Oltermanni on suomalaisten suosikkijuusto

Tiesitkö, että Oltermanni, mieto ja laadukas kermajuusto, on ollut suomalaisten suosiossa jo yli 40 vuotta – eikä sitä alun perin edes tehty myyntiin?

Miten Oltermanni syntyi?

Oltermannin tarina sai alkunsa Valion 75-vuotisjuhlista vuonna 1980. Maidontuottajille haluttiin antaa lahjaksi oman talon tuote, ja tuotteeksi valikoitui juusto. Malli sylinterin muotoiseen juustoon haettiin ruotsalaisten suosikkijuustosta Hushåll¬sostista. Aikataulu oli tiukka ja mahdottomalta tuntuva tehtävä annettiin Edam-juustoon erikoistuneelle Isonkyrön meijerille. Se valmisti onnistuneesti noin 120 000 kilon painoista mietoa ja pitsimäistä murukolojuustoa, joita jaettiin juhlapakkauksessa maidontuottajille ja juustomeijerien henkilökunnalle. Vastaanotto oli riemukas.

Miten Oltermanni päätyi myyntiin?

Sana hieman happamasta, kermaisesta ja raikkaasta juustosta kiiri niin, että kaupalliselta osastolta jo pian kyseltiin, miksi juustoa ei ole myytäväksi. Pyyntöön vastattiin, kun seuraavana vuonna juusto tuotiin vähittäiskauppaan. Nimekseen juusto sai Oltermanni, joka tarkoittaa ammattikunnan, kylän tai killan vanhinta. Juustoa myytiin heti miljoona kiloa, kaikki varastot tyhjiksi. Kysyntä oli niin kova, että juustoa alettiin valmistaa myös Valion Ylitornion ja Mikkelin osuusmeijereissä. Vuonna 1993 valmistus keskitettiin Pohjanmaalle Valion Haapaveden tehtaalle, jonka kapasiteettia jouduttiin kasvattamaan useammankin kerran 2000-luvulla. Yli puolet tuotannosta menikin rajan yli Venäjälle.

Miten Oltermanni on vuosien saatossa muuttunut?

Oltermanni-tuoteperhe on vuosien saatossa kasvanut vastaamaan kuluttajien tarpeisiin: valikoimaan on tullut muun muassa kevyempiä 17 ja 9 rasvaprosentin juustoja, luomua ja vähempisuolaisia versioita sekä uusia makuja, kuten cheddar, tilsit ja port salut. Höylättävän juuston rinnalle on tullut raastetta ja viipaleita.

Miten Oltermanni valmistetaan?

Oltermanni valmistetaan tänäkin päivänä puhtaasta suomalaisesta maidosta ilman lisäaineita. Yhteen juustokiloon tarvitaan noin 10 litraa maitoa. Maito kerätään noin 650 tilalta, jotka sijaitsevat pääosin 50 kilometrin säteellä Haapaveden tehtaalta. Sen jälkeen noin 700 000 litraa maitoa vuorokaudessa muuttuu juustolan teräskattiloiden, muottien ja valutustunnelin uumenissa juustoksi. Kypsytys kestää vähintään neljä viikkoa, ja pakkauslinjalla juustot saavat ylleen tutun keltaisen silauksen. Alkuperäisessä pakkauksessa oli Isonkyrön osuusmeijeri, mutta nykyisin kuvassa komeilee Saukkolassa sijaitseva meijerimuseo.

Tärkeitä vuosilukuja Oltermannin historian ajalta

1980
Valio Oltermanni® tehtiin valiolaisille maidontuottajille Valion 75-vuotislahjaksi.

1981
Valio Oltermanni® saapuu kauppoihin ja tie Suomen suosituimmaksi juustoksi alkaa.

1997
Kevyempi vaihtoehto Valio Oltermanni® 17 % tulee myyntiin.

2001
Herra Oltermanni esiintyy ensi kertaa mainoksissa.

2012
Kuluttajien toiveisiin vastataan, kun Valio Oltermanni® 17 % Luomu™ tulee markkinoille.

2021
Tuoteperhe kasvaa hyvin sulavalla ja täyteläisellä Valio Oltermanni® Monterey Jackillä.

Artikkeli on julkaistu Valio Aimo -lehdessä nro 1/2022.

Lisätietoa tuotteista
Kotimainen Bunge tuottaa vastuullisia kasvirasvoja ammattilaiskäyttöön
Lisätietoa tuotteista
Upfield: Helppo ensimmäinen askel kohti parempaa maailmaa
Lisätietoa tuotteista
Blinit maistuvat suomalaisille