Kaiken maailman dipit ja tahnat

Lähi-idän maut ovat uusien ravintoloiden kautta rantautuneet Suomeen ja sen myötä myös erilaiset dipit ja tahnat ovat alkaneet yleistyä jylhän kansamme keskuudessa. Jos hummus tuntuu tulleen jo liian tutuksi, niin olkaa huoleti - tahnojen maailmasta riittää runsaasti muutakin annettavaa.

Dipit ja tahnat ovat erinomaisia maustajia. Niillä voi antaa makua ja kosteutta täytettäviin leipiin, pitoihin ja sämpylöihin. Voit tarjota niitä ketsupin tai majoneesin sijaan perunoiden, falafelien, liha-, kala- ja kasvispihvien ja pyöryköiden sekä esimerkiksi paneroitujen kalojen tai pitkään kypsytettyjen lihojen kanssa. Voit miedontaa tulisuutta keitoissa, tai pyörentää makuja padoissa ja mausteisissa ruoissa.

Vain oma mielikuvitus on rajana dippien ja tahnojen valmistuksessa. Valitset vain pääraaka-aineen, kypsennysmenetelmän, rasvan tai nesteen ja mausteet. Sekoitat raaka-aineet keskenään ja voilà! Paahtamalla pääraaka-aineen saat tahnoihin syvää, paahteista makua. Kasviksia ja juureksia paahtamalla poistat samalla myös kosteutta raaka-aineen sisältä, eli lopputuloksena on intensiivisempi maku.

Muhammara on Lähi-idästä alkujaan oleva dippi, joka soveltuu mihin vain, mutta on parhaimmillaan erilaisten leipien, kebabin sekä grillattujen lihojen ja kalojen kyytipoikana. Punajuuridippi on tutusta juureksesta valmistettu dippi, jonka paahteisuuden ja valkosipulin taittaa taitavasti turkkilainen jogurtti. Herkullinen tahna taipuu dipattavaksi kaiken kanssa ja menee erinomaisesti esimerkiksi pitaleivän täytteenä tai falafelien kostukkeena. Piimäcremellä pyöristät pitkään haudutettuja patoja ja hillitset tulisuutta. Piimän happamuus tuo sopivaa raikkautta myös sormisyötäviin ja salaattipöytään. Härkäpapu-hummus on kotimaisempi versio libanonilaisesta klassikosta. Toimii siinä missä alkuperäinenkin hummus, eli miltei kaikessa. Hummukseen hullaantuneena voit halutessasi kokeilla myös hernehummusta tai punajuurihummusta.

Salaattipöydässä dipit ja tahnat kietovat salaattivalikoiman maut yhteen. Hyvän leivän upottaminen herkulliseen tahnaan herättää makuaistit ja ruokahalun. Osa salaattipöydän antimista voi olla isompia kasvispaloja, joita on helpompi kastaa leivän tavoin tahnoihin.

Tarjoa asiakkaallesi makuelämyksiä itse tehtyjen dippien ja tahnojen avulla ja kasvata samalla ateriasi lisäarvoa. Kokeile rohkeasti uusia makuyhdistelmiä ja muista, että tahnoiksi soveltuvat erinomaisesti halvimmatkin raaka-aineet!

Herkullisia dippejä ja tahnoja

Hyvää dippien ja tahnojen kanssa