Herkullinen juustolautanen luo tunnelmaa pikkujoulun iltoihin, mutta se sopii hyvin tarjottavaksi myös joulupöydässä. Juustolautanen helppo koota, tässä muutama vinkki siihen.
Perinteisesti ennen jälkiruokaa nautittavan juustolautasen kokoaminen on helppoa: valitse pöytään tarjolle viisi erilaista juustolajia – mietoja, voimakkaita, pehmeitä ja kovia, tuttuja ja harvinaisempia. Hyvän kokonaisuuden tarjoavat esim. Valio Polar® Leppäsavu, Valio Luostari®, Valio AURA® Gold, Valio Salaneuvos® Vanhempi sekä kuusi kuukautta kypsyvä Valio Keisarinna®.
Näyttävän juustolautasen kannattaa kasata juustoja n. 30 g/laji henkilöä kohden. Mikäli haluat luoda isomman juustopöydän, tarjoa juustoja 50 g/laji henkilöä kohden. Kokeile juustojen seurana esimerkiksi viikunamarmeladia.
Kypsytettyjen juustojen maut ja aromit tulevat parhaiten esille, kun juustot ovat lähes huoneenlämpöisiä. Homejuustot sekä muut kypsytetyt juustot tulee ottaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoilua, noin 1-2 tuntia aikaisemmin. Tuorejuustot nostetaan lautaselle vasta juuri ennen tarjoilua. Kaikille juustoille tulisi varata omat veitsensä, jotta juustojen eri aromit eivät sekoitu
Vain mielikuvitus on rajana juustojen kanssa tarjottaville lisukkeille; hedelmät, marjat, hillot, keksit, lastut, pähkinät, makeiset, kakut, oliivit, leikkeleet…
Jos perinteinen viikunahillo juuston kaverina kyllästyttää, mantelimassa on uudenlainen makea lisuke juustoille. Vastapariksi sopii esimerkiksi vahva ja aromikas Valio Salaneuvos® Vanhempi gouda.
Aina yhtä herkullisen Valio Aura® sinihomejuuston kaveriksi sopii trendikäs lakritsi, karkkina tai kastikkeena. Kun valitsee pidempään kypsyneen Gold-version, on sinihomejuuston maku vieläkin intensiivisempi. Mitä tuoreempi ja pehmeämpi laku on, sitä paremmalta se maistuu sinihomejuuston rinnalla.
Vaihtelua patongille ja kekseille saa, kun valitsee hieman suolaisen tuorejuuston kaveriksi miedosti makeat juureslastut. Valio Viola® valikoimassa on monia juustotarjottimelle sopivia makuja, esimerkiksi musta valkosipuli tai tuoteperheen uusin tulokas kevätsipuli.