Poikkeustila piirtää uudet raamit luovuudelle – näin neljä yrittäjää uudisti työtapojaan ja palveluitaan

Poikkeustilanne on tehnyt monen yrityksen arkeen ison loven, mutta useat yrittäjät ovat myös kekseliäästi saaneet liiketoimintansa pyörimään. Tässä kerromme, miten muutama asiakasyrityksemme on selviytynyt poikkeusoloissa kehittämällä uudenlaisia toimintatapoja ja palveluita.

Hakasen leipomo on tamperelainen perheyritys, jossa työskentelevät kolmannen polven yrittäjäsisarukset vanhempineen. Leipomo- ja kahvilatoiminnan lisäksi Hakasen leipomo on monen ravintolan ja kahvilan leipomotuotteiden luottovalmistaja. Kaikki kuitenkin muuttui, kun moni asiakas joutui supistamaan toimintaansa tai peräti sulkemaan. Veljekset eivät kuitenkaan jääneet toimettomiksi.

“Jouduimme keksimään nopeasti uutta, että saisimme yrityksen pelastettua”, Janne Hakanen kertoo. “Avasimme verkkokaupan ja veljeni Petteri kehitti kotiin tilattavan Karanteenikassin, jonka esimerkiksi etätöissä kotona olevat tai karanteeniin jääneet voivat tilata leipomuksia kotiovelle Tampereen lähialueille. Karanteenikassi sisältää uunituoreita, viikoittain vaihtuvia leipomotuotteita, kuten muun muassa sämpylöitä, päivän leivän, pullia tai unelmatorttua ja pikkusuolaisena kuuluisia lihapiirakoita tai karjalanpiirakoita. Leipomossa työpäivä alkaa jo varhain aamuyöllä, ja Karanteenikassit toimitetaan tilaajille uunituoreina lauantaisin”, hän kertoo.

Vaikka Karanteenikassi tai tuotteiden mukaan myynti ei täysin ole pelastanut Hakasen leipomoakaan lomautuksilta, on se kuitenkin tuonut työtä osalle työntekijöistä.

“Toivottavasti tästä poikkeusajasta selvittyämme osaamme kaikki arvostaa paikallista yrittäjyyttä ja suomalaista työtä, sillä se tuo kuitenkin leivän pöytään monille”, Janne Hakanen summaa.

Ravintola Perho Helsingin ytimessä Töölössä on tehnyt nopean muutoksen uuden tilanteen äärellä perinteisen ravintolatoiminnan sulkeuduttua maaliskuun lopulla. Ravintolakoulun keittiöt on nyt viritetty kokonaan take away -annosten valmistamiseen.

“Tavallisesti ravintolan buffet-lounaalla tarjoiltavat keitto-, salaatti- ja lämmin ruoka -annokset voi nyt joko noutaa paikan päältä tai tilata myyntipalvelusta kotiin toimitettuna. Lisäksi lähiseudulla kiertää Perhon ruokarekka, josta ruokaa voi ostaa mukaan. Pääsiäisen jälkeen kantakaupungin alueella starttaa myös kasvisruokaa toimittava Perhon Pyörä”, kertoo ravintolapäällikkö Jaana Mäkinen.

Ravintolakoulun henkilökunnan suureksi iloksi ruoka-annoksia on myyty jopa 400 kappaletta päivässä, ja toiminnan rullatessa myös opiskelijoiden pienryhmäopetus ja kevään arvioinnit voidaan toteuttaa.

Kotoisassa kahvila–konditoria Hyggessä, Kotkassa ei jääty ihmettelemään, kun kahvilatoiminta jäi poikkeusolojen takia tauolle. Toimelias kondiittori Katja Niemi alkoi mainostaa leivonnaisia omissa sosiaalisen median kanavissaan ja sai siten pidettyä konditoriansa auki. “Kaikki kevään tilaisuudet peruttiin ja kahvila tyhjeni, mutta paikalliset ovat onnekseni tilanneet leivonnaisia joko kotiinkuljetuksella tai tulleet hakemaan paikan päältä take away -myymäläksi muutetusta kahvilasta. Siitä lähtien kiirettä on pitänyt”, Katja kertoo.

Poikkeusaika on luonut uudenlaista yhteishenkeä myös Kotkan seudulla. Yrittäjää on lämmittänyt monien vakiasiakkaiden halu tukea paikallista osaajaa, ja moni on tuottanut tuplasti iloa tilaamalla Hyggestä ison kakun toimitettavaksi esimerkiksi vanhusten taloon tai sairaalaan.

Kevään juhlasesonkiin paikalliset yrittäjät ovat lyöneet hynttyyt yhteen: pääsiäisen ja äitienpäivän hitiksi on suunniteltu kondiittorin ja kukkakauppiaan yhteistoimituksia, joiden avulla perhepiirissä vietettäviä juhlia voi juhlistaa kakuin ja kukin.

"Nyt, kun juhlia vietetään pienemmässä piirissä, olen kaivanut esiin vähän pienemmät kakkuvuoat, joista saa sopivan kokoisia kakkuja vaikkapa neljälle hengelle", Katja kertoo.

Hollolan Matkakeidas on normaalisti vilkas matkailijoiden ohikulkupaikka, mutta ravintoloiden sulkemismääräys vähensi liikennettä merkittävästi. Tällä hetkellä se toimii levähdyspaikkana pääasiassa raskaan liikenteen kuljettajille.

“Ravintolasalimme on kiinni, mutta myymme mukaan otettavaa ruokaa Hesburgerin, Kotipizzan ja oman kotiruokalounaan muodossa. Lisäksi olemme räätälöineet kriisimenun, joka koostuu grillityyppisestä, helposti autossa syötävästä ruuasta, kuten makkaraperunat ja kanakorit”, kuvailee yrittäjä Aarto Rajakko.

Hollolan matkakeidas palvelee poikkeusaikana arkisin 5–19 ja viikonloppuisin 10–19. Myös pesutilat ja sauna ovat avoinna ammattiliikenteen kuljettajille. Myös kauppa ja autopesu palvelevat aukioloaikoina.

“Toivotaan, että pahin on pian ohi, ja että suomalaiset pääsevät taas liikkumaan ja matkustamaan – ja käyttämään kotimaisia matkailu- ja ravintolapalveluita”, Aarto summaa.

Me Aimot haluamme olla asiakkaidemme apuna kaikissa tilanteissa ja varsinkin nyt, kun olosuhteet ovat täysin poikkeukselliset. Ravintoloiden ja leipomoiden ammattilaisilta on nähty mitä hienoimpia sekä innovatiivisempia ratkaisuja. Vaikeassa tilanteessa moni on lähtenyt hakemaan uutta nousua omaan bisnekseen take away -myynnistä.

Take away the best