Valio Aimo

Neljä erilaista joulua - neljä kokkia, neljä makumaailmaa ja tunnelmaa

Valio Aimo Joulu sai vieraileviksi menusuunnittelijoiksi neljä upeaa huippukokkia. Pipsa Hurmerinta, Teemu Aura, Tommi Tuominen ja Petteri Luoto ovat suunnitelleet teemoitetut joulumenut Valio Aimon asiakkaille käytettäviksi. Sinulla on nyt mahdollisuus nostaa joululistallesi tai noutopöytään ruokia huippukokkien allekirjoituksilla!

Valio Aimon Joulu 2022 on inspiroiva, monipuolinen ja tunnelmallinen. Neljä erilaista teemaa luovat jouluun modernia kulmaa, ilmettä ja uusia makuja. Haastoimme neljä tähtikokkia luomaan omat teemalliset joulumenut ja kysyimme heiltä myös omista joulun ruokasuosikeista.

Rentoa ja maukasta tanskalaishenkistä ’Hygge’-joulua

Pipsa Hurmerinta palasi juuri äitiyslomalta kauhan varteen ravintola Sikke’sin keittiömestariksi. Asiakkaat olivat kaivanneet Pipsan yksinkertaista, mutta raikasta, maukasta ja yllätyksellistä ruoanvalmistustapaa ja ruokaa. Keittiömestariuden lisäksi Pipsa tekee ruokastailauksia ja -kuvauksia, keittokirjoja, tv-ohjelmia ja uusimpana Samassa liemessä -podcastia ystävänsä ja kollegansa Meri-Tuuli Väntsin kanssa.

Joulu näkyy ja maistuu Pipsan mukaan myös Sikke’s-ravintolassa, mutta ei päälle liimattuna. ”Meillä on aina joulukuussa sesonkiin sopiva teema ravintolassa, mutta joulua liikaa alleviivaamatta.” Joulu löytyy lautasilta mausteiden ja raaka-aineiden kautta, ei niinkään perinteisinä jouluruokina. Listalla on aina esimerkiksi riisipuuroa jossain jännittävässä muodossa, graavikalaa sekä tietenkin glögiä.

Pipsalle valikoitui Valio Aimon jouluteemoista tanskalais-skandinaavinen ’Hygge’. Pipsan mielestä teema sopi hänelle erittäin hyvin. ”Hygge oli minulle luonteva teema, joka sopii jouluun todella hienosti. Resepteihin halusin raikkautta ja värikkyyttä sekä jotain mikä tuntuu tutulta ja turvalliselta. Kaikki tämä pienellä modernilla twistillä viimeisteltynä.” Hyggen jouluruokalistalta löytyy kardemummalla maustettua lohta, mausteista punakaalia ja luumua. Omaksi jouluklassikkosuosikikseen Pipsa mainitsee punaviiniglögin.

Perinteinen teema tarjoaa joulun uudella ja raikkaalla tavalla

Tommi Tuominen on tämän hetken kuumimpia suomalaisia keittiömestareita paitsi kotimaassa myös kansainvälisillä kokkauskentillä. Eikä vähiten Finnjävelin Salongin, jonka keittiössä Tuominen nykyään pääosin keittää, keväällä saaman Michelin-tähden ansiosta. Ei pidä unohtaa, että Tuomisen luotsaama, jo 20 vuoden kunnioitettavan ravintolaiän saavuttanut ja Teemu Auran kanssa alkujaan perustettu Demo on pitänyt tähteä hallussaan jo vuodesta 2007. Tällä hetkellä kiireinen mestari toimii kokkina ja ravintoloitsijana edellä mainittujen ravintoloiden lisäksi myös Grotesk-ravintolassa.

Perinteinen jouluteema oli luonnollinen valinta juuri Tommi Tuomiselle. Suomalaiset ruokaperinteet ovat vahvasti läsnä resepteissä, mutta tämän päivän joulupöytiin päivitettyinä. ”Lähdin suunnittelemaan ruokalajeja niin, että pohjalla on vanha ja perinteisesti joulupöytään kuuluva ruoka, jota on sitten vähän muokattu nykyaikaisempien makutottumusten ja esillepanon suuntaan. Toteutin menun siis samaan tyyliin kuin mitä teemme päivittäin Finnjävelissä.”

Tuomisen omat jouluruokasuosikit ovat niitä perinteikkäimpiä. ”Oma suosikkini jouluruoista on joko imelletty perunalaatikko, tai sitten kiistelty ja mielipiteitä jakava lanttulaatikko.”

Joulu ranskalaisittain Brasserie-tyyliin

Teemu Aura on yksi aikaansaavimpia ravintoloitsijoita Helsingissä. Tällä hetkellä yrittäjän aika jakaantuu Patisserie Teemu Auran leipomo-konditorioiden sekä ravintoloiden Albina ja Mat Distrikt kesken. Kiireinen yrittäjä kalenteroi töitä siten, että joka toinen viikko vierähtää leipomo-konditoriassa ja joka toinen viikko ravintoloiden keittiöissä. Toki viikkoihin sisältyy myös menu- ja tuotesuunnittelua ja paljon muuta ravintola-leipomoyrittämiseen liittyvää työtä.

Joulu on Teemulle töiden puitteissa vuoden kiireisintä aikaa ja silloin hetkellisesti pidentyviin työpäiviin on ajoittain mahdutettava sekä leipomo- että ravintolahommia. Joulua yrittäjäkin pääsee jossain vaiheessa viettämään, tietenkin laadukkaan ja herkullisen ruoan äärelle. Teemun omia jouluruokasuosikkeja ovat kylmät kalaruoat ja perinteinen kinkku.

Valio Aimon jouluun Teemu suunnitteli menun ranskalaiseen brasserie-tyyliin. ”Lähdin luovasti kehittämään reseptejä ranskalaisten klassikkoraaka-aineiden pohjalta kuitenkin siten, että suomalaisuus on myös hengessä mukana esimerkiksi sienisalaatin muodossa. Sienisalaatti on mielestäni hieman aliarvostettu. Pienellä ja tyylikkäällä tuunauksella siitä saa todella herkullisen ruokalajin joulun ruokalistalle ja menuihin.”

Street Food -joulussa maistuvat kansainväliset keittiöt

Petteri Luoto on keittiömestarimme maailmalta. Viime vuosina hän on asunut ja työskennellyt muun muassa Meksikossa ja Japanissa. Nyt koti on Belgian pääkaupungissa Brysselissä. Tämänhetkisiin töihin mestari kertoo kuuluvan erilaisia fine dining- tasoisia edustustilaisuuksia. Petterin alter ego ’Kauhamatkaaja’ tekee myös erilaisia kokeilevampia ja rennompia keikkoja. Suomessa Petterin kädenjälkeä näkee Arctic Tree House -hotellin ruokalistalla sekä maalauksina seinillä.

Miten Petterin työssä näkyy joulu? ”Vien suomikuvaa eteenpäin maailmalla ruokakeikoillani. Joulu on otollista aikaa tarjota suomalaisia makuja modernisti tai käyttää niiden peruselementtejä luovasti maailman makuihin yhdistäen.” Valio Aimon Street Food -teeman jouluruokia Petteri lähti suunnittelemaan kansainväliseen kokemukseensa nojaten. ”Annokset on suunniteltu niin, että ne tarjoillaan kioskilta eli katukeittiöstä. Napataan setti mukaan ja syödään pystypöydässä tai lennosta kävellen. Reseptit pohjautuvat autenttisiin makuihin, mutta niitä on miksattu mielivaltaisesti.” Ruoat sopivat erinomaisesti siis sormisyötäviksi tai talviterassilla tarjottaviksi.

Petteri Luodon omakin joulu koostuu pienistä syötävistä. ”Teemme perheen kanssa jouluaatoksi tapashenkisiä jouluruokapaloja. Syömme pieniä annoksia, esimerkiksi kevyesti savustettua sokeri-suolattua lohta, perunaohukaisia ja mätiä, savustettua ankanrintaa, hiukan perinteistä joulukinkkua, riisipuuroa, porkkanalaatikkoa ”pudding style” sekä paahdettuja ruusukaaleja miso-dressingin kanssa. Juomana Amaronea ja samppanjaa.”

Valmiit materiaalit jouluteemoihin

Siirry joulusivulle ja katso ideat ja ohjeet eri teemojen mukaisiin herkkuihin, menukokonaisuuksiin, kattaukseen ja tunnelman rakentamiseen. Olemme suunnitelleet valmiiksi jopa erilaisiin tunnelmiin sopivat soittolistat sekä käyttövalmiit menupohjat.

Katso jouluteemat