Salaatteihin vaihtelua tekstuureista ja marinoimalla
Tuomas Hämäläinen
Keittiömestari
Työssäni Valion koekeittiöllä suunnittelen, kokeilen, maistan ja toteutan, eli saan päivittäin tehdä juuri sitä, mitä rakastan, ja kirjoittaa siitä.
Maultaan miedon raejuuston voi hyvin marinoida tai maustaa salaattipöytään tai pääruokasalaattiin. Marinoinnissa toimii erityisen hyvin kolmen kopla: rasva, happo ja yrtti. Näitä kolmea peruselementtiä vaihtelemalla ja sekoittelemalla saa raejuustoon paljon virkistävää makua. Kokeile rasvaksi erilaisia öljyjä (esimerkiksi rypsi-, oliivi-, seesami-, avokado- tai pähkinäöljyä) tai hapatettuja maitotuotteita kuten crème fraîchea tai smetanaa. Happoa saat sitrushedelmien mehuista, etikasta tai balsamicosta. Ja yrttejä on tietenkin kaikkea rakuunasta rosmariiniin.
Muista tarjota vaihtelua salaatin tekstuureissa. Pehmeän raejuuston seuraan sopivat erityisen hyvin rapeat komponentit kuten romainenlehti, kurkku, retiisi, krutongit, porkkana tai muut juurekset, sokeriherne, pähkinät ja siemenet. Ne tuovat kokonaisuuteen lisäksi raikkautta ja väriä. Täyttävyyttä salaattiin voi lisätä kustannustehokkaasti esimerkiksi keitetyllä riisillä, pastalla, pavuilla, linsseillä tai perunalla.