Uudet laskiaispullamaut tuplasivat myynnin

Isoihin sesonkeihin, kuten vaikka laskiaiseen tai Runebergin päivään, on vaikea tuoda uusia tuotteita. Se onnistuu harvoin, koska ihmiset kokevat, että laskiaispullan tai runebergintortun tulee olla perinteinen. Se on melkein pyhä asia. Tämän tietävät myös Porin Leivän Kehityspäällikkö Kimmo Jokinen ja myyntijohtaja Jani Multisilta.

Onnistuitte upeasti kausituotekaupassa. Miten se tapahtui?

Haasteena uusien makujen kehitykselle on ollut myös kannattavuus. Uusia makuja tehtäessä on aina se riski, että jos ne eivät miellytä kuluttajaa, päivittäiset leivontamäärät jäävät pieniksi, ja siten myös kannattavuus. Eri asia olisi, jos tuote olisi myynnissä valtakunnallisesti ja säilyisi pidempään, kuten vaikka pakasteet. Korona-aikana panostimme tuotekehitykseen ja kehittelimme suuren määrän uusia makuja, muun muassa lakritsi- ja nutella-laskiaispullia. Ne olisivat olleet trendikkäitä ja maistuneet hyviltä, mutta ehkä aika ei vielä olisi ollut kypsä niille. Päädyimme lopulta tuomaan laskiaispullasesonkiin kaksi uutta makua, mansikkahillo- ja kinuskitäytteiset pullat. Kinuskipullassa oli sisällä Valion kinuskitäytettä, jossa oli sopiva koostumus ja maku. Kinuskeissa on paljon eroja, kuinka voimakas, tumma ja paahteinen maku on ja miten annostelu saadaan toimimaan koneellisesti tuotantolinjalla. Pullat olivat myynnissä vuoden alusta laskiaiseen asti Satakunnan alueella vähittäiskaupassa ja Horeca-asiakkaillamme. Yllätykseksemme lähes kaksinkertaistimme laskiaispulliemme myynnin! On harvinaista, että pystyimme tuomaan klassikkomakujen rinnalle uusia makuja niin, että koko tuoteryhmän myynti merkittävästi kasvoi.

Mikä oli onnistumisen taustalla?

Aika oli varmaan otollinen: oli korona- aika ja elämänilo oli kaikilla vähissä. Ehkä siksi laskiaistuotteita ostettiin enemmän kotiin ja työpaikalle. Lisäksi uudet makumme olivat varmaan tarpeeksi tuttuja ja turvallisia, mutta kuitenkin uudella twistillä.

Mitä tästä opitte?

Henkisesti tämä rohkaisi satsaamaan sesonkeihin lisää, ehkä jopa valtakunnallisesti laajempaankin jakeluun. Olemme huomanneet, että nuoret ovat kasvaneet ennemmin makeis- kuin leivoskulttuuriin. Siksi makeisten, kuten lakritsin, ja leivosten yhdistäminen voisi olla hyvä idea. Ehkä ensi vuonna olemme vieläkin rohkeampia uusien makujen kanssa.

Mitä vinkkaisitte muille?

Uusia tuotteita ei välttämättä ole helppo saada myyntiin, mutta kannattaa kokeilla rohkeasti. Siten voi saada markkinan kasvua.

Kehityspäällikkö Kimmo Jokinen (vas) ja myyntijohtaja Jani Multisilta(oik) Satakunnassa toimivasta Porin Leipä Oy:stä, johon kuuluu Porin Leipä sekä erityisesti käsin leivottuja kahvileipä- ja konditoriatuotteita tekevä Sarpi.