Paras tapa luomutavoitteeseen pääsemiseksi

Luomu kasvattaa kiinnostustaan ja entistä useampi haluaisi kasvattaa luomutuotteiden käyttöä. Tärkeimpiä syitä valita luomutuotteet ovat niiden puhtaus, hyvä maku, terveellisyys, ympäristöystävällisyys ja eläinten hyvinvointi.

Myös ammattikeittiöiden on hyvä tiedostaa tämä. Välillä kuulen puhetta luomutuotteiden olevan liian kalliita ja heikosti saatavilla. Näin saattaa joissain tuoteryhmissä vielä ollakin, mutta maitotaloustuotteissa luomutuotteita on laajasti saatavilla.

Mitä Ruotsi edellä, sitä täällä perässä

Moni asia saapuu maailmalta meille Ruotsin kautta, erityisesti kuluttajakäyttäytymiseen, ravintolatrendeihin ja ruokailmiöihin liittyen. Eikä luomuruoan osuus kulutuksesta tee tässä poikkeusta. Ruotsissa erityisesti julkishallinnon ruokapalveluissa luomu on valittu keinoksi toteuttaa vastuullisesti omaa tehtävää osana kunnan palveluita. Luomu on nostettu hankintakriteeriksi yhä useammassa tuoteryhmässä. Naapurimaamme kouluissa, päiväkodeissa ja palvelutaloissa maitotuotteista yli 50 % on jo luomua. Tämä näkyy myös meille tavarantoimittajille; ilman kattavaa luomutuotevalikoimaa ei markkinoilta löydy tilaa. Voit käydä tutustumassa ruotsalaisten suurkeittiöiden luomun osuuksiin täällä.

Luomuruoan kasvu näkyy myös meillä Suomessa. Pro Luomun mukaan luomutuotteiden myynti on kasvanut 13% vuosivauhtia. Se on moninkertainen verrattuna ruokamarkkinan kasvuun verrattuna. Luomun suosio on tuplaantunut 2010-luvulla. Luomun käyttäjiä on aiempaa tasaisemmin eri väestöryhmissä. Yli puolet suomalaisista käyttää luomutuotteita säännöllisesti vähintään kerran kuussa ja 28 % eli yli miljoona suomalaista käyttää luomutuotteita jo viikoittain tai useammin.

Kun luomutuotteet päätyvät yhä enenevässä määrin kuluttajan ostoskoriin kaupasta, nousee odotukset myös ammattikeittiöitä kohtaan. Tämän kehityksen vaikutukset varmasti näkyvät vanhempien vaatimuksissa ja palautteissa koulu- ja päiväkotiruokaa kohtaan.

Valtioneuvostokin sanoo: Lisää Luomua!

Painetta luomuruoan lisäämiseksi tulee siis käyttäjien taholta, mutta myös viranomaiset ovat nähneet tässä mahdollisuuden vaikuttaa. Suomen hallituksen tavoite on, että julkisissa elintarvike- ja ruokapalveluhankinnoissa käytetään jatkossa vain vastuullisesti tuotettuja tuotteita. Elintarvikehankinnoissa tulee ottaa tehostetusti huomioon ympäristön kannalta hyvät viljelymenetelmät, eläinten hyvinvointi ja terveys sekä elintarviketurvallisuus. Luomu vastaa kaikkiin näihin vaatimuksiin.

Sitä tukemaan valtioneuvosto hyväksyi 16.5.2013 periaatepäätöksen ”Lisää luomua! Hallituksen luomualan kehittämisohjelma ja kehittämisen tavoitteet vuoteen 2020”. Tämän kehittämisohjelman tavoitteena on lisätä luomutuotantoa, monipuolistaa kotimaisten luomutuotteiden valikoimaa sekä parantaa luomuruoan saatavuutta vähittäiskaupoissa ja ammattikeittiöissä. Lisäksi kehittämisohjelmalla pyritään siihen, että vuoteen 2020 mennessä viidennes Suomen viljelyalasta on luonnonmukaisesti viljeltyä peltoa ja viidennes ammattikeittiöiden hankinnoista on luomua. Siis 20%, tämä on haastava tavoite.

Tähän on kuitenkin varsin yksinkertainen ja tehokas ratkaisu: vaihda tarjoamasi perusmaito Valio Luomu™ -maitoon.

Maito on juuri sopiva tuote vaihdettavaksi; se ei ole niin kallis kuin esimerkiksi kala, hintaero perustuotteeseen on pieni ja maito on määrältään iso tuote - se näkyy kokonaiskulutuksessa tätä tavoitetta silmällä pitäen mainiosti.

Tilanne tällä hetkellä Suomessa on: elokuun 2018 alusta luomumaidon osuus päiväkodeissa on noin 45 %, oppilaitoksissa 9%, päiväkodit ja oppilaitokset yhteensä 22 % ja koko julkisen sektorin asiakkaillamme 10 %. Tästä on vielä matkaa tavoitteeseen.

Nyt jos koskaan Luomuun vaihtaminen kannattaa

Koulumaitotuki nousi 1.1.2019 alkaen 2 snt/l maitojen ja piimien osalta. Tukimäärät ovat jatkossa siis 15 snt/l tavanomaisesti tuotetuilla ja 33 snt/l luonnonmukaisesti tuotetuilla rasvattomilla maidoilla ja piimillä. EU-tuetulla luomumaidolla saavutat helposti luomutavoitteen. Hyödynnä siis täysimääräisesti EU-tuki. Samalla kohotat ruokapalvelusi imagoa ja arvostusta niin oppilaiden vanhempien, opettajien kuin kunnan poliittisten päättäjienkin mielestä. Kustannusero on pieni hyötyihin verrattuna.

Eli nyt vaihdetaan joka paikassa Valio Luomu™ -maitoon.

Olethan pian yhteydessä yhteyshenkilöösi! Autamme mielellämme vaihdossa, koulumaitotuen laskennassa sekä saat vielä laadukkaat materiaalit, joilla voit kertoa asiakkaillesi vastuullisuustason nostostasi.