Juustojen maistelumenu

Suomalaiset syövät juustoja erityisesti joulun aikaan. Uusi tapa koota juustolautanen, on luoda yhden juustotyypin ympärille maistelumenu eri kypsyysasteista, joiden makuvivahteita voi vertailla kuin viinejä.

Suomalaiset ovat aina syöneet paljon juustoja, mutta joulukuu on varsinainen juustokuu. Suomalaisten juustomaku on laajentunut viime vuosina kohti kypsempiä ja voimakkaampia makuja. Tutun ja perinteisen edamjuuston rinnalle ovat nousseet muut, vahvemmat juustotyypit: kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään koko ajan enemmän. Kiinnostus erilaisiin juustolajeihin on yleistynyt.

Trendikkäin juustomaistelumenu rakentuu yhden lajin ympärille

Perinteisellä juustolautasella on yleensä viiden erilaisen juuston kokoelma: yksi mieto ja yksi voimakas, yksi pehmeä ja yksi kova juusto, tuttuja klassikoita ja joku harvinaisempi erikoisuus. Samalla tavalla kuin viineissä, myös juustoissa kypsyysaste antaa juustoille monenlaisia makuvivahteita, joten kiinnostavan juustolautasen voi rakentaa yhden juustotyypin ympärille. Valiollakin on useita vaihtoehtoja juustotyypeistä, joissa on useampi kypsyysaste. Maistelumenu on myös hauska ohjelmanumero esimerkiksi asiakkaiden pikkujouluihin.

Näin teet maistelumenun juustoista

Valitse juustolautaselle esimerkiksi pelkästään emmentaljuustoja, joiden eri kypsyysasteiden erilaiset makuvivahteet on helppo erottaa toisistaan. Valio Emmental sinileima on kypsynyt kolme kuukautta, Valio Emmental punaleima kuusi ja Valio Mustaleima™ emmental yhdeksän kuukautta. Niin ikään Valio Salaneuvos® goudasta löytyy eri kypsyysasteita ja Valio Luomu™ kermajuusto on saanut rinnalleen pidempään kypsytetyn version. Kausijuustot tuovat lisää vaihtelua valikoimaan.

Juustotasting on kuin viininmaistelua

Maistelumenuperinteen mukaan maistelu aloitetaan miedoimmasta mausta kohti voimakkaampaa, eli juustojen tapauksessa edetään nuorimmasta pidempään kypsytettyihin juustoihin. Voit johdatella asiakkaita vertailemaan juustojen ulkonäköä, tuoksua, rakennetta ja tietenkin myös makua.

Juuston kypsytys on tarkkaa puuhaa

Valion kypsytettyjen juustojen ainesosalista on lyhyt: maito, hapate ja suola. Lisäksi valmistuksessa tarvitaan juoksetetta, mutta ei laisinkaan säilöntäaineita. Yksinkertaiset raaka-aineet ovat olleet vahvasti esillä ruokamaailman trendeissä. Lyhyt valmistusainelista tarkoittaa, että raaka-aineiden tulee olla korkealaatuisia. Juustojen valmistuksessa käytettävän raakamaidon laadulla on suuri merkitys juuston makuun.

Kaikkien hienoimpia, pitkään kypsytettyjä juustoja valmistaessa ei riitä pelkkä juuston vanhentaminen, vaan juuston kypsyttäminen on aktiivista, joskin hidasta toimintaa. Erilaisilla hapatteilla luodaan juustoille niiden lajityypilliset kolot, vaikutetaan juustojen makuun ja syvennetään aromeja kypsytyksen aikana. Juustojen tarkka kypsytysprosessi on tarkoin varjeltu salaisuus.

Juustoille maistelumenu pitkän kaavan mukaan

1. Goudajuustot

Valio Salaneuvos®

Kypsytysaika väh. 3kk

Maukas & vivahteikas

Valio Salaneuvos® Vanhempi 

Kypsytysaika väh. 9 kk

Aromikas & kiteinen

2. Luomu kermajuustot

Valio Luomu™ kermajuusto

Kypsytysaika n. 3 kk

Lempeän kermainen & hedelmäinen

Valio Luomu™ kermajuusto pitkään kypsytetty

Kypsytysaika väh. 6 kk

Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen

3. Cheddarjuustot

Valio Juhla® cheddar

Kypsytysaika väh. 6 kk

Mureneva & hedelmäinen

Valio Hienoin Juhla® cheddar

Kypsytysaika väh. 16 kk

Intensiivinen & mureneva

4. Välijuusto: ainutlaatuinen, kiteinen gouda. Lempinimeltään ”gourmesan”

Valio Keisarinna®

Kypsytysaika väh. 7kk

Kiteinen & karamellinen, kristallinen

5. Emmentaljuustot

Valio Emmental sinileima

Kypsytysaika väh. 3 kk

Aromikas & pähkinäinen

Valio Emmental punaleima

Kypsytysaika väh. 6 kk

Voimakas & pähkinäinen

Valio Mustaleima™ emmental

Kypsytysaika väh. 9 kk

Vahva & rikas, itkevä emmental

Valitse sopivat lisukkeet juustojen kanssa

Juustomaistelun kylkeen voi laittaa erilaisia lisukkeita, joista voi jatkaa juustoilla herkuttelua rennommalla otteella. Viikunahillo on klassinen lisuke juustoille. Valio viikunatäyte on siis täydellinen vaihtoehto. Valio mustaherukkatäyte on sileärakenteinen, heti käyttövalmis täyte, jonka voi myös halutessaan ohentaa kastikkeeksi. Sherryllä ohennettu Valio kirsikkatäyte on täydellinen juustojen makupariksi. Katso lisää vinkkejä joulun juustotarjoiluihin ›

Tiesitkö, että Suomessa syödään kolmanneksi eniten juustoja koko maailmassa?

Suomalainen syö vähän yli 27 kiloa juustoja vuodessa; taakse jäävät jopa juustoistaan kuuluisat ranskalaiset. Ainoastaan tanskalaiset ja islantilaiset syövät muutaman siivun enemmän kuin suomalaiset.