Onnistuitte upeasti kausituotekaupassa. Miten se tapahtui?
Haasteena uusien makujen
kehitykselle on ollut myös kannattavuus.
Uusia makuja tehtäessä on
aina se riski, että jos ne eivät miellytä
kuluttajaa, päivittäiset leivontamäärät
jäävät pieniksi, ja siten myös kannattavuus.
Eri asia olisi, jos tuote olisi
myynnissä valtakunnallisesti ja säilyisi
pidempään, kuten vaikka pakasteet.
Korona-aikana panostimme tuotekehitykseen
ja kehittelimme suuren
määrän uusia makuja, muun muassa
lakritsi- ja nutella-laskiaispullia.
Ne olisivat olleet trendikkäitä ja maistuneet
hyviltä, mutta ehkä aika ei vielä
olisi ollut kypsä niille.
Päädyimme lopulta tuomaan laskiaispullasesonkiin
kaksi uutta makua,
mansikkahillo- ja kinuskitäytteiset pullat.
Kinuskipullassa oli sisällä Valion kinuskitäytettä,
jossa oli sopiva koostumus
ja maku. Kinuskeissa on paljon
eroja, kuinka voimakas, tumma ja paahteinen
maku on ja miten annostelu saadaan
toimimaan koneellisesti tuotantolinjalla.
Pullat olivat myynnissä vuoden
alusta laskiaiseen asti Satakunnan
alueella vähittäiskaupassa ja Horeca-asiakkaillamme. Yllätykseksemme
lähes kaksinkertaistimme laskiaispulliemme
myynnin! On harvinaista, että
pystyimme tuomaan klassikkomakujen
rinnalle uusia makuja niin, että
koko tuoteryhmän myynti merkittävästi
kasvoi.
Mikä oli onnistumisen taustalla?
Aika oli varmaan otollinen: oli korona-
aika ja elämänilo oli kaikilla vähissä.
Ehkä siksi laskiaistuotteita ostettiin
enemmän kotiin ja työpaikalle. Lisäksi
uudet makumme olivat varmaan
tarpeeksi tuttuja ja turvallisia, mutta
kuitenkin uudella twistillä.
Mitä tästä opitte?
Henkisesti tämä rohkaisi satsaamaan
sesonkeihin lisää, ehkä jopa
valtakunnallisesti laajempaankin
jakeluun. Olemme huomanneet, että
nuoret ovat kasvaneet ennemmin
makeis- kuin leivoskulttuuriin. Siksi
makeisten, kuten lakritsin, ja leivosten
yhdistäminen voisi olla hyvä idea.
Ehkä ensi vuonna olemme vieläkin
rohkeampia uusien makujen kanssa.
Mitä vinkkaisitte muille?
Uusia tuotteita ei välttämättä ole
helppo saada myyntiin, mutta kannattaa
kokeilla rohkeasti. Siten voi saada markkinan kasvua.
Kehityspäällikkö Kimmo Jokinen (vas) ja myyntijohtaja Jani Multisilta(oik) Satakunnassa
toimivasta Porin Leipä Oy:stä, johon kuuluu Porin Leipä sekä erityisesti käsin leivottuja
kahvileipä- ja konditoriatuotteita tekevä Sarpi.