Rinkeli Grand Prix sai uudet voittajat – ja paljon kiitosta

Rinkeli Grand Prix on joka vuosi järjestettävä leipuri-kondiittoriopiskelijoiden ammattitaitokilpailu, jonka järjestää Suomen Leipuriliitto ry yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Tänäkin vuonna Valio sponsoroi tapahtumaa, ja kisan päätuomarina toimi Valion leipomokonsultti Mika Parviainen. Rinkeli Grand Prix’llä on pitkä historia: se järjestettiin jo 31. kerran.

Haastajasta voittajaksi

Tämän vuoden Rinkeli Grand Prixin voittaja tuli Ammattiopisto Tavastiasta Hämeenlinnasta. Joukkuetta luotsasi kisakonkari, kilpailijoiden opettaja Veli-Matti Ahvenharju, joka on itse ollut opiskelijana kisaamassa jo vuonna -95. Opettajan silmissä Rinkeli Grand Prix nauttii ansaittua arvostusta: se on ainoa vain leipuri-kondiittoriopiskelijoille suunnattu ammattitaitokilpailu, johon osallistuminen varmasti näyttää cv:ssä hyvältä ja kertoo opiskelijan motivaatiosta tulevaa ammattia kohtaan.

- Olemme pieni oppilaitos, jonka opettajat ja oppilaat tuntevat toisensa hyvin. Meillä on sellainen henki, että halutaan olla pienempänä haastamassa isompia. Vähän niin kuin HPK yllätti koko Suomen jääkiekkomenestyksellään viime vuonna, Ahvenharju naurahtaa.

Hänen mukaansa on tärkeää näyttää opiskelijoille, että Tavastia on samalla viivalla isompien kaupunkien ja oppilaitosten kanssa. Opettaja saa omalla motivaatiolla parhaiten innostettua ja puskettua opiskelijoitakin eteenpäin.

- Pitää olla tavoitteellista, mutta pitää olla myös hauskaa. On tärkeää saada koulullakin sellainen fiilis aikaiseksi, että kaikki on mahdollista, kuten voitto tällaisessa kisassa. Suomenmestaruus tulee, jos sitä haluaa.

Tavastian joukkueen menestys oli koululle iloinen uutinen ja tietenkin oiva hengennostattaja.

Kilpailussa pärjää taidolla ja taktiikalla

Ammattilaisleipurin työ vaatii monen osa-alueen taitamista, ja Rinkeli Grand Prix ilmentää sitä hienosti monella osa alueella. Ahvenharjun mukaan alan ammattilaisilta vaaditaan vankkojen kädentaitojen lisäksi myös kykyä hahmottaa tuotteiden kaupallisuutta. Niiden tekeminen pitää miettiä arvon kautta: tuotteeseen käytetyn ajan ja hinnan pitää kohdata. Kustannustehokkuus on ammattilaisuudenkin avainsana, mutta luonnollisesti mausta tinkimättä.

- Kilpailussa valmistettavat tuotteet pitää valita sen mukaisesti, että ne pystytään valmistamaan kilpailussa viidessä tunnissa. Ammattimaisuuden yksi mittari on osata valita oikeat tuotteet, eli mahdollisimman upeita mahdollisimman nopeasti. Samaa taitoa joutuu käyttämään myös oikeassa työssä. Ja toki tässä kisassa näkyy television kokkikisoista tuttuja piirteitä: iso osa kisan jännityksestä liittyy siihen, miten saa annetussa ajassa vaaditut tuotteet valmistettua vieraassa leipomossa vierailla välineillä – ja jopa vieraista raaka-aineista. Nytkin yksi pakollisen kakun raaka-aineista oli sellainen, jota monet pääsivät ensimmäistä kertaa maistamaan vasta kilpailupäivänä.

Omien vahvuuksien kautta voittoon

Kisan kaksi pakollista tuotetta, palmikoitu täytekranssi ja appelsiininmakuinen Apricot Spriz mocktail -moussekakku saavat Ahvenharjulta kiitosta. Niissä tarvittiin monien osa-alueiden hallintaa ja teknistä taitavuutta. Kilpailijoiden omavalintaiset tuotteet puolestaan kehitettiin yhdessä joukkueen kanssa kilpailua edeltävän viikon aikana. Maanantaista torstaihin niitä hiottiin, kunnes lopulliset reseptit olivat riittävän valmiit.

- Valmentajan näkökulmasta tärkeää oli hakea kilpailijoiden omat vahvuusalueet ja hyödyntää niitä, Ahvenharju avaa voittamisen taustoja.

Tärkeää on asenne

Kun Ahvenharjulta kysytään leipurin ammatissa menestymisen avainta, vastaus on asenne. Taidot ja muu ymmärrys kehittyvät ajan myötä, mutta oikealla asenteella pärjää alusta asti. Työpaikkoja on tarjolla niin yhden miehen leipomoissa kuin isoissa tehtaissa. Positiivista on myöskin se, että pikkuhiljaa Suomessakin on nähtävissä käsin tekemisen arvostuksen nousu, ja kulutuksen muutos: käsin tehdystä tuotteesta ollaan valmiita maksamaan, ja se on musiikkia kädentaitajan korville. Alan paras puoli onkin se, että jokaiselle löytyy jotakin.

- Jos halua tehdä leipää, se on mahdollista, tai jos haluaa erikoistua pelkkiin hääkakkuihin, sekin saattaa olla mahdollista. Hyville tekijöille löytyy työtä aina, jos olet motivoitunut!

Kisan kautta suuntaa tulevaisuudelle

Kisajoukkueen konditoriatuotteiden valmistuksesta vastasi Sara Nejati, jolle kilpailu oli todellinen toiveuni.

- Kun heräsin seuraavana aamuna, ajattelin, että oliko kaikki unta. Niin mahtava tunne se oli. Ihan paras päivä elämässäni! Nejati nauraa. Eikä voitto todellakaan ollut pikkujuttu tulevaisuuttakaan ajatellen.

- En ollut oikein uskaltanut ajatella, että pärjäisin kisassa tai tässä ammatissa, koska en uskonut olevani riittävän hyvä. Nyt kun voitto tuli, aloin todella ajatella, että ehkäpä koulun loputtua tienaan hetken ja perustan sitten oman yrityksen. Sain paljon uskoa itseeni ja paljon motivaatiota tulevaan. Tämä on varmasti parasta palautetta kisan järjestäjille ja yhteistyökumppaneille.

Kilpailussa kahvileipätuotteiden valmistuksesta vastannut Jasmin Pellikainen kertoo myös voiton saaneen aikaiseksi upean fiiliksen. Hänen mielestään voiton salaisuutena oli myös hyvä pari, jonka kanssa keskusteluyhteys toimi ja tekeminen oli rentoa. Rentouden ja harjoittelun kautta päästiin loistaviin lopputuloksiin, ja mikä parasta, kisatilanteessa yhdistyi hyvällä tavalla paine ja innostus. Siinä on varmasti hyvää oppia myös tulevaan ammattiin. Leipomisessa Pellikaisen mielestä parasta on se, kuinka oman kehityksen näkee koko ajan.

- Se on hieno tunne, kun huomaa kehittyneensä, ja voi olla ylpeä siitä, mitä on saanut aikaiseksi!

Tämän vuoden kisalle täydet pisteet järjestelyistä

Lukuisia Rinkeli Grand Prix -kisoja nähnyt opettaja antaa erityispisteet tämän vuoden kilpailun järjestelyistä. Yleisöllekin avoimessa tapahtumassa oli hyvä tunnelma, reilusti ohjelmaa ja kiinnostavaa tekemistä paikallaolijoille – ja vetonaulana tietysti itse kilpailu. Sitä pystyi seuraamaan myös livekuvana screeneiltä ja selostuksen kautta.

- Tilaisuus oli järjestetty hienosti sitä ajatellen, että tuotiin alaa näkyväksi kotileipureille ja leipomoyrittäjille. Raaka-ainetoimittajien esittelypisteillä kohtasivat alan tekijät ja toimittajat, ja täysin uudet tilat ja laitteet loivat kokonaiskokemuksesta ihan uutuudenhohtoisen. Todella fiksusti järjestetty tapahtuma, Ahvenharju kiittelee.

Kuvat: Suomen Leipuriliitto ry

Tapahtumat
Kauden Parhaat tapahtuma pikatukuissa 11.-12.5.2023
Tapahtumat
Fastfood & Café & Restaurant tapahtuma Helsingissä 22.-23.3.2023
Tapahtumat
Leipomoalan SM-joukkuekilpailun voittajat selvillä