Palmia vieraisilla Valion maitotilalla

Monelle lounasruokailijalle tuttu Palmia arvostaa elintarvikkeiden kotimaisuutta ja puhtautta, ja siksi Valio on sen pitkäaikainen kumppani. Kutsuimme Palmian tutustumaan Valiolaiseen maitotilaan ja juttelemaan vastuullisuudesta.

Palmian toimitusjohtaja Nina Rokkila ja maitotuotteiden hankinnasta Erika Korpelainen Palmiasta kävivät rapsuttelemassa lehmiä Lammillaisella maitotilalla kesällä. Aurinkoisena kesäpäivänä käytiin myös vilkasta keskustelua vastuullisuudesta ja tutustuttiin maitotilan elämään.

Päivi Pakaraisen ja Eino Rastilan maitotilalla elelee 60 lypsävää avarissa tiloissa. Pihaton puolella oli vierailun aikana 12 umpilehmää, jotka viihtyivät paremmin varjossa sisällä eivätkä tohtineet lähteä aurinkoisille laitumille, vaikka voisivat. Päivi Pakarainen ja Eino Rastila ovat ylpeitä siististä ja ilmasta navetastaan. Viisi vuotta sitten uusitussa navetassa on nykyään käytössä lypsyrobotti, joka on vähentänyt työn fyysistä rasittavuutta verrattuna entiseen lypsyasemaan. Hyvät elinolot näkyvät myös tilan keskituotoksessa, joka on 11 000 litraa lehmää kohden. Tankkiauto hakee tilalta 4 000 litraa maitoa joka toinen päivä.

Maidolle on tilausta, sillä Palmian kouluruokaloissa ja henkilöstöravintoloissa sitä kuluu litroittain. Palmia on Valion pitkäaikainen kumppani ruuan tarjoamisessa julkisella puolella. Kaikki Palmian maitotuotteet – yhteensä noin 200 nimikettä – tulevat Valiolta.

– Rasvaton maito on ykkönen, kevytmaito kakkonen ja maitojuoma kolmonen, Korpelainen listaa. Palmia tuottaa ravintola- ja ruokapalveluita, jossa tehdään aterioita kaiken ikäisille asiakkaille kouluista ja päiväkodeista hoitolaitoksiin ja lounasravintoloihin Kanta-Hämeen ja Uudenmaan alueella.

Mitä lähempää ruoka tulee ja mitä tarkemmin alkuperä voidaan jäljittää, sitä parempi.

– Etenkin koulujen osuus asiakkaistamme on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, Rokkila kertoo. Palmialle kotimaisuus ja on olennainen osa toimintaa, ja se käyttää mahdollisuuksien mukaan aina Suomessa tuotettuja elintarvikkeita. Mitä lähempää ruoka tulee ja mitä tarkemmin alkuperä voidaan jäljittää, sitä parempi.

– Olemme kotimaisuudesta todella ylpeitä ja pidämme sitä todellisena kilpailuetuna, Rokkila kertoo. Kuluttajatkin, esimerkiksi koululaisten vanhemmat, ovat yhä enemmän tietoisia ja vaativat kotimaisuutta ja vastuullisuutta.

Nina Rokkila ihailee elämäntapaa, jossa ruuat hankitaan omilta pelloilta, metsistä ja järvistä, ja pitää sitä kaikkein hiilineutraalimpana. Kotimaiset laadukkaat maitotuotteet ovat hänen mielestään terveellisen ruokavalion kulmakiviä ja sama pätee muuhunkin ravintoon.

– Kunnon perusruoka hyvistä kotimaisista raaka-aineista ilman mitään hömpötyksiä on kaikkein parasta ja terveellisintä, Rokkila sanoo.

Vastuullisuus on tärkeä osa Palmian ja Valion toimintaa

– Valion maitotiloista peräti 93 prosenttia on vastuullisuuslisän piirissä, kuten Pakaraisen tila, ja vuonna 2020 toivon mukaan kaikki tilat täyttävät vastuullisuuslisän kriteeristön, joka on tiukempi kuin mitä lainsäädäntö määrää, kertoo kaupallinen johtaja Tuomas Sorri, joka vastaa Valion Food service- ja teollisuusmyynnistä. Useilla valiolaisilla tiloilla vastuullisuuslisän maksun edellytykset ovat täyttyneet jo ennen lisän tuloa vuonna 2018.

– Vasikat on meillä aina nupoutettu kivunlievityksessä ja eläinlääkäri on käynyt säännöllisesti. Antibioottia käytetään vain tarpeeseen, joka arvioidaan maitonäytteistä, Pakarainen ja Rastila miettivät.

Maidon hiilijalanjäljen nollaus kilpailuetu myös Valion asiakkaille

– Valion tavoitteena on nollata maidon hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä. Se tarkoittaa, että päästöjä vähennetään ja sidotaan ilmasta saman verran kuin niitä syntyy maidon matkalla tilalla, kuljetuksissa, tehtaalla ja pakkauksissa, Sorri kertoo. Lue, miten maidon hiilijalanjälki nollataan.

Kumppanit, kuten Palmiakin, voivat ottaa tästä tavoitteesta hyödyn irti esimerkiksi kilpailutuksissa, koska hiilineutraalius on myös julkisella sektorilla tulevaisuuden kilpailuvaltti. Valion vastuullisuusohjelmat, kuten maitotiloille maksetut vastuullisuuslisät ja lehmien kuuluminen nautojen terveydenhuoltorekisteri Nasevaan, ovat myös usein yhtenä kriteereinä isommissa kilpailutuksissa.

– Pellot pidetään kasvipeitteisinä ja niiltä otetaan maksimaalinen sato, Erno Rastila kertoo yhdestä maitotilallisen keinosta vaikuttaa hiilensidontaan.

Hävikin pienentäminen on tärkeä osa vastuullisuutta Valiolla ja Palmialla

Valiolla hävikin pienentäminen kuuluu tiiviisti jokapäiväiseen, vastuulliseen toimintaan. Tehtailla hävikkiä vähennetään tehokkaalla tuotannon prosessisuunnittelulla ja seurannalla.

Hävikin minimoiminen merkittävä osa vastuullisuusajattelua myös Palmialla. Hävikkiannosten myynti kotipakettiin on jo osa henkilöstöravintoloiden arkea. Kouluissa hävikin vähentäminen on hieman haasteellisempaa, sillä annoksia pitää tuottaa joka päivä tietty määrä, jotta ruokaa riittää varmasti kaikille, mutta mitään takeita ole kuinka hyvin ruoka maittaa sinä päivänä.

Kouluissa kasvatetaan tulevaisuuden kuluttajia

Ruoan tulee paitsi maistua hyvälle, mutta myös ravintosuosituksia pidetään silmällä Palmiassa. Asiakkaat voivat vaikuttaa tarjottuihin ruokalajeihin kyselyissä ja kouluissa järjestetään toiveruokapäiviä säännöllisesti.

– Makutottumuksissa on selviä paikkakuntakohtaisia eroa. Yleispiirteenä voisi sanoa, että maaseudulla kaikki ruoka maittaa hienosti, mutta kaupunkien kouluissa ruuan menekkiä voi olla vaikea arvioida ja makutottumuksia on hyvin moninaisia, Rokkila selittää.

Kouluruokailuihin liittyy kuitenkin valtava potentiaali, joka Palmiassa halutaan hyödyntää.

– Meillä on arvokas mahdollisuus kasvattaa tulevaisuuden vastuullisia kuluttajia. Nykynuoret alkavat olla yhä tiedostavampia kuluttajia ja vastuullisuuspyrkimyksillämme on kuulijoita ja vastaanottajia. Asenneilmapiirin muutos on selvästi meneillään, Rokkila toteaa lopuksi.

Palmia Oy on Helsingin kaupungin omistama palveluyhtiö

Palmia Oy on Helsingin kaupungin omistama palveluyhtiö. Se tuottaa ruoka-, kiinteistö-, siivous- ja turvallisuuspalveluja julkisille toimijoille, yrityksille ja yhteisöille Etelä-Suomessa. Palmia toimii muun muassa toimistotiloissa, lounasravintoloissa, juhlatiloissa, yleisötapahtumissa, liikennevälineissä, oppilaitoksissa, päiväkodeissa, sairaaloissa ja palvelutaloissa.

Palmian vastuullisuus ruuassa

  • Avainlippu: Palmian toiminnan kotimaisuusaste on noin 80 prosenttia. Avainlippua varten kotimaisuusaseteen on oltava vähintään 50 prosenttia.
  • Kotimaiset raaka-aineet ja lähiruoka: Palmia käyttää kotimaisia raaka-aineita ja lähiruokaa aina, kun se on mahdollista. Kaikkien elintarvikkeiden kotimaisuusaste on noin 75-80 prosenttia.
  • Reilun kaupan tuotteet: Palmia käyttää ruoka- ja ravintolapalveluissaan Reilun kaupan tuotteita, kuten kahvia, teetä, kaakaota ja hunajaa.
  • Luomua: Palmian käyttää ruokatuotannossaan muun muassa seuraavia luomutuotteita: hiutaleita, kahvia, tofua, herneitä, teetä, banaania, maitoa ja pastaa.
  • Palmian ravintoloissa, kuten myös monissa julkisissa ruokapalvelukohteissa, tarjotaan päivittäin kasvisruokavaihtoehtoja ja usein myös täysin vegaanista ruokaa.