Orkla: Näin valitset vastuullisemmin tuotetun suklaan

Kaikille reilu suklaantuotanto vaatii paljon panostusta ja työtä. Vastuullisempaa valintaa ei kuitenkaan aina ole helppo tunnistaa. Niinpä makeisvalmistaja Panda kokosi neljä vinkkiä parempien suklaavalintojen tekemiseen.

Teksti ja kuvat: Orkla Confectionery & Snacks Finland

1. Valitse palmuöljytön vaihtoehto

Palmuöljyttömiin tuotteisiin siirtyminen on yksi vastuullisimmista teoista, jonka suklaankuluttaja tai elintarvikealan ammattilainen voi tehdä. Palmuöljyn tuotantoon liittyy ihmisoikeus- ja ympäristöongelmia. Ilman palmuöljyä valmistettu suklaa on siten eettisempää ja kuluttaa vähemmän luonnon rajallisia resursseja.

Pandan suklaalevyt on valmistettu ilman palmuöljyä jo vuodesta 2016, ja makeisvalmistajan koko suklaantuotannosta tuli täysin palmuöljytöntä vuonna 2020, jolloin ainesosa poistettiin myös konvehtien valmistuksesta.

2. Suosi sertifioitua

Suklaan sydän, kaakao, on toinen vastuullisuuden kannalta kriittinen ainesosa. Sitä ei nykytiedolla tai -taidoilla voi korvata. Siksi riippumattomien kolmansien osapuolten työ vastuullisemman tuotannon edistämiseksi kaakaon alkuperämaissa on erityisen tärkeää.

Pandan suklaata varten hankittu kaakao on Rainforest Alliance -sertifioitua. Se tarkoittaa, että kaakaon viljelyssä noudatetaan käytäntöjä, joiden tavoitteena on suojella metsiä, ylläpitää luonnon monimuotoisuutta ja tukea työntekijöiden hyvinvointia. Riippumattomien kolmansien osapuolten sertifikaattijärjestelmät tarjoavat tällä hetkellä parhaan mahdollisuuden tehdä pitkäjänteistä työtä ja saada aikaan positiivista muutosta paikallisesti.

Sertifioinnista kertovat merkinnät löytyvät suklaalevyn kääreestä.

3. Kotimaisuus ja vegaanisuus

Katso kääreestä suklaan valmistuspaikka ja ainesosalista. Pandan koko makeistuotanto sijaitsee Suomessa, ja raaka-aineista esimerkiksi sokeri on pääsääntöisesti kotimaista. Esimerkiksi Pandan tumma suklaa on kasviperäinen eli vegaaninen.

4. Pidä pakkaus mielessä

Yksi näkökulma tuotteen kuin tuotteen vastuullisuuteen löytyy pakkauksesta. Sama koskee suklaata.

Mitä kevyemmin suklaa on pakattu, sitä vähemmän se kuormittaa ympäristöä. Siksi myös Pandan suklaalevyjen kääreitä on vuosien varrella kevennetty, eivätkä ne sisällä lainkaan alumiinia.
Kun pakkauksessa on käytetty vain yhdenlaista materiaalia, se on helpompi lajitella oikein, jolloin myös kierrätettävät materiaalit saadaan kiertoon.

Sataprosenttisen vastuullisesti tuotettua suklaata ei vielä ole olemassa, ja suklaa-alalla on vastuullisuuden saralla paljon työtä tehtävänä.

Se on työtä, johon me Pandalla olemme sitoutuneet. Kannustamme kaikkia suklaankuluttajia ja ruoka-alan ammattilaisia vaikuttamaan omilla valinnoillaan.

Tuotteet tukussa

336966 - Panda 145g maitosuklaalevy / 316646 - Panda 145g tummasuklaalevy / 316430 - Panda 145g valkosuklaalevy

Siirry verkkokauppaan >

Tutustu muihin tuotteisiin:

Lisätietoa tuotteista
Maitorahka sopii moneen
Lisätietoa tuotteista
Hulluna AURA® juustoon
Lisätietoa tuotteista
Nyhtökauran maustaminen − 7 eri tapaa