Matala-alkoholiset hard seltzerit ovat kesän hittijuoma

Hard seltzerit ovat terästettyjä, maustettuja ja hiilihapotettuja vesiä – sekä yksi panimoalan kuumimmista juomatrendeistä maailmalla.

Juoman juuret ovat peräisin Pohjois-Amerikasta. Siellä hard seltzer -buumi käynnistyi kunnolla kesällä 2019, ja juomista tuli niin suosittuja, että niiden on sanottu mullistaneen juomamarkkinat. USA:ssa hard seltzerien myynti on kasvanut talouslehti Forbesin mukaan vuosittain jopa satoja prosentteja, ja kasvun odotetaan jatkuvan.

Ilmiön takana vaikuttavat terveys- ja hyvinvointitrendit: kuluttajat haluavat nyt kevyitä ja luonnollisia vaihtoehtoja myös juomapuolella. Säilöntäaineita ja keinotekoisia makuja vältetään. Tähän uusi juomakategoria istuu hyvin.

”Moniin muihin valmiisiin juomasekoituksiin verrattuna hard seltzereissä on hyvin vähän, tai ei ollenkaan, sokeria eikä korvikkeena käytetä makeutusaineita. Ne ovat raikkaita, matala-alkoholisia, vähäkalorisia ja gluteenittomia juomia ilman keinotekoisia aromeja”, kertoo Olvin markkinointijohtaja Olli Heikkilä.

Hard seltzer on hellekesän hitti

Kotimaiset panimot nappasivat pian kiinni trendistä ja kehittivät markkinoille omat -versionsa. ”Jenkeissä juoma löi läpi erityisesti hellejuomana, ja niin kävi täällä meilläkin. Kesä 2021 hellepäivineen oli siinä suhteessa erinomainen onnenpotku.”

Hypen odotetaan jatkuvan. Heikkilä ennustaa vuosikulutuksen nousevan ainakin kaksikertaiseksi eli noin kuuteen miljoonaan litraan. Juoma kiinnostaa hyvin erilaisia kuluttajia ja sopii tarjolle monenlaisiin tilanteisiin ja ravintoloihin ympäri vuoden.

Suomen vahva maustettujen lonkeroiden ja siiderien kulttuuri saattaa avittaa hard seltzerien markkinamurrosta. ”Todennäköisesti ne ravintolat, jotka ottavat juoman valikoimiinsa nyt, ovat etulinjassa ja hyötyvät kasvusta eniten.”

Jenkeissä juoma löi läpi erityisesti hellejuomana, ja niin kävi täällä meilläkin.
Olli Heikkilä, Olvin markkinointijohtaja

Sokerittomuus kiinnostaa

Olvin trendinenät vainusivat uuden juomakategorian nousun heti vuonna 2019, ja viimeistään tiedusteluretki pääkallopaikalle Chicagoon vakuutti, että ilmiö kannattaa ottaa tosissaan.

”Tuliaisina toin parhaimpia juomia maisteltavaksi, ja sitten lähdimme kehittelemään omia”, Heikkilä muistelee.

Teknisesti juoman valmistaminen on yksinkertainen prosessi: yhdistetään hiilihapotettu vesi, alkoholi ja makuaineet. Käytännössä sopivien aromien yhteensovittaminen vaatii kuitenkin kymmeniä, ellei satoja makukokeiluja. Parhaat yhdistelmät löytyvät usein yrityksen ja erehdyksen kautta.

”Alusta asti oli selvää, että emme kopioi, vaan menemme oman linjan mukaan. Näin päädyimme muun muassa täysin sokerittomaan juomaan.” Erityisesti sokerittomuus, mutta myös raikkaus ja tutut makuyhdistelmät, kuten mansikka-raparperi sekä sitruuna-lime, ovat saaneet kiitosta kuluttajilta. Myös matala-alkoholisuus miellyttää. Kärkipaikkaa suosiossa pitää toistaiseksi mansikka-raparperi.

”Olemme huomanneet, että liika kikkailu uuden tuotteen kanssa ei kannata. Kun tarjoaa sopivissa määrin jotain uutta ja jotain vanhaa, on tuotteeseen helpompi tarttua.”

Hard seltzer

  • Terästetty, maustettuja hiilihapotettu vesi.
  • Buumi on saanut alkunsa Yhdysvalloista.
  • Hyvää sellaisenaan, mutta voidaan käyttää myös drinkkien miksailussa.

Teksti: Kati Laszka, kuva: Kirsi-Marja Savola
Artikkeli on julkaistu Lautaselle-lehdessä nro. 1/2022.

Lue lisää tuotteista:

Lisätietoa tuotteista
Nordqvist: Suomen ensimmäinen hiilineutraali teesarja
Lisätietoa tuotteista
Vöner - Herkullinen matkasi vastuullisuuteen
Lisätietoa tuotteista
Gold & Green - kasvipohjaiseen ruoanlaittoon