Ravitsemussuositukset ja kriteerit
Ravitsemussuosituksilla pyritään vaikuttamaan kansanterveyteen ja ohjaamaan kohti terveellisempiä valintoja. Suosituksia onkin hyvä hyödyntää esimerkiksi ammattikeittiöiden ruokalistojen suunnitteluvaiheessa.
Eri väestöryhmille on lisäksi annettu omia ravitsemussuosituksia, joissa on otettu huomioon kyseisten väestöryhmien ravitsemukselliset erityistarpeet. Suosituksia on annettu mm. raskaana oleville ja imettäville sekä lapsille, koulu- ja opiskelijaruokailuun, ikääntyneille ja sairaalahoidossa oleville. Tutustu tarkemmin erityisryhmien suosituksiin täällä.
Erityisruokavaliot
Erityisruokavalio tulisi koostaa aina mahdollisimman monipuolisesti – aivan kuten tavallinen terveellinen ruokavaliokin. Tilanne vaatii kuitenkin perehtymistä, sillä on tiedettävä, mihin seikkoihin ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota.
Hyvä ateria maistuu vähemmällä suolallakin
Ravitsemussuosituksien mukaan aikuisten olisi hyvä saada suolaa enintään 5 grammaa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa noin yhtä teelusikallista tavallista ruokasuolaa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisten miesten ruokavalio sisältää suolaa kuitenkin keskimäärin jopa 8,7 grammaa ja naisten 6,4 grammaa päivässä.
Joukkoruokailussa on mahdollisuus vaikuttaa suolan saantiin. Lue alta lisää Sydänmerkki-tuotteista ja Valio Valsa® maitosuolasta. Pienillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia!