Suomalaiset syövät juustoja erityisesti joulun aikaan. Uusi tapa koota juustolautanen, on luoda yhden juustotyypin ympärille maistelumenu eri kypsyysasteista, joiden makuvivahteita voi vertailla kuin viinejä.
Suomalaiset ovat aina syöneet paljon juustoja, mutta joulukuu on varsinainen juustokuu. Suomalaisten juustomaku on laajentunut viime vuosina kohti kypsempiä ja voimakkaampia makuja. Tutun ja perinteisen edamjuuston rinnalle ovat nousseet muut, vahvemmat juustotyypit: kypsytettyjä cheddareita ja goudaa myydään koko ajan enemmän. Kiinnostus erilaisiin juustolajeihin on yleistynyt.
Perinteisellä juustolautasella on yleensä viiden erilaisen juuston kokoelma: yksi mieto ja yksi voimakas, yksi pehmeä ja yksi kova juusto, tuttuja klassikoita ja joku harvinaisempi erikoisuus. Samalla tavalla kuin viineissä, myös juustoissa kypsyysaste antaa juustoille monenlaisia makuvivahteita, joten kiinnostavan juustolautasen voi rakentaa yhden juustotyypin ympärille. Valiollakin on useita vaihtoehtoja juustotyypeistä, joissa on useampi kypsyysaste. Maistelumenu on myös hauska ohjelmanumero esimerkiksi asiakkaiden pikkujouluihin.
Valitse juustolautaselle esimerkiksi pelkästään emmentaljuustoja, joiden eri kypsyysasteiden erilaiset makuvivahteet on helppo erottaa toisistaan. Valio Emmental sinileima on kypsynyt kolme kuukautta, Valio Emmental punaleima kuusi ja Valio Mustaleima™ emmental yhdeksän kuukautta. Niin ikään Valio Salaneuvos® goudasta löytyy eri kypsyysasteita ja Valio Luomu™ kermajuusto on saanut rinnalleen pidempään kypsytetyn version. Kausijuustot tuovat lisää vaihtelua valikoimaan.
Maistelumenuperinteen mukaan maistelu aloitetaan miedoimmasta mausta kohti voimakkaampaa, eli juustojen tapauksessa edetään nuorimmasta pidempään kypsytettyihin juustoihin. Voit johdatella asiakkaita vertailemaan juustojen ulkonäköä, tuoksua, rakennetta ja tietenkin myös makua.
Valion kypsytettyjen juustojen ainesosalista on lyhyt: maito, hapate ja suola. Lisäksi valmistuksessa tarvitaan juoksetetta, mutta ei laisinkaan säilöntäaineita. Yksinkertaiset raaka-aineet ovat olleet vahvasti esillä ruokamaailman trendeissä. Lyhyt valmistusainelista tarkoittaa, että raaka-aineiden tulee olla korkealaatuisia. Juustojen valmistuksessa käytettävän raakamaidon laadulla on suuri merkitys juuston makuun.
Kaikkien hienoimpia, pitkään kypsytettyjä juustoja valmistaessa ei riitä pelkkä juuston vanhentaminen, vaan juuston kypsyttäminen on aktiivista, joskin hidasta toimintaa. Erilaisilla hapatteilla luodaan juustoille niiden lajityypilliset kolot, vaikutetaan juustojen makuun ja syvennetään aromeja kypsytyksen aikana. Juustojen tarkka kypsytysprosessi on tarkoin varjeltu salaisuus.
1. Goudajuustot
Kypsytysaika väh. 3kk
Maukas & vivahteikas
Kypsytysaika väh. 9 kk
Aromikas & kiteinen
2. Luomu kermajuustot
Kypsytysaika n. 3 kk
Lempeän kermainen & hedelmäinen
Valio Luomu™ kermajuusto pitkään kypsytetty
Kypsytysaika väh. 6 kk
Intensiivinen, kermainen & hedelmäinen
3. Cheddarjuustot
Kypsytysaika väh. 6 kk
Mureneva & hedelmäinen
Kypsytysaika väh. 16 kk
Intensiivinen & mureneva
4. Välijuusto: ainutlaatuinen, kiteinen gouda. Lempinimeltään ”gourmesan”
Kypsytysaika väh. 7kk
Kiteinen & karamellinen, kristallinen
5. Emmentaljuustot
Kypsytysaika väh. 3 kk
Aromikas & pähkinäinen
Kypsytysaika väh. 6 kk
Voimakas & pähkinäinen
Kypsytysaika väh. 9 kk
Vahva & rikas, itkevä emmental
Juustomaistelun kylkeen voi laittaa erilaisia lisukkeita, joista voi jatkaa juustoilla herkuttelua rennommalla otteella. Viikunahillo on klassinen lisuke juustoille. Valio viikunatäyte on siis täydellinen vaihtoehto. Valio mustaherukkatäyte on sileärakenteinen, heti käyttövalmis täyte, jonka voi myös halutessaan ohentaa kastikkeeksi. Sherryllä ohennettu Valio kirsikkatäyte on täydellinen juustojen makupariksi. Katso lisää vinkkejä joulun juustotarjoiluihin ›
Suomalainen syö vähän yli 27 kiloa juustoja vuodessa; taakse jäävät jopa juustoistaan kuuluisat ranskalaiset. Ainoastaan tanskalaiset ja islantilaiset syövät muutaman siivun enemmän kuin suomalaiset.