Leivosten ja kakkujen koristeluvinkkejä

Kakkujen ja leivosten ja yleensäkin leivonnaisten koristelu on varmasti monelle valmistusprosessissa mielenkiintoisin osa-alue. Onnistunut koristelu tekee tuotteesta aistikkaan ja houkuttelevan, minkä perusteella asiakas monesti tekee ratkaisun valitessaan tuotteen ensimmäistä kertaa. Seuraavaan kertaan vaikuttaakin monet muut asiat kuten maku, harmonia ja sopivuus eri tilanteisiin.

Monenlaiset koristeluratkaisut ovat varmasti hyviä ja yhtä oikeaa ratkaisua ei löydykään. Koristeluiden on kuitenkin hyvä vastata tuotteen teemaa, makumaailmaa ja värien harmoniaa. Mielikuvitus ja yllätyksellisyys tekevät vaikutuksen, jonka asiakas huomaa ja tuo leivonnaiselle sen ansaitsemaa arvoa. Nykyään mahdollisuuksia toteuttaa koristelua on mielestäni enemmän kuin koskaan aiemmin.

Laadukkaat raaka-aineet näkyvät herkullisena lopputuloksena

Värimaailmaa on mahdollista toteuttaa niin tarkasti ja tyylikkäästi kuin vain leivoksen koristeluun haluaa panostaa. Elintarvikevärit ovat kehittyneet huikeasti, ja niitä löytyy rasvaliukoisina sekä vesiliukoisina jokaiseen käyttökohteeseen sopeutuen. Luontaiset väriaineet ovat kehittyneet laadukkaiksi ja niiden käyttö on huomattavasti turvallisempaa kuin atsovärien, joita nykyään on myöskin paljon tarjolla. Luonnollisuus ja turvallisuus ovat varmasti asioita, joihin kannattaa panostaa, kuten puhtaisiin ja laadukkaisiin raaka-aineisiin yleensäkin.

Koristelutekniikoissa harjoitus tekee mestarin

Koristelutekniikoista pursottaminen on ammattitaitoa ja harjoittelua vaativaa. Mutta onneksi tästäkin löytyy helppoja tekniikkoja, joilla on hyvä aloittaa. Myöhemmin taitoja voi täydentää ja lähteä tekemään haastavampia kuvioita sekä yhdistelemään erilaisia tekniikoita. Materiaaleja pursottamiseen on monia, kuten voista valmistetut kreemit, kermavaahdot ja yhdistelmät kuten kerma ja rahka tai kerma ja tuorejuusto. Kaikkia näitä vaahtoja on helppo värjätä ja sävyttää väreillä taikka makua antavilla raaka-aineilla kuten hienoilla marjapyreillä. Sieleärakenteisimmat Valion marjatäytteet, esim. Valio vadelmatäyte, sopivat myös pursotuksiin antamaan kaunista väriä ja makua. Valitsemalla laadukkaimmat raaka-aineet koristeluun saat tietysti maukkaimman lopputuloksenkin.

Valmistin muutaman koristeluvideon, joilla annan vinkkejä, miten onnistut helposti toteuttamaan viimeistelyn. Myös tasainen pohja koristeltavalle kakulle on tärkeä ja siitäkin löytyy pieni videon pätkä. Näet videot tästä artikkelista.

Toivottavasti näillä pienillä vinkeillä ja ajatuksilla pääset helpommin maaliin. Koristelu on aina kivaa ja antoisaa puuhaa. Siinä näkee heti tuloksen, joka on vieläpä herkullinen!

Leivontaterveisin, leipomokonsultti Mika Parviainen