Kysyimme Compass Group Culinary Team Finlandin jäseniltä, mihin he voita käyttävät. Poimi parhaat vinkit.
”Käytän voita aina kun mahdollista, sillä se tuo hyvää makua ja rakennetta. Voi myös taipuu moneen. Ruskistetusta voista saa esimerkiksi tosi hyvää jäätelöä. Kirkastettu voi vaikka kuhan kanssa korostaa hienosti pääraaka-aineen makua. Kun paistat jotakin ja voita jää yli, älä heitä sitä pois, vaan käytä kastikkeen pohjaksi.”
Sampsa Vainio, keittiömestari, Compass Culinary Team
”Voi on oma lempparini leivonnassa ja ihan myös leivän päällä. Täydellinen levite syntyy, kun paahtaa juureksia uunissa ja vatkaa voita joukkoon. Esimerkiksi selleri toimii hyvin, mutta kannattaa kokeilla mitä vain sesongin juuresta. Paistamisessa voi tuo parhaan värin ja maun.”
Tea Viinanen, keittiömestari, Compass Culinary Team
”Kun kasviksia paistaa voissa, niiden oma maku korostuu. Jo pienikin nokare voita lämpimän kasviksen päällä tuo mehukkuutta. Nykyisin käytetään paljon höyrykypsennystä ja sen tuoman vetisyyden voi pelastaa voilla. Ilman voita en voi kuvitella paistettuja muikkuja. Kun ruoto kylpee voissa, se pehmenee. Perunamuusiin voi tuo täyteläisyyden ja pehmeyden.”
Ville Pyykönen, joukkueenjohtaja, Compass Culinary Team
”Voi kuuluu ruoanlaittoon, leivonnaisiin ja jälkiruokiin. Se tuo täyteläisyyttä ruokaan kuin ruokaan. Voita ei tarvitse aina laittaa paljon. Paahda hieman voita pannulla ja lisää aamupuuron päälle. Se tuo tutulle ruokalajille uutta arvokkuutta. Jos jotakin en voi kuvitella ilman voita, niin se on financier. Siinä voi on ehdoton pari kananmunan ja mantelijauhon kanssa.”
Antti Tynkkynen, keittiömestari, Compass Culinary Team
Teksti: Katja Tarnanen
Kuvat: Katri Kapanen
Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 1/2022.