Näin syntyy kustannustehokas noutopöytä

Compass Group Culinary Team Finland kehitti kotimaisista sesongin raaka-aineista herkullisen noutopöydän, jossa arvokkaat raaka-aineet tarjoillaan annoksina ja työläisiin työvaiheisiin on keksitty oivallisia ratkaisuja. Poimi vinkit!

Compass Group Culinary Team Finland kehitti neljä erilaista ruokalajia noutopöytään, jossa kustannustehokkuutta on mietitty monelta kantilta.

Mistä juuressalaatin kustannustehokkuus syntyy, Sampsa Vainio?

”Juuressalaatti on helppo tehdä niin isolle kuin pienelle joukolle. Raaka-aineet ovat helposti saatavilla ja edullisia. Parmesaani on korvattu kotimaisella Mustaleima-emmentaalilla. Lisämakua tuo lehtikaali, jota on mukana kahdessa muodossa, marinoituna ja pestona.”

Kuva + teksti: Keittiömestari Sampsa Vainio, Compass Group Culinary Team Finland

Miten syntyy kustannustehokas sienirisotto, Antti Tynkkynen?

”Risotto mielletään usein illallispöydän ruoaksi. Halusimme keksiä sille kustannustehokkaan valmistustavan, jotta sitä voisi tarjota myös lounaalla. Keksimme, että kun sienirisottoa kypsennetään ensin uunissa ja loppukypsyminen tapahtuu lämpösäilytyksessä, lopputuloksesta tulee aivan yhtä hyvä kuin kattilassa tai pannulla. Reseptiä voi muokata sesongin mukaan ja vaihtaa sienten tilalle esimerkiksi punajuurta, kurpitsaa tai vaikka parsaa.”

Kuva + teksti: Keittiömestari Antti Tynkkynen, Compass Group Culinary Team Finland

Voiko lohta tarjota kustannustehokkaasti, Ville Pyykönen?

”Lohi on noutopöydän vetonaula, mutta arvokas raaka-aine. Sitä on kuitenkin mahdollista tarjota vapaaotossa, kun tekee valmiin annoksen. Kiinnostavan lisukkeen kanssa se on makuelämys, ja 100 g lohta on riittävä annoskoko. Kaunista annosta syö jo silmillään, ja silloin yleensä vähempikin on tarpeeksi. Kipotus mahdollistaa herkempien raaka-aineiden käytön ja tuo ruokalistaan mielekkyyttä ja kohokohtia. Kokeile muillakin arvokkaammilla raaka-aineilla.”

Kuva + teksti: Joukkueenjohtaja Ville Pyykönen, Compass Group Culinary Team Finland

Kerro konsti kustannustehokkaaseen juustokakkuun, Tea Viinanen?

”Juustokakku on asiakkaiden lemppari, mutta pohja on työläs tehdä. Siksi suunnittelimme pohjattoman juustokakun. Se on helppo valmistaa – kaikki ainekset vain sekoitetaan ja laitetaan uuniin. Kakun voi tehdä isoon vuokaan tai annosvuokiin. Tässä juustokakussa on puolukkaa, mutta reseptiä voi muunnella haluamillaan marjoilla tai hedelmillä. Kinuskikastikkeessa yllättää palsternakka, joka tuo tekstuuria ja makeutta sekä korvaa reseptissä sokeria ja nestettä.”

Kuva + teksti: Keittiömestari Tea Viinanen, Compass Group Culinary Team Finland

Teksti: Katja Tarnanen
Kuvat: Katri Kapanen
Stailaus: Kaisa Nieminen

Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 1/2022.

Katso muita vinkkejämme

Koulutusmateriaalit
Koulumaitotuki Valion asiakkaalle
Koulutusmateriaalit
Näin kokoat houkuttelevat vitriinit
Koulutusmateriaalit
Sydänmerkki voi ohjata annoksen valintaa