Maistuva kasvisruoka on helppo valmistaa

Erilaisten kasvisruokavalioiden suosio kasvaa jatkuvasti. Tämä on hyvä uutinen myös ammattilaiskeittiöille, sillä herkullisten kasvisruokien valmistaminen on varsin vaivatonta.

Suomalaisista keskimäärin noin 2–5 % noudattaa jotakin kasvisruokavaliota. Kasvisruokavalio on yleisintä etenkin nuorten naisten keskuudessa, joista tutkimuksien mukaan jopa 8-10 % olisi kasvissyöjiä (vegaaneja, laktovegetaristeja tai lakto-ovovegetaristeja). Enemmistö kasvisruokailijoista on laktovegetaristeja, jotka sisällyttävät ruokavalioonsa maitotuotteita tai lakto-ovovegetaristeja, jotka syövät myös kananmunaa.

Monipuolisessa kasvisruokavaliossa nautitaan tasapainoisesti täysjyväviljavalmisteita, perunaa, juureksia, palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä, sieniä, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä.

Jos ruokavaliossa ei ole lainkaan maitovalmisteita tai monipuolisesti täydennettyjä kasvipohjaisia juomia, jää tärkeiden vitamiinien ja kivennäisaineiden, kuten kalsiumin, jodin, D-vitamiinin ja B12-vitamiinin saanti helposti niukaksi.

Kasvissyönnin lisäksi myös niin sanottu fleksaus eli joustava kasvissyönti on yleistynyt runsaasti. Joustavassa kasvissyönnissä pääpaino on kasviksissa, mutta lihastakaan ei ole pakko kieltäytyä.

Vegaanisia lautasannoksia

Kasvisruoassa saa olla runsaasti makua ja ulkonäköä

  • Salaattipöydän houkuttelevuutta ja makua voi lisätä tuoreilla kasviksilla ja yrteillä ja vaihtelevuutta makuun saa pikkelöimällä, paahtamalla, grillaamalla ja marinoimalla raaka-aineita.
  • Värikkäät ja ravintorikkaat tahnat on oiva tapa houkutella asiakasta kustannustehokkaisiin raaka-aineisiin ja leipäpöydän ääreen.
  • Ulkonäköä, näyttävyyttä ja herkullisuutta saat vastaväreillä ja erilaisilla pinnoilla. Yhdistä vaikka avokado ja punajuuri, krassi ja raitajuuri tain hummus kirkkaan vihreän yrttiöljyn kanssa.
  • Inspiroidu erilaisista tekstuureista. Sosekeittojen kiinnostavuutta ja ruokaisuutta lisää erilaiset ripotteet kuten pähkinät, siemenet, sipsit ja raasteet. Rapeutta ja raikkautta annokseen tuot mummonkurkuilla ja raasteilla.

Kasvisruokaa

Vegaaniset pääruoat ja lisukkeet

Vegaanisia jälkiruokia ja vitriinituotteita

Hyviä proteiinilähteitä kasvisruokavaliossa

Maitotuotteita käyttävät laktovegetaristit saavat laadukasta proteiinia myös maitotuotteista. Proteiinien laaduissa on eroja, ja vain harvat kasvikunnan tuotteet yksistään sisältävät kaikkia elimistölle välttämättömiä aminohappoja, kuten eläinkunnan tuotteet sisältävät. Valio MIFU® proteiinituotteita voi käyttää kuin kanaa tai jauhelihaa. Proteiinia saa myös muun muassa palkokasveista, pähkinöistä, siemenistä, täysjyväviljasta sekä uusista kasviperäisistä tuotteista kuten Valio Oddlygood® kaurapohjaisista tuotteista.

Koulutusmateriaalit
Salaattipöydän ABC
Asiakasjutut
Unicafessa yli puolet valitsee kasvis- tai vegaanilounaan
Asiakasjutut
Ammattilaisvinkit kasvisruokailuun: suosikkiruokia Mifusta
Ruokavaliot
Erilaiset kasvisruokavaliot
Ruokavaliot
Fleksaus eli joustava kasvissyönti
Ruokavaliot
Laktovegetaristin kasvisruoka­valioon proteiinia maitotuotteilla