Kallis sähkön hinta hirvittää, ja myös sähkökatkoihin on syytä varautua.
Lue kollegoiden sähkönsäästökeinoista ja katso myös viisi käytännön energiansäästövinkkiä ammattikeittiöön.
”Olemme jo vuosia tehneet erilaisia toimenpiteitä energian säästämiseksi. Näitä ovat esimerkiksi laitehankinnat, led-valaistus ja 100-prosenttisesti uusiutuvan ja hiilineutraalin sähkön käyttö niin tehtaalla kuin toimistotiloissa.
Olemme myös käynnistäneet koneista ja laitteista syntyvän hukkalämmön talteenoton ja sen uudelleen hyödyntämisen. Tämän lisäksi uusi tehtaanmyymälämme on yhdistetty maalämpöön.
Kehitimme myös pienen kilpailun koko henkilöstöllemme. Haastoimme heidät kaikki pohtimaan ja ideoimaan energiansäästövinkkejä oman työympäristön ja toimenkuvan näkövinkkelistä. Saimme monta toteuttamiskelpoista ideaa, joista esimerkkeinä valaistuksen hallinta liiketunnistimilla ja kiinteistön lämpötilan optimointi energiatehokkaammaksi. Lisäksi ehdotettiin aurinkopaneeleja ja ikkunoiden uusimista.”
Katarina Enholm, toimitusjohtaja, Brunberg
”Olemme uutena hotellina ihanteellisessa tilanteessa, sillä kiinteistön remontin myötä talotekniikkamme uusittiin täydellisesti. On paljon helpompaa suunnitella kaikki uusiksi alusta saakka kuin tehdä muutoksia jo olemassa oleviin tiloihin ja käytäntöihin. Remontissa uusittiin esimerkiksi valaistusjärjestelmämme, joka aktivoituu liikkeestä yleisissä tiloissa ja hotellihuoneissa. Kaikki valomme ovat led-valoja ja liiketunnistimien ansiosta ne eivät pala turhaan. Keittiön puolella käytössämme ovat uusimmat koneet ja laitteet, jotka ovat lähtökohtaisestikin mahdollisimman energiatehokkaita.
Vastuullisuus ja energiansäästö ovat erottamaton osa Scandicin ajatusmaailmaa. Joutsenmerkki-ympäristösertifioinnin myötä kiinnitämme automaattisesti huomiota energian- ja vedenkulutukseen sekä hävikin seurantaan ja analysointiin. Hävikin minimoiminenkin näkyy merkittävänä energiansäästönä.”
Anni Ikonen, ravintola- ja kokoustoimen päällikkö, Scandic Helsinki Hub
”Olemme mukailleet Motivan Astetta alemmas -kampanjaa kaikessa toiminnassamme. Olemme esimerkiksi antaneet keittiöille säästövinkkejä siitä, milloin padat ja uunit laitetaan lämpiämään. Aiemmin kaikki linjastot on saatettu laittaa päälle heti aamulla. Kiinnitämme myös enemmän huomiota työvälineiden energiaa säästävään pesuun ja puhdistukseen. Vuokrakiinteistöjemme käytäntöihin emme voi suoraan vaikuttaa, mutta omissa rakennuksissamme olemme madaltaneet huonelämpötilaa. Valoja emme polta turhaan, vaan ne sammuvat yöksi. Sähkökatkoihin on varauduttu täydentämällä vararuokavarastoja huoneenlämmössä säilyvillä, helposti käyttöönotettavilla tuotteilla. Sellaisia ovat muun muassa marja- ja hedelmäkeitot, kiisselit ja mehut, murot, myslit, välipalakeksit, näkkileivät, UHT-maidot, hedelmä- ja vihannessäilykkeet sekä leikki-ikäisille Piltti-ruoat ja Onni-puurot.”
Regina Ekroos, hankinta- ja kehityspäällikkö, Espoo Catering
Teksti Terhi Pääskylä-Malmström ja Kati Laszka, kuvat: Kim Öhman, Antti Vettenranta ja Sanna Lehto