Lounas ilman tarjotinta

Lounaspaikat, joissa ruokailu tapahtuu ilman tarjotinta, ovat viime aikoina huomaamatta lisääntyneet sekä yksityisissä lounaspaikoissa että julkisen puolen ravintoloissa, kouluruokailuissa jne. Miten tähän ollaan päädytty ja miksi kannattaa harkita tarjottimista luopumista?

Ruokahävikin ja ympäristön kuormituksen vähentäminen sekä vastuullisuus yleensä valinnoissa ovat nousseet isoiksi trendeiksi.

Miksi tarjottimista on luovuttu

  • Lounaan nauttiminen ilman tarjotinta säästää vuodessa noin 150 litraa puhdasta vettä /henkilö
  • Tutkimuksen mukaan annoskoko on pienempi ilman tarjottimia tapahtuvassa ruokailussa
  • Ruokahävikki on selvästi pienempää
  • Tarjottimista luopuminen rauhoittaa ruokailua
  • Ruuan arvo ja merkitys kasvavat - laitosmaisuus jää pois
  • Erillisten leipälautasien käyttö vähenee
  • Ympäristön kuormitus pienenee: Astianpesu kuluttaa jopa 80 keittiön käyttämästä kemiasta ja niiden osuus sähkönkulutuksesta ammattikeittiöissä on n. 40 %
  • Kustannusten säästö: tarjottimet, pesuaineet, vesi, sähkö, palkkakustannus, kone, huolto
  • Tuottavuuden kasvu: 200 tarjottimen pesuun kuluu noin yksi työtunti
Pieni askel yksittäiselle ihmiselle kestävään kehitykseen ja vastuullisuuteen.

Suosittelen rohkeasti kokeilemaan

Olen nyt vuoden ja kaksi kuukautta testannut lounaan syömistä ilman tarjotinta. Se on onnistunut hyvin ilmankin, vaikka niitä on lähes aina ollut tarjolla. Olen alun hapuilun jälkeen kotiutunut hyvin elämään ilman tarjotinta. Mietin tarkemmin mitä ja kuinka paljon kerään lautaselleni. Annoskokoni on pienentynyt, helpottaen painonhallintaa. Biojätemääräni on selvästi vähentynyt. Pienen tarjotinaskeleeni mukana olen alkanut enemmän miettimään kestävää kehitystä, ympäristöä ja vastuullisuutta muissakin valinnoissani.

Ehkä olen tästä kohtaa hieman parempi ihminen kuin vuosi sitten? Olen ainakin pelastanut yli 150 litraa puhdasta vettä.

Jutun kirjoittajasta: Eläkkeelle jäänyt Jukka Mäkelä työskenteli Valio Food Service ja kotimaan teollisuusmyynnin avainasiakaspäällikkönä. Jukka on kiinnostunut ruoka-alan ilmiöistä ja sitoutunut vastuullisiin sekä asiakaskokemusta edistäviin tolkun toimenpiteisiin. Jukan päivittäisiin lounasrutiineihin kuuluu lasillinen Valio Luomu™ piimää.