Ravitsemussuositusten huomiointi ammattikeittiöissä

Suuri osa suomalaisista nauttii ammattikeittiöiden valmistamia monipuolisia aterioita esimerkiksi koulu- ja työviikolla tai vapaa-ajallaan. Eri väestöryhmille annetut ravitsemussuositukset sekä erityisruokavaliot ohjaavat ja vaikuttavat ammattikeittiöiden ruokalistojen ja raaka-aineiden valintaan.

Ravitsemussuositukset ja kriteerit

Ravitsemussuosituksilla pyritään vaikuttamaan kansanterveyteen ja ohjaamaan kohti terveellisempiä valintoja. Suosituksia onkin hyvä hyödyntää esimerkiksi ammattikeittiöiden ruokalistojen suunnitteluvaiheessa.

Eri väestöryhmille on lisäksi annettu omia ravitsemussuosituksia, joissa on otettu huomioon kyseisten väestöryhmien ravitsemukselliset erityistarpeet. Suosituksia on annettu mm.  raskaana oleville ja imettäville sekä lapsille, koulu- ja opiskelijaruokailuun, ikääntyneille ja sairaalahoidossa oleville. Tutustu tarkemmin erityisryhmien suosituksiin täällä.

Lautasmalli on oiva apu aterioiden koostamiseen
Anne-Mari Ottelin
Suositeltavat ruokavalinnat
Anne-Mari Ottelin
Terveellinen välipala on tärkeä osa arkea
Anne-Mari Ottelin

Erityisruokavaliot

Erityisruokavalio tulisi koostaa aina mahdollisimman monipuolisesti – aivan kuten tavallinen terveellinen ruokavaliokin. Tilanne vaatii kuitenkin perehtymistä, sillä on tiedettävä, mihin seikkoihin ruokavaliossa tulee kiinnittää huomiota.

Laktoositon ruokavalio
Janita Bergström
Gluteeniton ruokavalio
Janita Bergström
Ruoka-allergiat
Janita Bergström
Kasvisruokavaliot
Janita Bergström
FODMAP-ruokavalio
Janita Bergström
Uskonnot ja ruokavalio
Janita Bergström

Hyvä ateria maistuu vähemmällä suolallakin

Ravitsemussuosituksien mukaan aikuisten olisi hyvä saada suolaa enintään 5 grammaa vuorokaudessa, mikä tarkoittaa noin yhtä teelusikallista tavallista ruokasuolaa. FinRavinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaisten miesten ruokavalio sisältää suolaa kuitenkin keskimäärin jopa 8,7 grammaa ja naisten 6,4 grammaa päivässä.

Joukkoruokailussa on mahdollisuus vaikuttaa suolan saantiin. Lue alta lisää Sydänmerkki-tuotteista ja Valio Valsa® maitosuolasta. Pienillä teoilla voi olla suuria vaikutuksia!

Sydänmerkki helpottaa valintaa
Hanna Kautiainen
Valio ValSa® tuotteilla vähemmän suolaa
Anne-Mari Ottelin
Maitosuola, mitä se on?
Anne-Mari Ottelin
Tämä verkkopalvelu käyttää evästeitä käyttökokemuksen parantamiseen, tilastoimiseen sekä mainosten näyttämiseen.Lisätietoja ›