Maitoproteiinijauhe tuo apua ikääntyneiden ravitsemukseen Palvelukeskus Helsingissä

Valio Eila® NUTRI F+ maitoproteiinijauhe on ollut käytössä Palvelukeskus Helsingissä maaliskuusta 2020 alkaen. Palvelukeskus valmistaa ruokaa päivittäin tuhansille ikääntyneille sairaaloissa, seniorikeskuksissa ja palvelutaloissa sekä toimittaa aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille.

Valio Eila® NUTRI F+ laktoositon maitoproteiinijauhe on kehitetty tukemaan erityisesti ikääntyvien ravitsemuksellisia tarpeita. Jauhe on hyvä lisä monenlaisissa kylmissä ja lämpimissä ruoissa, koska se sisältää runsaasti korkealaatuista, hyvin imeytyvää maitoproteiinia. Se sisältää myös lisättyjä vitamiineja ja kivennäisaineita sekä fosfolipidejä, jotka ovat aivojen solukalvojen tärkeitä rakennusaineita.

Apua etenkin tehostetussa ruokavaliossa

Palvelukeskus Helsinki valmistaa aterioita kaikenikäisille helsinkiläisille niin päiväkodeissa, kouluissa, sairaaloissa kuin palvelutaloissa ja toimittaa aterioita kotiateriapalvelun asiakkaille. Palvelukeskuksen ravitsemusasiantuntijana toimiva ravitsemusterapeutti Tarja Heikkinen kertoo, että ikääntyneiden ravitsemushaasteet liittyvät heikentyneeseen ruokahaluun ja sitä kautta pienenpään annoskokoon.

– Syödyt määrät ovat usein pieniä, vuorokausirytmit ovat hyvin yksilöllisiä ja sairaudet saattavat heikentää ruokahalua. Tällöin ateriasta saadaan usein liian vähän energiaa ja ravintoaineita, kertoo Heikkinen.

Perusruokavaliossa noin 18 % ja tehostetussa ruokavaliossa 20 % energiantarpeesta pitäisi tulla proteiinista. Tavoitteeseen on vaikea päästä pienillä ruokamäärillä ja siksi riittävän energiansaannin ja proteiinin määrän varmistaminen sekä tarvittaessa aterioiden proteiinitäydennys on Heikkisen mielestä erittäin tärkeää. Maitoproteiinijauheen käytöstä hyödytään eniten juuri tehostetussa ja nestemäisessä ruokavaliossa.

Tehostetussa ruokavaliossa 20 % energiantarpeesta pitäisi tulla proteiinista. Tavoitteeseen on vaikea päästä pienillä ruokamäärillä ja siksi riittävän energiansaannin ja proteiinin määrän varmistaminen on tärkeää.

Käytössä noin sadassa eri ruoassa

Palvelukeskus Helsingin ruokapalvelulla on yhtenäiset ruokalistat ja reseptit eri asiakasryhmille, ja ne on suunniteltu tarkkaan kunkin ryhmän mieltymysten mukaan. Valio Eila® NUTRI F+ maitoproteiinijauhetta käytetään noin sadassa eri ruokapalvelun annoksessa – niin kylmissä kuin lämpimissä ruoissa.

Palvelukeskuksen tuotekehitystyöstä vastaava Petteri Hautamaa on ollut suunnittelemassa ja kehittämässä matoproteiinijauheella rikastettua reseptiikkaa. Suomalainen ruokaperinne sisältää paljon proteiiniköyhiä ruokia, joihin maitoproteiinijauhe tuo tarpeellista lisää. Hautamaa kertoo jauheen sopivan erityisen hyvin kasvissosekeittoihin ja proteiinipirtelöihin, joihin se tuo sekä toivottua proteiinia että hieman paksuutta rakenteeseen.

– Valmistamme paljon kasviskeittoja ja käytämme proteiininlähteenä myös esimerkiksi linssejä ja sulatejuustoa. Ne eivät kuitenkaan sovi ihan kaikkiin ruokiin, joten kestosuosikit, kuten kukkakaalisosekeitto, saavat lisää proteiinia NUTRI F+ -jauheesta, Hautamaa kertoo.

Sosekeitot sekä pinaattikeitto ovat erittäin suosittuja ruokia myös kotiateriapalvelun puolella, ja lisätyn proteiinin ansioista ne on voitu pitää mukana ruokalistoilla.

Maitoproteiinijauhe ei jätä ruokiin ikäviä sivumakuja, joten se sopii myös loistavasti puuroihin, pirtelöihin ja jälkiruokiin.

– Käytimme proteiinipirtelöissä aiemmin soijajauhetta, joka maistui ikävästi läpi. NUTRI F+ sopii hyvän makunsa puolesta myös proteiinirikasteeksi nestemäisiin eritysruokavalioihin, lisää Hautamaa

Kehitystyön kautta hyvään lopputulokseen

Täysin mutkattomasti maitoproteiinijauheen käyttöönotto ei ole Helsinki Palvelukeskuksessa sujunut. Jauhe reagoi kuumentamiseen  sekä pitkään lämpösäilytykseen väri- ja rakennemuutoksilla. Kokemuksen kautta on opittu – nykyään jauhe lisätään ruokiin vasta juuri ennen jakelua. Jos ruoan lämpösäilytysaika on pitkä, silloin jauheen lisäämisessä kannattaa käyttää harkintaa. Erityisesti uuniruoissa on hyvä testata jauheen sopivuutta juuri omiin prosesseihin ja varmistua sen soveltuvuudesta.

Ateriat pyritään täydentämään aina valmiiksi keittiöllä, jotta varmistetaan ruoan oikea ravitsemuksellinen laatu ja koostumus. Petteri Hautamaan mukaan joissain ruokalajeissa voisi olla kätevää, jos maitoproteiinijauhe lisättäisiin ruokaan vasta tarjoilupaikassa. Tällöin pienemmät pakkauskoot olisivat toivottavia niin säilyvyyden, työergonomian kuin hygieniankin kannalta.

Helsinki Palvelukeskuksen ruokapalvelussa on oltu tyytyväisiä etenkin maitoproteiinijauheen monipuolisuuteen ja hyvään makuun. Sitä voi lisätä turvallisesti monenlaisiin ruokiin, ilman ylimääräisiä sivumakuja.

Lisätietoa tuotteista
Proteiinin voimalla – Valio Eila® NUTRI F+ maitoproteiinijauhe