Koronaviruspandemia on tehnyt meistä turvallisuushakuisempia

Koronaviruspandemia on muuttanut maailmaa ja käyttäytymistämme vahvasti hyvin lyhyessä ajassa.

Tämäkään kriisi ei kuitenkaan synnyttänyt uusia trendejä, vaan vaikutti jo olemassa olevien trendien kehityssuuntiin. Osa trendeistä otti harppauksen, johon olisi normaalisti kulunut vuosikymmeniä, osa aiemmin tärkeistä asioista on jäänyt ihmisten mielissä taka-alalle ja jotkut trendit jatkoivat kehitystään ennallaan.

Koronapandemian keskellä ihmisiä ahdistaa huoli terveydestä ja taloudesta, ja heitä mietityttää, kuinka lopullisesti elämäntyylimme on nyt muuttunut. Elämästä on myös tullut aiempaa epävarmempaa, koska sitä ei voi suunnitella pitkälle eteenpäin ja joka päivä voi tulla täysin odottamattomia uutisia.

Tämä johtaa turvallisuushakuisuuteen, mikä näkyy erityisesti siinä, että ihmiset arvostavat nyt entistä enemmän tuttuja ja turvallisia asioita ja ovat vähemmän halukkaita kokeilemaan aivan uusia elämyksiä.

Menestyvät uudet tuotteet ja palvelut eivät siis lähiaikoina tule olemaan kovin villejä, vaan ennemminkin pieniä, esimerkiksi käyttöä helpottavia muokkauksia tai sovelluksia tuttuihin rutiineihin tai ”uutuudet” voivat jopa olla nostalgisia eli muistuttaa menneistä ajoista.

Leipomo Rostenin Rostis ”Karjalan muttei piirakka” on hyvä esimerkki tästä. Tuotteessa yhdistyvät perinteet, suosittu karjalanpiirakka, kananmuna ja uusi muoto ruiskuoressa. Siinä on paljon tuttua ja perinteistä pienellä uudella, käyttöä helpottavalla twistillä. Näistä elementeistä syntyi Suomalainen menestysresepti 2020 -voitto ja S-ryhmän kaikkien aikojen myydyin uutuustuote.

Turvallisuushakuisuus näkyy myös ruokatrendeissä. Leipomo Rostenin Rostis tarjoaa tuttuja makuja uudessa muodossa, ja muuntautumiskykyiset pizzat pitävät pintansa.

Vaikka rajoitustoimia välillä puretaankin, kaikki eivät uskaltaudu elämään kuten ennen pandemiaa eli käyttämään joukkoliikennettä, käymään ravintoloissa tai tapahtumissa. Useat, jotka uskaltavat lähteä, toivovat toimijoiden ottavan turvallisuuden ja hygienian huomioon huomattavasti vahvemmin ja näkyvämmin kuin ennen.

Kuluttajien tulee tuntea olonsa turvalliseksi ravintolassa, henkilöstöravintolassa ja kahvilassa. Ravintola voi vaikuttaa tähän muistuttamalla sisään tullessa, että paikalle ei saa tulla sairaana ja pitämällä käsidesit ja turvavälit kunnossa. Turvallisuudentunnetta voi lisätä myös  se, jos henkilökunta käyttää maskia tai visiiriä ainakin niillä alueilla, joissa koronaepidemia on kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Ihmiset myös kokevat itse olevansa vastuussa turvallisuudesta. Esimerkiksi niissä maissa, joissa maskisuositus tai -pakko tuli voimaan jo keväällä, on maskeista tullut uusi normaali ja niitä käytetään jo myös tilanteissa ja paikoissa, joissa maskin käyttöä ei erikseen suositella. Näin tulee todennäköisesti käymään myös Suomessa.

Valio Consumer Insight

Valio on tehnyt systemaattista kuluttaja- ja erityisesti ruokatrendien seurantaa sekä trendianalyysia jo vuosien ajan, jotta pysyisimme ajan hermolla siitä, kuinka syöminen ja ihmisten asenteet, toiveet ja käyttäytyminen muuttuvat.

Seuraavassa katsauksessaan Senior Consumer Insight Specialist Kaisu Vuokko kertoo Valion kuudesta ruokatrendistä ja koronavirusepidemian vaikutuksesta niihin.Tutustu Valion trendikarttaan.

Pinnalla ammattikeittiössä
Kuluttajia puhuttelee ai­tous ja luonnollisuus – Ruokatrendit, osa 4
Pinnalla ammattikeittiössä
Ruokatrendit, osa 2 - Kestävä kehitys ja ekologisuus