Pohjois-Amerikka, ruokakulttuurien sulatusuuni

Amerikkalainen ruoka mielletään usein pikaruoaksi, mutta oikeasti yhdysvaltalainen keittiö on hyvin monimuotoinen, sillä se on saanut vaikutteita niin intiaanien kuin eri puolilta maailmaa tulleiden siirtolaistenkin ruokakulttuureista. Joka osavaltiolla tai alueella on omat ominaispiirteensä.

Eri kansallisuuksien ruoanvalmistusperinteet sekoittuvat tässä sulatusuunissa ja ne vaihtelevat osavaltiosta toiseen. Atlantin rannikolla syödään runsaasti mereneläviä, kun taas Texasin karjankasvattajat syövät mureaa lihaa.

Koillis-Yhdysvallat:

Koillis-Yhdysvallat heijastaa kulttuuriperintöä varhaisten brittiläisten ja eurooppalaisten uudisasukkaiden maihinnousupaikkana. Alue on hyvin hedelmällistä ja rannikot ovat kalaisia. Täältä tunnettuja ovat mm. Marylandin rapukakut.

Koillis-Yhdysvaltoja voidaan pitää myös dinerien syntypaikkana. Ne ovat pieniä ravintoloita, joilla on laaja ruokatarjonta ja pitkät aukioloajat. Tyypillistä niiden ruokalistalla ovat aamiaisannokset, sandwichit, bagelit, hampurilaiset, salaatit sekä makeat herkut kuten pirtelöt ja omenapiirakat.

Yhdysvaltain kaakkoisosat:

Yhdysvaltain kaakkoisosissa on monimuotoinen ruokakulttuuri, jossa yhdistyvät afrikkalaiset, karibialaiset ja kuubalaiset vaikutteet. Louisianalainen keittiö (kreoli, cajun) on muuhun maahan nähden omaleimainen ja perustuu osin aluetta 1700-luvulla hallinneen Ranskan ruokakulttuuriin. New Orleansin mustat keittäjät, ranskalaiset, kaupunkiin muuttaneet siirtolaiset sekä intiaanit loivat kreolikeittiön, johon tuli vaikutteita muun muassa Espanjasta, Italiasta ja Afrikasta.

Louisianalaiselle keittiölle tyypillisiä raaka-aineita ovat sipuli, varsiselleri ja vihreä paprika. Tuttuja Louisianalaisia ruokalajeja ovat jambalaya, eli ns. ”kreolien paella” ja okrainen pataruoka Gumbo. Makea munkkimainen herkku New Orleansista on nimeltään Beignet.

Lounaiset osavaltiot:

Lounaisten osavaltioiden keittiö on espanjalaisen, meksikolaisen ja intiaanien keittiön liitto. Kulmakiviä ovat riisi, tomaatti, maissi, kuivatut pavut, tuore korianteri sekä chili. Suosittuja ruokia ovat pataruoat, grillattu marinoitu naudanliha, tortillat, burritot ja enchiladat.

Texmex-reseptejä: Texas chili ja tuunatut ranet, AURA enchiladat

Yhdysvaltojen länsi:

Kalifornian ruokakulttuuri kokoaa yhteen kaikki Välimeren ja Aasian kuuluisat keittiöt ja muokkaa niitä omanlaisikseen. Luoteisrannikon keittiö tunnetaan riista-, kala, ja marjaruoistaan. Tyynenmerenlohi on tärkeä ruokakala Alaskassa. Aasialaiset siirtolaiset ovat tuoneet omat perinteiset makunsa alueen keittiöön.

Kalifornialaisia reseptejä: The Cobb –salaatti, Rapeaa alaskanseitä & karpaloketsuppia, Mifu OAT dogs

Keskilänsi:

Pohjois-Amerikan sisäosat eli keskilänsi on maan vilja-aitta. Ruokakulttuuri on saanut vaikutteita etenkin pohjoismaisilta ja puolalaisilta siirtolaisilta. Perinteisiä ruokia ovat muhennokset, padat ja muut yhdessä astiassa valmistetut täyttävät ja riittoisat ruoat, joissa on paljon lihaa, perunaa ja kasviksia.

Reseptejä keskilännestä: Mac & cheese, BBQ lihamureke

Makuja meiltä ja maailmalta:

Koulutusmateriaalit
Makuja maailmalta ruokafilosofiaa
Pinnalla ammattikeittiössä
Voilà-lehden toimitus matkaa lukijoidensa kanssa Välimerelle