Maksutonta kouluruokaa yli 70 vuotta

Maassamme on tarjottu maksuton kouluruokailu kaikille oppivelvollisuuskoulujen oppilaille vuodesta 1948 lähtien. Kun vuonna 1977 kaikissa Suomen kunnissa oli siirrytty peruskouluun, maksuton kouluruokailumahdollisuus järjestettiin kaikille peruskouluikäisille. Tutustu artikkelissa myös meidän omiin kouluruokamuistoihimme.

Nykyään kuntien ja koulujen opetussuunnitelmat pääsääntöisesti sisältävät suunnitelman, jossa kouluruokailu on osa oppilashuoltoa sekä koulun opetus- ja kasvatustehtävää. Ruoan ohessa saadaan terveys-, ravitsemus- ja tapakasvatusta. Ulkomailla Suomea pidetään kouluruokailun mallimaana. Kouluruoka on merkittävä osa suomalaista ruokakulttuuria. Se kuvastaa yhteiskuntamme kehitystä ja heijastelee eri vuosikymmeniä mm. erilaisten raaka-aineiden ja ruokalajien muodossa.

Valio on mukana kehittämässä suomalaista kouluruokailua tarjoamalla puhtaita, laadukkaita ja kotimaisia raaka-aineita koulujen keittiöihin. Haluamme osaltamme vahvistaa kouluruoan arvostusta ja luoda positiivista keskustelua sen ympärille. Juhlistimme 70-vuotista kouluruokailua vuonna 2018 mm. tuunaamalla koulujen suosikkiruoat uuteen muotoon.

Valio-jengin kouluruokamuistoja

Virittäydyimme kouluruoan juhlavuoden tunnelmaan muistelemalla omia lempiruokia sekä muita parhaita muistoja kouluruokaan liittyen.

Tuomas, keittiömestari: ”Eiköhän tuo mieleenpainuvin fiilis ole se, kun pikkupoikana tehtiin perheen kanssa paluumuutto Tanskasta Suomeen ja pääsin taas ylipäänsä kouluruokaa syömään. Enpä ole sen jälkeen ruoan laadusta valittanut, kun on kokenut sen kokonaan puuttuvan koulusta. Ruoka-annosteni suuruutt on totta kai jo ala-asteelta asti ihmetelty, kaveri sanoi kerran kouluun turhautuneena, että ”voisko Tuomas syödä koko koulun konkurssiin, niin ei tarttis enää tulla”. Haha, olin ihan unohtanut koko jutun, hauskoja muistoja.”

Anneli, myyntipäällikkö: ”1960- luvun keskivaiheilla pienessä 20 oppilaan kyläkoulussamme meillä oli kotoisa, hyväntuoksuinen ruokala. Mieleeni on jäänyt makaronilaatikko ja lisukkeena tarjotut itse keräämämme puolukat. Siinä ne olivat vähän happamia, mutta ruismarjapuurossa ei; se oli herkkua. Myös makaronivelli ja helmipuuro olivat suloisen makuisia. Nämä kaikki siis olivat pääruokia. Mahtaakohan vielä kaupasta saada helmiryynejä?

Ulla, markkinointisuunnittelija: ”Lempiruokani koulussa ala-asteaikoina oli makaronipata ja ylipäänsä makaroniruoat. Tykkäsin myös kanaviillokista, joka joillakin kuuluu inhokkien joukkoon. Mieleeni ruokailun yhteydestä on jäänyt myös pyöreät, kukan muotoiset Voimariini napit. Yleensä kouluruoasta on jäänyt positiivinen muistikuva, ruokailuhetki oli mukava ja odotettu, syömään lähdettiin aina innokkaasti.

Mitä muistoja teille on jäänyt mieleen? Mitä niistä voisi jakaa tämän päivän lapsille?

Lue lisää kouluruoan historiasta: http://www.edu.fi/yleissivistava_koulutus/hyvinvointi_koulussa/kouluruokailu/kouluruokailun_historiaa

(Kuvat: Helsingin kaupunginmuseo)

Pinnalla ammattikeittiössä
Onnea yli 70-vuotias suomalainen kouluruokailu!