt kovassa nosteessa.

”Helsingissä on vaikka mitä hyviä cocktailravintoloita, ja erityisesti nuoret tuntuvat olevan tosi kartalla cocktailpaikoista ja -trendeistä”, Anttila sanoo.

Seidi Gyllström tunnustautuu itsekin cocktailien ystäväksi.

”Pitkät, raikkaat cocktailit, joita voi nauttia rauhassa, ovat minun ja monen muun suosikkeja erityisesti kesäaikaan”, hän toteaa.

Ammattilaiset kertovat kannustavansa asiakkaitaan kokeilemaan rohkeasti erilaisia juomia. ”Ei pidä välttämättä tyytyä tuttuun ja turvalliseen rieslingiin ja kuhaan, vaan voi kokeilla uusia juttuja”, Gyllström rohkaisee.

Santeri Lankinen kehottaa asiakkaita luottamaan omaan makuun niin ruoka- kuin viinivalinnoissa.

”Kannattaa juoda sitä, mistä itse tykkää, eikä turhaan ujostella juoman valitsemista. Jos tekee mieli kalaa ja täyteläistä punaviiniä, se sopii. Hyvä ruoka ja hyvä viini, se on klassinen tapa yhdistää ruokaa ja juomaa. Toimii aina.”

Ravintoloiden kuumimmat viinitrendit

  • Valkoviinit, muutkin kuin riesling.
  • Samppanja, kovassa nosteessa.
  • Roseeviinit, ympäri vuoden.

Teksti: Elisa Ojala, Kuvat: Meeri Utti

Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä nro. 2/2022.

Lue lisää ajankohtaisista aiheista:

Lisätietoa tuotteista
Matala-alkoholiset hard seltzerit ovat kesän hittijuoma
Pinnalla ammattikeittiössä
Globaalit ruokatrendit ja nousevat ruokailmiöt 2022
Pinnalla ammattikeittiössä
Asiakaskysely paljasti viisi tärkeää tulevaisuuden ruokatrendiä