Pinnalla pohjolan helmi – Itämeren ruokavalio

Asiantuntijat hehkuttavat Välimeren terveellistä ruokavaliota, mutta hyvää tekeviä ja herkullisia aineksia löytyy myös läheltä, täältä Pohjolasta. Nyt voidaan ylpeydellä puhua terveellisestä Itämeren ruokavaliosta, jonka päätähtinä paistattelevat lähellä tuotettu ruoka ja sesongit.

Välimeren ruokavalion kerrotaan lisäävän elinvuosia ja edistävän erityisesti sydänterveyttä. Samaa tekee myös Itämeren ruokavalio. Sitä noudattavilla on tutkimusten mukaan pienempi riski vyötärölihavuuteen, ja lisäksi se näyttää suojaavan matala-asteiselta tulehdukselta, jonka uskotaan olevan yhteydessä muun muassa syövän ja sydäntautien syntyyn.

Johtotähdiksi kotimaisuus ja sesongit

Itämeren ruokavaliossa painottuvat kotimaisuus ja sesonginmukainen ruoka sekä ruokakulttuurimme aarteet: kotimaiset kasvikset, marjat ja kausihedelmät sekä ruis, rypsiöljy ja kala. Maukkaat kotimaiset kasvikset, juurekset, marjat ja kausihedelmät keventävät ruokavaliota ja sisältävät tarpeellisia kivennäisaineita, vitamiineja ja muita tärkeitä ravintoaineita sekä tietysti tuovat ruokiin vaihtelua, väriä ja makua.

Täysjyväisiä viljatuotteita, kuten täysjyväleipiä ja -puuroja, on suositeltavaa syödä monipuolisesti päivittäin. Itämeren ruokavaliossa esille nousevat erityisesti meille suomalaisille tärkeät ruis, kaura ja ohra. Niistä saa kuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Itämeren ruokavaliossa maidolla ja piimällä on ravitsemuksellisesti merkittävä rooli terveelliseen ruokavalioon kuuluvana osana. Ruokajuomiksi suositellaan rasvatonta maitoa ja piimää, lisäksi päivittäiseen käyttöön kuuluvat viili, jogurtti ja rahka. Ne sisältävät erityisesti tärkeitä kalsiumia, B-ryhmän vitamiineja ja korkealaatuista proteiinia.

Yllä keskellä: Suositeltava Itämeren ruokakolmio, joka on syntynyt Diabetesliiton, Sydänliiton ja Itä-Suomen yliopiston ravitsemusasiantuntijoiden yhteistyönä. Kolmion alaosassa ja keskellä olevia ruokia on hyvä syödä paljon ja usein. Yläosassa olevia ruokia syödään harvemmin ja vähemmin. Klikkaa kuvaa nähdäksesi se suurempana.

Siinä missä Välimeren ruokavalio korostaa oliiviöljyn käyttöä, on Itämeren ruokavaliossa nostettu esiin rypsiöljy. Se on rasvahappokoostumukseltaan vielä monipuolisempi kuin paljon ylistetty oliiviöljy. Muita hyviä, sydämelle tärkeitä pehmeän rasvan lähteitä ovat kasviöljyjä sisältävät levitteet, pähkinät, mantelit, siemenet ja kala, jota suositellaan syötävän 2–3 kertaa viikossa.

Liha ja kana sopivat pääaterioiden osaksi. Leikkeleitä, kuten lihaleikkeleitä ja makkaroita, voi laittaa leivän päälle maltillisesti. Niistä elimistö saa proteiinia.

Itämeren ruokavaliolla surffaa trendien aallonharjalla

Ruokavalion ei tarvitse olla eksoottinen ollakseen terveellinen. Tutusta pohjoismaisesta ruokatarjonnasta parhaat palat yhdistävä Itämeren ruokavalio sopii myös pinnalla oleviin ruokatrendeihin. Siinä yhdistyvät lähiruoan suosiminen, ympäristöystävällisyys ja terveellisyys sekä raaka-aineiden aito, hyvä maku.

Itämerellisiä reseptejä lounastarjontaan

Alla muutamia herkullisia reseptejä, joissa tuttuja aineksia on käytetty uudella tavalla. Itämerestä inspiraationsa ammentaneet reseptit tarjoavat asiakkaille lisää maukkaita ja terveellisiä vaihtoehtoja lounaalla.